ty jo, tohle je fakt zajimavej klub, sem rada ze sem na nej narazila!
strucne - narodila sem se v moskve a v mych deseti letech sme se s rodinou prestehovali do cech, takze sem asi dvojjazycna ikdyz ne od narozeni.
prestoze sem v cr hodne let, citim urcite kulturni rozdily a ceskou se necitim.....ALE! ted sem rok v nemecku a pozoruju kolem sebe svet - je jasny ze s nemcema mi to asi nepujde (sou moc chladni a myslim nejenom jako partneri, ale i poradny pratele se mi tu nedari udelat), rusu je tu hodne a citim se mezi nima dobre, ale na otazku odkud sem rikam ze z prahy a vlastne se od sveho "rustvi" trochu distancuju...divny proste.
kazdopadne vidim tu hodne smisenejch paru, treba moje kamaradka ruska zije s americanem a je to celkem peklo, protoze maji naprosto odlisne predstavy o tom jak by ten vztah mel fungovat....kupodivu dalsi kamaradka spanelka zije s britem a prestoze sou od sebe tak geograficky a kulturne vzdaleny, tak jim to spolu jde dobre...takze asi pravidlo neexistuje a zalezi na tom konkretnim paru?
co se tyce jazyku, chtela bych aby moje deti umely rusky a jeste druhej jazyk hned od narozeni a co nejdriv se zacaly ucit jazyky dalsi. byt bilingvni je hrozna vyhoda a ja sem svym rodicum moc vdecna ze se jim to podarilo u me takhle skoro na posledni chvili zaridit.
svou skutecnou identitu vsak stale hledam....resp. tezko, obzvlast v cechach, se clovek zbavuje nejaky nalepky ("holka z vychodu") ....tady v nemecku je to v tomhle smeru asi snazsi, sou na cizince zvykli, sou dost tolerantni (mozna az moc - hranici to s ignoranci) a clovek se tu citi svobodneji v urcitem smeru. (nemecko ma i stinne stranky, ale o tom asi povypravim jindy, uz takhle je to dost dlouhy:)