• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CERVIK: dobré vědět!
    je to na nástěnce
    CERVIK
    CERVIK --- ---
    btv kdybyste nekdo shanel kurzy cestiny pro cizince,
    tak mi bylo doporuceno http://www.cicpraha.org/cestina.php
    lekce stoji 50 kc a neni potreba mit s sebou nic, kurz je vedenej v cestine
    a kazda lekce je uzavrena, tzn. ze tam clovek muze prijit kdykoliv bez predchozich znalosti
    CROSS
    CROSS --- ---
    PROMETHEA: teď jsem v Čechách a žena ve Švajcu, od února.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS: a ted jsi kde? smim- li se ptat?v cechach?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS: promin, to byl ID PASHWAKA s tim berlinem
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS: pockej pockej, a co ten berlin? nebyl jsi to ty, jak jsi psal o uskalich vztahu na dalku (to jsem jeste zila v blahe nevedomosti), a ze se sejdete v berline? (pac ted jsme tam byli na dovce, a to mesto me uchvatilo-jen tak OT)
    CROSS
    CROSS --- ---
    PROMETHEA: tak utichlo... u mě třeba nic novýho, akorát se asi začnu učit na starý kolena francouzsky a začnu si hledat job ve švajcu, ženě se stýská.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ANEZAK397: tak to gratulace!
    a jak dlouho jste spolu byli predtim nez jsi se odstehovala? a kde jste se poznali?
    u nas to zatim jeste neni jisty - jeste nas oba ceka minimalne rok, kdy budem neusazeny (ja-praha, mexiko, on-Ljublana, Zurich)...z toho se nevyvliknem...no a pak jahví, jestli spolu jeste budem...o to bylo tezsi se loucit..pri prvnim louceni jsem brecela tri dny, pac jsme si ani neslibili, kdy se priste uvidime, a jestli se vubec uvidime...vydrzeli jsme to 3 tydny :)
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    To je naprosta pravda. Proto jsem se ja [Ceska] prestehovala do Spanelska [pardon - Katalanska] za Spanelem [Katalancem] do Barcelony.

To slzave louceni na letisti s vidinou nekolikamesicni abstinence me uz taky odrovnavalo :-]

Ted tomu bude rok a zatim si nemuzu stezovat.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    tak co? dvojjazyční?!
    nák nám to tady utichlo..
    tak doufám, že je to jenom proto, že jste užívali léta a dovolených, a taky že nám třeba přibudou nové cizokrajné páry
    já momentálně - po zvykání si na dvojjazyčný vztah-si teď zvykám na vztah na dálku - vlastně na tříjazyčný vztah: já - skype -on : a vídání se po třech týdnech (zatím)
    Už tu někdo psal, že videt se po delší době na kratkou dobu (treba jen na vikend) je to dost emocionalne vycerpavajici...
    LUKOYE
    LUKOYE --- ---
    Dovolil bych si vás požádat o malou pomoc.

Provádím takový malý výzkum pro Masarykovu univerzitu v Brně, který se týká integrace cizinců v ČR se zaměřením na pracovní uplatnění, týká se to i mojí diplomky, kterou píšu na katedře antropologie v Plzni. Pro tyto účely sháním lidi s VIETNAMU a hlavně z AFRIKY kteří žijí v PRAZE,se kterými bych si mohl popovídat o jejich životě tady, jejich cestě sem, celém jejich životním příběhu.

Pokud byste měli takového kamaráda nebo známénho, kterému by bylo víc jak 18 let a žil v ČR alespoň jeden rok, a mohli ho na mě odkázat, byl bych vám velmi vděčný. Je to v zásadě takové příjemné pokecáníčko na jednu hodinku. Celé to je samozřejmě anonymní. Přizpůsobím se ve všem respondentovi. Těším se

Za jakoukoliv pomoc díky, víc v poště nebo tady, to je jedno:)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    PSEUDOINTELLO: vyucovani tu driv bylo hlavne v dialektu, takze vetsina "nemecky mluvicich" svycaru nemecky moc neumi. Nemcina se tu vyucovala vicemene jako cizi jazyk. To se dikybohu ted meni k lepsimu: muj syn chodi do tzv. basisstufe, to je experimentalni skola pro tri rocniky deti od 4 do 6 let. Zhruba dvaceti detem tri vekovych skupin se venuji dve ucitelky. Maji k dispozici vlastni trakt ve skole s nekolika prostory, male deti se samy rozhoduji podle chuti jestli se chteji ucit s velkymi nebo si radeji hrat. A prave nastesti prakticky vsechno se odehrava ve spisovne nemcine - krome toho co si prckove povidaji mezi sebou, pochopitelne.
    Na gymnaziu je pote uz spisovna nemcina beznejsi ale je fakt, ze i mezi ucitelama se najdou taci, kteri maji pocit ze mluvenim spisovne trpi jejich narodni identita :-)
    Diky tomu ma svycarsko jeden z nejvetsich podilu na analfabetech v evrope, asi tretina lidi tu neni schopna porozumet psanymu textu nebo volne interpretovat treba clanek v novinach.
    PSEUDOINTELLO
    PSEUDOINTELLO --- ---
    BLOWUP: tam už ale potom trochu záleží na tom, v jakým jazyce děláš školu, ne? (základní a střední.)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Moje deti vyrustaji uz tak trojjazycne: doma mluvime nemecky, s manzelkou mluvi francouzsky a s kazdym jinym bernskym dialektem.
    Cestinu jim vpasovavam jenom "pro pocit" ale pro mne je dulezity, aby v nejakym jazyce byly opravdu doma. Moje zena je typicky bilingue (krome tech dvou jazyku ve kterych vyrostla ale umi jeste dalsi tri), a muj dojem z toho je ten, ze zadny z tech jazyku neumi "inzuitivne". Napriklad nemecky texty ji nekdy opravuju, a u francouzskejch neustale pracuje se slovnikem, coz je pro mne nepochopitelny.
    ASJA
    ASJA --- ---
    BAARKA: zalezi jak moc ses v kontaktu s mistnima, cizinci maji totiz prirozenou tendenci drzet pri sobe a to se pak blbe uci jazyk domorodcu, kdyz ses vlastne porad mezi svejma...mluvim z vlastni "nemecke" zkusenosti.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BLOWUP: ne? proc ne? to je skoda ne?
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    PROMETHEA: ja na svy deti cesky nemluvim.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    CERVIK: pracuji v neziskovce, která sem vozí studenty středních škol z celého světa na rok - (od ASIe až po Latinu AMeriku) je celkem zajímavý , že pulce národum to jde méně a pulce uplne skvele....po pul roce temer vsichni Nemci mluvili nejlíp, pak pokracují portgalsky a spanelsky mluvící studenti..asijatum to jde napríklad nejhuř (vyjma Japocnům).

Opravsdu zajímavý..nejde podle me ani o tom jak ti jde uceni a jestli se umis ucit..jde o to jak moc casto se s danýcm jazykem setkáváš a moc ho chceš umět..

Ti studenti, kteří se naučili nejlépe česky se většinou nejvíc aktivně zapojili do českého života..do kurzu apod..
    např. Asiatům to tolik nejde..proto mluví méně dobře..

to je ale muj osobní pusudeka skoda, mohla bych se tady o tom hodne rozpsat s konkretnimi pripady..

CERVIK
    CERVIK --- ---
    PROMETHEA: dam priklad - zatimco ja byl ve skole asi 20 let, prace programatora znamena, ze se clovek furt musi ucit neco novyho a tim padem si za tu dobu i nasel zpusob jak do sebe rychle nahazet velky mnozstvi informaci,
    ona byla ve skole asi jenom nevim, abych nekecal treba 12 let, pak chodila za skolu tancit a poslednich 10 let jenom tancila v baletu a ucila tanec
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CERVIK: to uz jsi tu taky psal..ze neni zvykla se ucit...
    je to systemem vzdelavani v guinei nebo vychovou nebo obecne pristupem ke vzdelavani...??
    CERVIK
    CERVIK --- ---
    susu se ucim jenom to co slysim od ni,
    naopak ji nutim, aby se ucila cesky, coz je teda tezsi nez sem predpokladal,
    jinak sem toho nazoru, ze kdyz nekdo zije v naky zemi,
    tak by se mel naucit domaci jazyk, ulehci to zivot jak jemu, tak ostatnim,
    pride mi nezdvorily a sobecky nutit ostatni mluvit jeho jazykem,
    ja dybych byl v guiney 10 mesicu, tak uz susu mluvim,
    u ni je to tezsi, pac neni zvykla se ucit
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam