• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    ECLECTICA: Jo, to ja delam taky (anglicky), ale komplikovanejsi operace, pocinaje sectenim dvou delsich cisel, umim jenom cesky :-).
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ADAMJ: coz je zvlastni, protoze ja si bezne opakuju cisla svedsky, treba kdyz posilam penize nekam na ucet, sumu taky...
    BEATY
    BEATY --- ---
    hehe fajny klubik

ja mela jednou Itala. Mluvili jsme anglicky , hadali se kazdy ve svem jazyku (on mel akorat blbe, ze v te dobe jsem znala snad vsechny nadavky italsky - to bylo vsecko co jsem umela :-) skoncilo to ale hodne brzy...takze co jsme si chteli rict, to jsme rekli bez problemu, i kdyz moje i jeho anglictina byla dost mizerna ..
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    Slysel jsem, ze jedna z definic materskyho jazyka je jazyk, kterym umite pocitat :-).
    LUCYA: Jiste, to, co clovek rika a jak mluvi, je do znacny miry ovlivneny jeho kulturou, takze Cech, kterej nema mezinarodni nadhled, bude vzdycky mluvit jako Cech, at mluvi jakymkoliv jazykem a jakkoliv dobre.
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    KAI: myslím, že není jedno, jestli na dítě mluví našinec anglicky-i když mluví dobře a angličan anglicky, protože jazyk není jen o slovech, je tam zakodovano mnohem víc věcí-"národní"pohled na svět třeba a právě to hlavně dítě do těch dvou let vnímá. A i když mluvíš výborně, tak to není ono. Mám podezření, že si i spousta lidí utváří nemateřský jazyk podle svého "národního kodu"
    MIOLLNIR
    MIOLLNIR --- ---
    CERVIK: to by me celkem zajimalo:)
    ASJA
    ASJA --- ---
    jooooo, cizinecka policie, stejne jako ruska ambasada kdekoliv na svete, to je krasny :)))
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    FOSILIE: Myslim, ze jeste nebyla. A na ozeneni v US je myslim potreba zvlastni vizum.
    FOSILIE
    FOSILIE --- ---
    Tak bych pak doporučovala snoubencům brát se v zemi toho snoubence který je víc na východ. Nebo ne tolik vyspělý země jestli jsem se dobře vyjádřila. Příklad: Určitě bude jednodušší pro Američana oženit se v čechách než bude pro čecha oženit se v Americe. (Teda jsem mimo a nevim, jestli už nebyla zrušená vízová povinnost pro čechy do USA)
    BLABOUS
    BLABOUS --- ---
    jako prazska cizinecka policie je lahudka, skok casem o dvacet let zpatky... a to moje zena je z Polska, tj. EU, teoreticky na urovni obcana CR
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CERVIK: no ty vole..a jenom kvuli tomu, ze se maj dva lidi radi (kdyz to reknu nejjednoduseji), musite podstupovat vyslechy a ruzny nedustojny pohovory..(nemam s tim zadnou zkusenost, ale tak zhruba si to predstavuju :/
    ja si vzdycky myslela, ze je to - pozadani o povoleni k pobytu - povoleni k pobytu(docasny) a pracovni povoleni -manzelstvi - po naky dobe trvalej pobyt - po naky dobe obcanstvi....none?
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    ASJA: Ja myslim, ze clovek muze bejt patriot vuci mistu nezavisle na narodnosti, takze bud uplne v pohode :-).
    ASJA
    ASJA --- ---
    ty jo, tohle je fakt zajimavej klub, sem rada ze sem na nej narazila!

strucne - narodila sem se v moskve a v mych deseti letech sme se s rodinou prestehovali do cech, takze sem asi dvojjazycna ikdyz ne od narozeni.
    prestoze sem v cr hodne let, citim urcite kulturni rozdily a ceskou se necitim.....ALE! ted sem rok v nemecku a pozoruju kolem sebe svet - je jasny ze s nemcema mi to asi nepujde (sou moc chladni a myslim nejenom jako partneri, ale i poradny pratele se mi tu nedari udelat), rusu je tu hodne a citim se mezi nima dobre, ale na otazku odkud sem rikam ze z prahy a vlastne se od sveho "rustvi" trochu distancuju...divny proste.
    kazdopadne vidim tu hodne smisenejch paru, treba moje kamaradka ruska zije s americanem a je to celkem peklo, protoze maji naprosto odlisne predstavy o tom jak by ten vztah mel fungovat....kupodivu dalsi kamaradka spanelka zije s britem a prestoze sou od sebe tak geograficky a kulturne vzdaleny, tak jim to spolu jde dobre...takze asi pravidlo neexistuje a zalezi na tom konkretnim paru?

co se tyce jazyku, chtela bych aby moje deti umely rusky a jeste druhej jazyk hned od narozeni a co nejdriv se zacaly ucit jazyky dalsi. byt bilingvni je hrozna vyhoda a ja sem svym rodicum moc vdecna ze se jim to podarilo u me takhle skoro na posledni chvili zaridit.
    svou skutecnou identitu vsak stale hledam....resp. tezko, obzvlast v cechach, se clovek zbavuje nejaky nalepky ("holka z vychodu") ....tady v nemecku je to v tomhle smeru asi snazsi, sou na cizince zvykli, sou dost tolerantni (mozna az moc - hranici to s ignoranci) a clovek se tu citi svobodneji v urcitem smeru. (nemecko ma i stinne stranky, ale o tom asi povypravim jindy, uz takhle je to dost dlouhy:)
    CERVIK
    CERVIK --- ---
    btv mel sem navic takovej pocit, jakoze dyz clovek dorazi na cizineckou policii s manzelkou a ditetem, tak vsichni automaticky predpokladaj, ze to dite je fingovany,
    ackoliv podle zakona mela narok na trvalej pobyt (s ditetem se neuplatnuje odstavec o fingovanym manzelstvi), tak se v nas stejne museli stourat a pozvat nas na vyslech,
    btv protokoly muzu na pozadani naskenovat a vyvesit na web, celkem legrace ;)
    CERVIK
    CERVIK --- ---
    promethea> zakladnim kamenem urazu bylo, ze ambasada pro tu oblast je v Ghane
    a urednici sou pekny ku.vy,
    brali sme se v Conakry a i tak sem jim musel vysvetlit na co mame pravo a na co ne,
    pac voni spolejhaj,ze clovek ty zakony nezna a ze si muzou navymejslet kraviny,
    jinak svatba v Cechach - nevim co proti tomu maj, podle umluv osn maj dva lidi pravo se vzit, kdyz chtej, tim, ze nekomu odeprou vstup na uzemi kvuli svatbe mu to pravo upiraj,
    Liza> povidej, kamoska ma manzela z pobrezi slonoviny a rikala, ze nemeli zadny problemy,
    dokonce ta jejich svatba vypadala presne jako fingovana - zadny svatebcani, jenom 2 svedci, ale je fakt, ze von tu uz nakej patek studoval
    LIZA2404
    LIZA2404 --- ---
    Já ti pak k tý knize připíšu doslov na téma, jak se s nezápadním cizincem v Čechách vzít... ;)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CERVIK: to je roztomilé...a budete zit v cechach nebo jinde v evrope?
    a jak to probihalo? pevnost evropa je nedobytná?i kdyz jste byli manzele??
    CERVIK
    CERVIK --- ---
    moje manzelka je z Guiney,
    mame spolu maly dite, domacnost je vpohode,
    a asi napisu knihu o tom, jak dostat tehotnou Africanku do Evropy :(
    INFINITY
    INFINITY --- ---
    ja sem po mame Rus a po tatovi Cech, narodil sem se v Kyjeve na Ukrajine, takze sem takovej trosku mutant... :-), vtipny je, ze kdyz se obcas s mamou bavime, tak ona mluvi rusky a ja cesky, ale rozumime si navzajem...
    ANGUA
    ANGUA --- ---
    ADAMJ: ja to myslela spis jakoze se bojim toho jidla :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam