• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    FOSILIE
    FOSILIE --- ---
    Ještě mám dotaz do pléna. Je tu někdo, kdo se přistěhoval k partnerovi do jeho země na stálo? Bylo to pro vás těžký rozhodnutí? Jak často jezdíte domů, změnili jste životní styl, koníčky, druh humoru a tak podobně?
    FOSILIE
    FOSILIE --- ---
    to je stejně zvláštní jak dva lidi může rozdělit rozdílná kultura a přitom kdyby oba byli z té samé země, tak by spolu třeba byli šťastný až do smrti.
    LIZA2404
    LIZA2404 --- ---
    MIOLLNIR: Já s ním česky mluvím, ale on mluvil česky jak rodilej Čech ještě než jsme se poznali.
    S bývalým, co byl z Austrálie, jsme česky mluvili jen tolik, na kolik stačil... ;)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    PROMETHEA: ex-kolega z holandska se takhle seznamil s japonkou a byli spolu docela dlouho... kazdy mesic stravil on tyden v tokyu a dalsi ona v amstru... nastesti to hradil zamestnavatel. ale vyhnilo to na kulturnych rozdilech. a rozesli se.
    CERVIK
    CERVIK --- ---
    asja, miollnir> vyvesim na web, nska sem to zapomel doma,
    tak snad si na to zejtra vzpomenu a dotlacim do prace a oskenuju,
    fosilie> Bijou je prezdivka (ona mi zas rika cerviku, francouskyho petra bych nerozdejchal :), cte se to Bižu a v prekladu to znamena neco jako polibek,
    jinak jeji obcansky meno je Diaka Camara
    jinak abych nebyl uplne ot,
    tak doma mluvime spolu francousky,
    ja s prckem mluvim cesky, zena Susu,
    co se tyce jeji vyuky, tak to bude docela tezky, Africani precijen sou o neco min zvykly se ucit nez my (ty ktery nestudujou, coz ona presne je, chodila za skolu tancit :),
    takze ucebnice, kterou sem koupil bude asi uplne naprd
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    HRANIKA: :D hezka story...v tomhle pripade bych si fat oddechla, ze jsem nesbalila kufry a nejsem ted v koree...
    a mas pravdu (taky to pozoruju, ze evropa je v podstate takova mala kolibka, kde jsme vsichni plus minus stejny..nekdo je vic preciznejsi, nekdo zivelnejsi, ale v globalnim meritku jsme skoro sourozenci (narozdil od asiatu, africanu..treba..) (opravte me, jestli se mylim..)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MIOLLNIR: muj pritel ma kamaradku Nemku, ktera si vzala Cecha, zijou v Praze, a protoze zila s jeho rodinou a v praci na ni taky mluvili cesky, naucila se perfektne (perfektne, jak se jen cizinec muze naucit cesky), a ted preklada, a vubec..nema s jazykem problemy..ale to je asi svetla vyjimka, protoze ji proste hodili do studeny vody ("neumime anglicky ani nemecky") a plav..tak musela =)
    na toho myho, jakmile v praze spusti cesky (a je fakt evidentni, ze je cizinec, mladi lidi spustej anglicky, pac se chtej blejsknout a procvicit si slovicka, a stary na nej spustej cesky, a jeste na nej hazej dzouky, protoze si myslej, ze jakmile spusti nekdo cesky, umi cesky na stoprocent...takze zadna sance se jazyk poradne naucit ..
    HRANIKA
    HRANIKA --- ---
    Skvely auditko! Prispeju taky svou troskou. Muzu rict ze jsem prave diky cestovani mela za zivot vice partneru cizincu nez Cechu a pokazdy to bylo jiny, uzasny a intenzivni. Nejvetsi psycho (a vlastne muj posledni cizinec) byla Korea, to si clovek teprve uvedomi, ze vsichni Evropani jsou stejni a Asie je uplne jina planeta. Laska to byla silena, a ja uz mela skoro sbaleny kufry, hledala si tam praci a kurz korejstiny. Nakonec ale muj mily prece jenom podlehl tlaku rodiny a korejskym tradicim a vztah ukoncil. Do mesice si pres agenturu (jak je tam bezne v 30% procentech partnerstvi) nasel Korejku a uz maji i miminko. Tyden po honeymoon byl jeste za mnou v Praze a rekl ze nikdy nezapomene:) Jsem rada ze to tak dopadlo, ja jsem vzdycky slepa a ochotna jit za chlapem kamkoli, ale Korea by byla preci jen prilis silny kafe. Ted jsem s Cechem a uvedomuju si ze prave ty rakosnickove, trautnberkove, a ty moje smudlinko mi strasne chybelo. Nerikam cizince uz nikdy, ale doma je doma:)
    (Ale cernou ovci rodiny uz asi zustanu a maminka zase lomi rukama..sice uz to neni cizinec, ale je mu jednou tolik co me..)
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    ADAMM: Jo, tam uz neni vubec zadnej rozdil :-).
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    PSEUDOINTELLO: to je imho trefnější - češi nejsou tak moc jako němci, spíš jako rakušáci ;)
    PSEUDOINTELLO
    PSEUDOINTELLO --- ---
    PROMETHEA:
    ADAMJ: tak o tomhle jsem přesvědčená taky! rozhodně mi nepřijde, že by kulturní rozdíl mezi čechem a němcem z falce byl větší než mezi tím samým němcem z falce a němcem dejme tomu z pomořanska.
    (ale na tohle téma veškerou diskuzi vždycky uzavírá citát z Bernhardových Starých mistrů: "češi jsou jako zbytek toho nejhoršího z rakušáků" :-D )
    ASJA
    ASJA --- ---
    FOSILIE: jo, presne tak sem to myslela!
    MIOLLNIR
    MIOLLNIR --- ---
    mluvi tady nekdo s partnerem cizincem cesky?
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    PROMETHEA: Jo, Cech :-)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ANGUA: :DDD
    ANGUA
    ANGUA --- ---
    PROMETHEA: american uricte :D
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ADAMJ: kamarád je Čech?
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    PROMETHEA: Muj kamarad rad rika, ze jsme Nemci, co mluvej Cesky :-).
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PSEUDOINTELLO: tje fakt...staci trocha zajmu
    ...ja mam stesti, ze "ten muj" stravil dva roky v praze, a jak sam rika, bylo to pro nej prvni setkani s "vychodem", a totalne ho to dostalo, az zustal ty dva roky..:)
    takze takovy "ty drobnosti" vysvetlovat nemusim..a naopak ted zjistujeme, jak jsou si cesi a nemci v docela dost vecech podobny :)
    PSEUDOINTELLO
    PSEUDOINTELLO --- ---
    JACQUES157: s těma malejma dětma je to legrace. znám jeden francouzsko-německej pár, jejich synovi byly asi 3, máma na něj mluvila jenom francouzsky, on samozřejmě všemu rozuměl, ale od dětí na pískovišti byl zvyklej, že se mluví jenom německy. měli na něj takovou fintu: "dám ti autíčko, ale až to řekneš francouzsky!" většinou to zafungovalo: chlapeček se na 98% vzteky rozbrečel.

jinak s tím, že si cizinci neumí přestavit dobu před 89, je to podle mě spíš otázka vzdělání a zájmu. jednou jsem se snažila svého francouze ohromit tím, že tu nebyl toaletní papír, on sice poslouchal, ale pak povídá: "to samozřejmě vím, to je známá věc." pokud se o to někdo zajímá, tak se podívá na pár filmů, přečte si několik knih a je mu to stejně jasný jako dnešním dětem, který rodiče nestrašej komunistama od rána do večera. stačí chtít.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam