• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    Nezbavovali se stop kyseliny broovodikove necim jako uhlicitanem vapenatym?
    BORAG
    BORAG --- ---
    Jeden takový dotaz z oblasti anorganické chemie: před pár dny se mi dostaly do rukou nějaké staré originální zatavené ampule s bromem (1966, tehdá se bromu v Říši obzvlášť urodilo). Každá z těch 500 g flašek má však na stěnách poměrně velké růžovočervené krystaly (vypadají klencové o hraně až 3 mm). Netušíte, co by to mohlo být? (ještě předtím, než jednu láhev načnu a zanesu to z legrace krystalografovi). Upřímně jsem se s tím ještě nesetkal.
    CHESS
    CHESS --- ---
    BORAG: Dielectric spectroscopy revealed rotational barriers of∼4 kcal/mol but no ferroelectric behavior.

To by me kleplo po takovy synteze :-)
    BORAG
    BORAG --- ---
    jelikož již očividně začala okurková sezóna, tak nebudu dále trápit a dávám řešení té struktury...
    (pro řešení kliknout na obrázek)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    CURDLED: Lepší jsou ta benza, tam absťák trvá rok i dýl, opioidy jsou jen taková sezónní chřipka dle literatůry...
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    dejte si před spaním lízátko s fentanylem
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Navrhněte syntézu Suvorexantu, duálního orexinového agonisty - novogenerační klepka na spaní. Negooglete, nereaxysujte, nescifindertujte. Krasomilý příklad pro diplomanty se zaměřením na OCH.

Mám podrobné řešení jak podle patentů a článků tak vlastní návrh synthesy, což otevírá pole pro plodné diskuse v horkých letních dnech.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    ta narazka na cas a mliko je z zidovskeho vtipu o svobodne matce
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    Jojo, muzu potvrdit, Borag je chemik pot krev a mliko :)
    CHESS
    CHESS --- ---
    Mlíko ? Se tu priucim synteticky argot :-)
    BORAG
    BORAG --- ---
    No nechť si každý dělá co umí a na co má. A když na to nemá, tak ani to mlíko nepomůže.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    CHESS: A to byla přesně ta první věc, co mě napadla. Ale proč ne, když má čas, a mlíko.
    CHESS
    CHESS --- ---
    Ta dlouha molekula to je nejaka Michlovina ne? Jinak zdravim, jsem tu na nyxu prvne :-)
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    ZCR: nemusela by ani byt michacka: stacilo by namirit proud stlaceneho vzduchu na ten triptycen veprostred
    ZCR
    ZCR --- ---
    BORAG: jenom ten horní konec molekuly upnout do mechanické míchačky a míchá samo!
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    BORAG: a to mate z toho, ze jste to zapomneli na zaver zhydrogenovat
    BORAG
    BORAG --- ---
    CURDLED, LIBRIUM: no a pak si to zkuste rozpustit, když vám půlka molekuly čouhá z baňky...
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    CURDLED: tato seria latok sa zasadne skladuje opreta o stenu v kute.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    spis me napadlo, ze pan kolega musi casto splhat na střechu ustavu, nebot jen odtud dokaze přehlédnout celou molekulu
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    BORAG: Ja jen, ten pentaerythritol kreslis nejak moc politicky korektne, ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam