• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NONOBODYBoj o vodu
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    XCHAOS: no nektere asi zkonci. v rekach toho je dost. se staci podivat po nejake vetsi vode kolik je plastovych tasech zachycenych na stromech. nebo i bez vetsi vody- pod kdejakym splavem je plastoveho odpadu taky dost... nemluve o petkach, ktere diky vzduchu uvnitr plavou jeste lepe.
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    MORPHLER: alespon ze tak
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    no taky jsem zil(a ziju) v presvedceni, ze takove ty cerne tenke igelitove pytle na odpad se maji za 90 dni na svetle rozpadnout. tusite nekdo ?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YGGDRASSIL: no ale tak většina lidí provozuje nějaké následné využití igelitek... to je vše co jsem k tomu chtěl říct... že mi nepřijde pravděpodobné, že by české igelitky končily v Tichém oceáně, to je celé..
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    HONZAF: za par desitek tisic let tu plasty po nas uz nezbydou. (teda pokud je nebudeme stale tak vyhazovat)
    bezne plasty jsou za par tisic let rozlozeny.
    a jestli sledujete media, nemohla vam minuly tyden ujit zprava, o studentovi co vyslechtil bakterie co jsou schopny rozlozit bezne plasty za par mesicu
    (napr. zde: http://www.motherjones.com/blue_marble_blog/archives/2008/05/8323_some_kid_invent.html)
    nemluve o zatim nebeznych, rychle se rozkladajicich plastech (http://www.inovace.cz/vedci-vyvijeji-obaly-budoucnosti/bioplasty-jsou-stale-se-rozvijejici-skupina-obalovych-materialu/)
    DAJDALOS
    DAJDALOS --- ---
    Ted uz se snad vyrábí i ekologický plast.. To by mohlo být řešení, ale moc o tom nevím. Takže kdo ví jak to je.
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    XCHAOS: papirove pytle? uf, kolik kvuli tomu zmizi rocne lesu? kolik orne pudy bude misto jidla produkovat drevo na papir navic? problem nejsou igelitky, problem jsou igelitky na jedno pouziti - aneb idioti, co odnesou nakup domu a tasku hodi do kose.. pritom igelitky jsou genialni a moznosti jejich nasledneho vyuziti siroke. nepamatuju, ze bych kdy vyhodil igelitak, kterej by nebyl uz uplne rozedranej...
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    XCHAOS: skonci .. co ty vis jak se hne zemska kura za treba par desitek tisic let a pokud jsou jen nekde pohrbeny ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAJDALOS: no ale já doufám, že moje igelitky s odpadky hozené do popelnic v moři právě neskončí....

    je fakt, že třeba papírové pytle by asi mohly být řešením.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    DAJDALOS: njn. chtelo by to konecne vic rozsirit skrobovy materialy a tak... jinak je to des. tendence o cim dal vetsi hygienicnost vedou do pekel :/
    DAJDALOS
    DAJDALOS --- ---
    VODOMERKA: Jj. je to hrůza. Třeba dneska jsem si šel do pekárny koupit tři kousky pečiva (každý jiný) a ta ženská mi to dala každé do zvláštního pytlíku. No hrůza. Jednou jsem jí říkal at to dá do jednoho a ona na to pohoršeně - sladké a slané, no to ani náhodou.. No chápete to?
    My ani nemusíme kupovat igelitáky. Ty od běžného pečiva se dají používat celkem dlouho znovu a znovu. Ale i tak jednoho dne končí v odpadu :/
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    DAJDALOS: kdyby jenom s vodou. chudaci zvirata... a v Africe s lidma (PET fet)
    DAJDALOS
    DAJDALOS --- ---
    XCHAOS: Já bych řekl, že souvisí. Přece se tu psalo o tom co dělají plasty s vodou v moři :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MORPHLER: a abych se vrátil k tématu - alternativou by bylo jedině používat spoustu vody a detergentů na umývání toho odpadkokýble, takže tohle mi přijde jako poměrně rozumný kompromis...
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    XCHAOS: mam presne stejne zuzutkovani igelitek. proste nekupuju do jednoho kose zadne jine sacky. takze naopak diky igelitovym taskam nepouzivam dalsi igelit..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    třeba tohle nevím, jak s vodou souvisí... řekl bych že jen volně.

    nicméně když se to nakouslo: já igelitové tašky (bezplatné i placené) používám jako alternativu tomu, abych si kupoval takové ty plastové pytle na odpadky, co se dávají do koše: prostě mám v koši igelitovou tašku, a tak pak putuje do popelnice (resp. do kontejneru s plasty, když jde o tašku na plasty).

    fakt se mám bát, že takto využitá igelitka neskončí někde zneškodněná na skládce tuhého odpadu ? vy tedy používáte všichni koše nadále tak, že opadky hnijí přímo v tom kýblu (jako za časů mého mládí) ?
    NONOBODY
    NONOBODY --- ---
    PSILOCYBER: tak to už aby to u nás zakázaly, mě ty tašky točej už dlouho...fakt hrozny plejtvání.
    PSILOCYBER
    PSILOCYBER --- ---
    NONOBODY: S igelitkama se to možná začíná trochu lepšit. Třeba Čína je zrovna ten masivnější producent. přidávam zprávu konkrétně k tomu tématu:

    Čína od neděle ruší bezplatné igelitové tašky, některé zakázala

    30. května 2008 14:06

    PEKING (ČTK) - V Číně v neděli vstoupí v platnost zákon, který ruší bezplatnou distribuci igelitových tašek a zakazuje výrobu a distribuci ultra tenkých igelitových tašek. Zemi k tomuto kroku přiměly ekologické důvody a snaha omezit spotřebu surovin.

    Zákaz oznámila vláda již v lednu. V únoru kvůli tomu ukončil provoz největší čínský výrobce igelitových tašek a následovalo ho i několik dalších menších firem. Zákon zakazuje výrobu a distribuci sáčků a tašek tenčích než 0,025 mm a nařizuje zpoplatnění distribuce ostatních sáčků a tašek. V praxi to znamená, že obchody již nesmí rozdávat tašky a sáčky zdarma. Výjimkou budou sáčky na čerstvé a vařené potraviny. Při porušení zákona může hrozit nejen pokuta, ale také zabavení zboží.

    Číňané denně použijí tři miliardy plastových tašek. Při výrobě igelitu pro obaly se v zemi ročně zpracuje pět milionů tun (tedy 37 milionů barelů) ropy. Podle ochránců životního prostředí jsou igelitové tašky nebezpečné pro přírodu, protože jejich rozklad může trvat až 1000 let.

    Nejlidnatější země světa se tak připojí k dalším zemím od Irska po Bangladéš, které se také snaží změnit zvyklosti kupujících. První velkou zemí, která zakázala igelitové tašky již v roce 2002, byla Bangladéš. Podle země odhozené igelitové sáčky přispěly k masivním záplavám v roce 1998, protože ucpaly odtoky vody.

    V Evropě zakázal rozdávání igelitových tašek ve velkých obchodech jako první v roce 1999 francouzský ostrov Korsika. Prvním městem bez igelitek se stalo v květnu 2007 anglické městečko Modbury. Irsko uvalilo v roce 2002 daň na tašky, která snížila jejich používání o 90 procent. Další země plánují různá opatření, která mají omezit distribuci tašek, v příštích letech.

    V Česku se zatím igelitové tašky zdarma smějí rozdávat, některé obchodní řetězce je ale již zpoplatňují či nabízejí jako alternativu ekologické tašky. Ministr životního prostředí Martin Bursík chce obchodní řetězce donutit, aby skončily s rozdáváním igelitových tašek k nákupu zdarma, protože zbytečně zatěžují životní prostředí, dává však přednost dohodě s řetězci. Obchodníci v Česku ročně rozdají či prodají stovky milionů igelitových tašek.
    [ http://www.ekolist.cz/zprava.shtml?x=2097075 ]
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    XCHAOS: ale ano vodni zdroje jsou. kdyz jdes v lese v horach vidis potucky studanky .. ale rekl bych ze nejsou diky sve velikosti "prumyslove" vyuzitelne pro dodavku vody lidem ve vetsich obcich a mestech
    NONOBODY
    NONOBODY --- ---
    Plasty v mořích zabíjejí zvířata. Ohrožují ale i lidi

    Plymouth - Plastový odpad v mořích je podle vědců dlouhodobou hrozbou pro potravní řetězce mořských živočichů. Píše o tom internetový server BBC News.
    Studie uvádí, že miliardy mikroskopických kousků plastu, unášené podvodními proudy, k sobě přitahují v moři rozptýlené jedovaté látky jako například DDT.

    Doktor Richard Thompson z univerzity v Plymouthu zjišťoval, jak dlouho se plast ve vodě rozkládá, než se vytvoří drobné plovoucí částice, a jak na tyto částice reagují malí mořští živočichové, jako jsou například vilejši.

    Plasty na sebe váží toxiny

    "Víme, že pokud se plasty v mořském prostředí budou hromadit, a přitahovat tak k sobě jedovaté chemikálie z okolní mořské vody, může na povrchu plastu vzniknout koncentrace škodlivin i několika tisíckrát vyšší než v okolní vodě," řekl BBC Thompson.

    Největší nebezpečí plasty přestavují pro mořské ptáky a další živočichy, kteří mohou při hledání potravy drobné částečky spolknout a s nimi i na jejich povrchu koncentrované škodliviny.

    Pokud se plasty dostanou do organismu živočichů, existuje vysoké riziko, že se zvíře škodlivými chemikáliemi otráví.
    Podle Thompsona plastové částečky "fungují jako magnet na škodliviny v moři".
    Výzkumy na různých úsecích mořského pobřeží ukázaly, že v typickém vzorku písku je až jedna třetina celkové váhy tvořena plastovými částečkami. Takové plastové stopy byly objeveny na všech sedmi kontinentech.

    Plasty jsou houževnaté a trvanlivé. Bohužel

    Matt Brown z americké organizace pro ochranu mořských živočichů Fish and Wildlife Servise opakuje varování před dlouhodobou hrozbou plastových odpadů.
    "Na plastech je nejvíce znepokojující jejich houževnatost, jejich trvanlivost. Neodbourají se ani během mého života, ani během života mých dětí," řekl.
    "Dnes jsou pláže omývány mořem plastů pokud s tím lidé něco neudělají, ty plasty tu stále budou v době, kdy se po stejných plážích budou procházet naše vnoučata," varuje Matt Brown.
    Na "ostrovy" odpadků, které se blíží k plážím, upozorňoval v článku deníku The Independent oceánograf Curtis Ebbesmeyer, přední odborník na problematiku znečištění oceánů plasty. "Odpadky doslova zaplaví pobřeží s plážemi," varoval před "ostrovem" v okolí Havaje.
    Plasty představují 90 procent z celkového množství odpadků v oceánech. Podle odhadu OSN z roku 2006 obsahuje každá čtvereční míle oceánské plochy asi 46 tisíc kusů plujících plastů.
    Přibližně jedna pětina celkového množství odpadků pochází z lodí či ropných plošin. Zbytek připlul na moře z pevniny.

    Některé dopadky plují už padesát let

    Z historického hlediska není znečišťování moří a oceánů vlivem lidské činnosti ničím novým, děje se tak již po staletí. Moderní plastové výrobky ale nejsou biologicky odbouratelné. V moři tak výzkumníci nacházejí odpadky například padesát let staré.

    Charles Moore, oceánograf a zakladatel Nadace pro námořní výzkum Alkalita, upozorňuje, že skvrny, které odpadky na moři vytvářejí, nejsou zachytitelné satelitními snímky. Vrstva odpadků totiž pluje jen malý kousek pod hladinou moře a je do značné míry průsvitná. Proto je možné ji spatřit pouze z lodi.

    Podle statistik Programu OSN pro životní prostředí způsobuje znečištění plasty ročně úhyn více než milionu mořských ptáků a více než 100 000 mořských savců.
    Řada mořských ptáků uhyne důsledkem toho, že si plastové odpadky splete s potravou - důkazem jsou zapalovače, stříkačky či zubní kartáčky nalezené v jejich trávicím traktu.

    Eriksen z Nadace pro námořní výzkum Algalita upozorňuje, že znečištění oceánů plasty představuje pro člověka přímé a závažné nebezpečí, protože se z nich mohou uvolňovat sloučeniny, jako jsou uhlovodíky či pesticid DDT.

    Tyto látky se pak dostávají do těla mořských živočichů a skrze jejich konzumaci do organismů lidí.

    http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://img.aktualne.centrum.cz/58/22/582221-znecitena-pla.jpg&imgrefurl=http://aktualne.centrum.cz/priroda/clanek.phtml%3Fid%3D600861&h=150&w=201&sz=49&hl=cs&start=99&um=1&tbnid=qSFwx-3Fu-qOyM:&tbnh=78&tbnw=104&prev=/images%3Fq%3Dzne%25C4%258Di%25C5%25A1t%25C4%259Bn%25C3%25AD%2Boce%25C3%25A1n%25C5%25AF%26start%3D80%26ndsp%3D20%26um%3D1%26hl%3Dcs%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:cs:official%26hs%3Dz1j%26sa%3DN
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam