• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    My se zase s byvalkou rozchazeli neco pres pul roku, protoze ona chtela bydlet v Austrosce, ja v Cechach. A kdyz jsme se po telefonu pohadali, tak jsme za sebou prijeli se usmirit... bylo to peklo.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    SARAJ:ty brdo..2,5 roku! to teda klobouk dolu...
    a jak moc na dalku to bylo?
    a ted uz spolu bydlite? zajimalo by me taky, jak treba probihalo rozhodnuti, kdo se za kym prestehuje, apod...
    nas ceka jeste tak rok minimalne, a pak se uvidi
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    PROMETHEA: jj, souhlasim, my jsme praktikovali vztah na dalku skoro 2,5 roku a ty navraty a odlety...brrrr.jsem mela stazenej zaludek jen pri vyrceni slova - ruzyne...
    hlavne prvnich 24 hodin je takovejch, mno, divnejch... po par mesicich mas zase u sebe cloveka, ktereho mas rada, ale najednou ti tak trochu zasahuje do prostoru...

ANEZAK397: jj, to u nas fungovalo celkem dlouho, ale jak jsem spolu zacali bydlet - postupne a stridave na obou kontinentech,tak to hádání se najednou mooooc dobre jde:))
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ANEZAK397: aha...tak to mas dobry...to me prave jeste vic rozcili, ze nemam ty spravny slovicka, a pak je v hadce taky problem, ze to obcas vyzni trochu jinak, nebo ze si to ten druhej jinak vylozi (to je samozrejme problem i pro cesky pary, u nas je jen zvysena sance na nepochopeni)
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    PROMETHEA: :-] My jsme spolu chodili rok.
    Onehda me napadla jedna skvela vyhoda. Kdyz se pohadame a jde do tuheho, v tomto smyslu mi trochu chybi slovni zasoba. A nez si v hlave sesumiruju co mu reknu, nasranost odezni :-]
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CERVIK: dobré vědět!
    je to na nástěnce
    CERVIK
    CERVIK --- ---
    btv kdybyste nekdo shanel kurzy cestiny pro cizince,
    tak mi bylo doporuceno http://www.cicpraha.org/cestina.php
    lekce stoji 50 kc a neni potreba mit s sebou nic, kurz je vedenej v cestine
    a kazda lekce je uzavrena, tzn. ze tam clovek muze prijit kdykoliv bez predchozich znalosti
    CROSS
    CROSS --- ---
    PROMETHEA: teď jsem v Čechách a žena ve Švajcu, od února.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS: a ted jsi kde? smim- li se ptat?v cechach?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS: promin, to byl ID PASHWAKA s tim berlinem
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS: pockej pockej, a co ten berlin? nebyl jsi to ty, jak jsi psal o uskalich vztahu na dalku (to jsem jeste zila v blahe nevedomosti), a ze se sejdete v berline? (pac ted jsme tam byli na dovce, a to mesto me uchvatilo-jen tak OT)
    CROSS
    CROSS --- ---
    PROMETHEA: tak utichlo... u mě třeba nic novýho, akorát se asi začnu učit na starý kolena francouzsky a začnu si hledat job ve švajcu, ženě se stýská.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ANEZAK397: tak to gratulace!
    a jak dlouho jste spolu byli predtim nez jsi se odstehovala? a kde jste se poznali?
    u nas to zatim jeste neni jisty - jeste nas oba ceka minimalne rok, kdy budem neusazeny (ja-praha, mexiko, on-Ljublana, Zurich)...z toho se nevyvliknem...no a pak jahví, jestli spolu jeste budem...o to bylo tezsi se loucit..pri prvnim louceni jsem brecela tri dny, pac jsme si ani neslibili, kdy se priste uvidime, a jestli se vubec uvidime...vydrzeli jsme to 3 tydny :)
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    To je naprosta pravda. Proto jsem se ja [Ceska] prestehovala do Spanelska [pardon - Katalanska] za Spanelem [Katalancem] do Barcelony.

To slzave louceni na letisti s vidinou nekolikamesicni abstinence me uz taky odrovnavalo :-]

Ted tomu bude rok a zatim si nemuzu stezovat.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    tak co? dvojjazyční?!
    nák nám to tady utichlo..
    tak doufám, že je to jenom proto, že jste užívali léta a dovolených, a taky že nám třeba přibudou nové cizokrajné páry
    já momentálně - po zvykání si na dvojjazyčný vztah-si teď zvykám na vztah na dálku - vlastně na tříjazyčný vztah: já - skype -on : a vídání se po třech týdnech (zatím)
    Už tu někdo psal, že videt se po delší době na kratkou dobu (treba jen na vikend) je to dost emocionalne vycerpavajici...
    LUKOYE
    LUKOYE --- ---
    Dovolil bych si vás požádat o malou pomoc.

Provádím takový malý výzkum pro Masarykovu univerzitu v Brně, který se týká integrace cizinců v ČR se zaměřením na pracovní uplatnění, týká se to i mojí diplomky, kterou píšu na katedře antropologie v Plzni. Pro tyto účely sháním lidi s VIETNAMU a hlavně z AFRIKY kteří žijí v PRAZE,se kterými bych si mohl popovídat o jejich životě tady, jejich cestě sem, celém jejich životním příběhu.

Pokud byste měli takového kamaráda nebo známénho, kterému by bylo víc jak 18 let a žil v ČR alespoň jeden rok, a mohli ho na mě odkázat, byl bych vám velmi vděčný. Je to v zásadě takové příjemné pokecáníčko na jednu hodinku. Celé to je samozřejmě anonymní. Přizpůsobím se ve všem respondentovi. Těším se

Za jakoukoliv pomoc díky, víc v poště nebo tady, to je jedno:)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    PSEUDOINTELLO: vyucovani tu driv bylo hlavne v dialektu, takze vetsina "nemecky mluvicich" svycaru nemecky moc neumi. Nemcina se tu vyucovala vicemene jako cizi jazyk. To se dikybohu ted meni k lepsimu: muj syn chodi do tzv. basisstufe, to je experimentalni skola pro tri rocniky deti od 4 do 6 let. Zhruba dvaceti detem tri vekovych skupin se venuji dve ucitelky. Maji k dispozici vlastni trakt ve skole s nekolika prostory, male deti se samy rozhoduji podle chuti jestli se chteji ucit s velkymi nebo si radeji hrat. A prave nastesti prakticky vsechno se odehrava ve spisovne nemcine - krome toho co si prckove povidaji mezi sebou, pochopitelne.
    Na gymnaziu je pote uz spisovna nemcina beznejsi ale je fakt, ze i mezi ucitelama se najdou taci, kteri maji pocit ze mluvenim spisovne trpi jejich narodni identita :-)
    Diky tomu ma svycarsko jeden z nejvetsich podilu na analfabetech v evrope, asi tretina lidi tu neni schopna porozumet psanymu textu nebo volne interpretovat treba clanek v novinach.
    PSEUDOINTELLO
    PSEUDOINTELLO --- ---
    BLOWUP: tam už ale potom trochu záleží na tom, v jakým jazyce děláš školu, ne? (základní a střední.)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Moje deti vyrustaji uz tak trojjazycne: doma mluvime nemecky, s manzelkou mluvi francouzsky a s kazdym jinym bernskym dialektem.
    Cestinu jim vpasovavam jenom "pro pocit" ale pro mne je dulezity, aby v nejakym jazyce byly opravdu doma. Moje zena je typicky bilingue (krome tech dvou jazyku ve kterych vyrostla ale umi jeste dalsi tri), a muj dojem z toho je ten, ze zadny z tech jazyku neumi "inzuitivne". Napriklad nemecky texty ji nekdy opravuju, a u francouzskejch neustale pracuje se slovnikem, coz je pro mne nepochopitelny.
    ASJA
    ASJA --- ---
    BAARKA: zalezi jak moc ses v kontaktu s mistnima, cizinci maji totiz prirozenou tendenci drzet pri sobe a to se pak blbe uci jazyk domorodcu, kdyz ses vlastne porad mezi svejma...mluvim z vlastni "nemecke" zkusenosti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam