• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    KRYSTOF_: taky jsem k nemcine mela odpor (ackoliv jsem se ji ucila asi 8 let), s pritelem teda taky mluvime hlavne anglicky, ale je to presne o tom, ze clovek se nevyjadri uplne presne jak by chtel...
    na druhou stranu kdyz jsem s nim byla na navsteve v nemecku, nakonec jsem se dostala do faze, kdy jsem se trochu rozmluvila, a skoro mi prislo, ze s nemcinou jsem schopna vyjadrit hodne (casem mozna i vic nez v aj..)
    no, a jak ti tu potvrdi vsichni, casem si vsichni vytvori vlastni jazyk :)
    KRYSTOF_
    KRYSTOF_ --- ---
    PROMETHEA: oczzeee ? NEEeee :D ja temn jazyk nesnasim,a neumim......
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    KRYSTOF_: tak mluvte nemecky, ne? :)
    KRYSTOF_
    KRYSTOF_ --- ---
    PROMETHEA: nemecko.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    KRYSTOF_: a odkud je slecna?
    KRYSTOF_
    KRYSTOF_ --- ---
    me staci abych se nasmal kdyz rekne "JO" s tim prizvukem to zni vtipne :)a jako schvalne durazne , aby si delala srandu z toho ceskyho JO :D

totiz ja nerikam obcas YES, ja rikam JO >> kdyz s ni mluvim , je to nejvic vtipny , protoze se mi nechce rikat yess tak to trochu pocestuju tu konverzaci....
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    SARAJ: ted jsem byla u pritele na navsteve, a prekvapil me, ze dokonce vedome vytvoril vtipek - rekla jsem, ze si musim koupit kalhoty...a on rekl: kalhoty a kalhojá, co znamená kalho? :)
    a pak mu říkám, že je šikulka, tak to mi taky opětuje :)
    snad nemusím zdůrazňovat, jak roztomile zní čeština od cizinců .=)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    KALLA: :)))) to je luxusní, já jsem akorÁt drahýho naučila - mno noučilo - moje oblíbené - NO JOOOO NO, NEZLOB a moje asi nej- nasadit výraz prodavačky z alberta bo ženský na poště a říct : NEROZUMIM!!:)))
    KALLA
    KALLA --- ---
    no tak treba misto look rika looksky jakoze se to snazil pocestit a uz jsem si na to tak zvykla ze jsem to minule malem rekla spoluzakovi ve skole, pak mame treba "jit na velkou " = schtoolsky a to pouzivame porad:))a pouzivame to taky kdyz je neco shit tak je to proste schtoolsky:))no a pak to michame, jako treba pritel mi rika ze jsem jeho boobmonster (jelikoz mam vetsi prsa) a schtoolhaufen (to nevim jak se pise, ale je to z nemciny) = coz znamena "vzorek stolice":)))a tak je to sranda:) a apk si rikame Honsky namisto honey a bejbsky namisto baby:)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    KALLA: :))) vlastni slovnik, nahod neco...:)
    KALLA
    KALLA --- ---
    ja si myslim, ze je hodne dulezity si v ty "cizi" zemi najit nejaky pratele, protoze pak na tom druhym nejste tak zavisly, ja jsem ted ve svedsku s pritelem (Nemec), kterej tu zije uz 8 let, takze tu nejake pratele ma, ale strasne mi treba chybi si zajit s kamoskama na vinko, ale treba chodim do skoly pro imigranty a je to super, aspon pak mam nejaky zazitky, ktery mu muzu vypravet a ne jen "no ja jsem byla doma a koukala jsem na televizi", jelikoz zatim stale nemam praci, jinak komunikace mezi nama je skvela mame i svuj vlastni slovnik, coz je fajn a obcas dost zabavny:))
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    SARAJ: jo, presne....clovek se musi vic vctitit do toho, co ten druhej asi chce rict...ze mozna nevoli spravny slova, ale snazit se ho pochopit..

SARAJ
    SARAJ --- ---
    PROMETHEA: JJ, to je celkem dulezity, jak jsem byla u nej ve statech, tak jsem ho posilala kalit. " Jdi si na pivo, at mam chvilku cas na uklidneni:))) Myslim, že nejdulezitejsi je podrzet toho partnera, ktery je na "cizi" pude. Unava z jazyka a kultury a i vzajemna muze byt celkem silna a bez tolerance a podpory toho druheho to proste nejde...sice to zni jako fraze, ale je to tak. si pamatuju na situace, kdy se mi chtelo vzteky brecet z neschopnosti se vyjadrit, najit to spravne slovo...a on porad opakoval,co, co rikas? mluv anglicky... on si sice delal srandu, ale ja jsem fakt mela chut ho uskrtit a sebe taky....
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    SARAJ: no me by prave zezacatku asi nezbejvalo moc sanci chodit kalit bez nej, kdybysme bydleli v jeho rodnem meste :)
    ale mozna tam pojedu studovat nebo na nakou erasmus staz, abych tam mela taky okruh svejch znamejch..
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    PROMETHEA: :)))to by byl pod zakonem:))) já jsem čerstvá 26 a jeho 40 oslavíme na Nový rok..
    Musim říct, že jsem taky měla výhodu v tom, že drahý do Phy jezdil cca 10let a má to tady hodně rád..

Jinak ti teda nezavidim, že ma takouvou zkušenost, já jsem musela dloooouho bojovat, nez si mne pustil vic k telu . ma za sebou 10lety vztah a jeho duvera v zensky element - trvale zabydlen v jeho zivote a baraku - byl po dlouhou dobu nocni murou....takze to nase sestehovani na obou kontinentech byl ze zacatku pekny boj o prostor, pozice, zvyky a k tomu na obou stranach kulturni soky:)))) lahoda - v tomto je idealni dat si dostatek prostoru, casu a chodit kalit bez nej
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    SARAJ: o 14 let mladsi? :)
    my jsme o 8...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ANEZAK397: presne tak...vztah na dalku je docela investice :)

SARAJ: jo, to je urco dobry takhle vyrazit na omezenou dobu a okouknout nejdriv do ceho jdes :)
    a taky je supr, ze prijel s tebou do prahy - pritel prave uz byl v praze 3 roky predtim nez jsme spolu zacli chodit, z toho 2 roky prave kvuli cesky slecne, ale nedopadlo to, a ja mam pocit, ze on uz tu "chybu" nechce udelat podruhy, tenkrat mel pocit, ze do toho vztahu dal vic nez ta slecna, kterou ani nenapadlo navrhnout, ze by mohli bejt v nemecku nebo planovat spolecne budoucnost
    takze ja mam trochu tezsi pozici v tom, ze uz si to jednou zkusil a bylo to pro nej zklamani

SARAJ
    SARAJ --- ---
    PROMETHEA: a takova mal drobnost, drahy je o 14 let....:))) takova tresinka na dortiku
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    PROMETHEA: Praha - Tampa, letenky kolem 20K, jinka to stehovani... nejdriv jsem min rok jela na mesic -misto zimniho zkouskoveho - okouknout kulturu a lidi a letos v rijnu - po statnicich jsem dala vypoved v praci a odjela nejdriv na 3 mesice,ale prodlouzila jsem si to na pul roku:)))) mno a jsme zjistili, ze holt chceme bydlet spolu... ale nemela jsem dokoncenou posledni statnici a koncili mi viza, tak jsme se behem mesice prestehovali oba zaciname od 0 - resp. s dluhama tady v praze...ale je to hodne o domluve, vim, ze se jednou postehujeme zpet do statu...
    CERVIK
    CERVIK --- ---
    zangwil> guinea, nastesti uz ji mam tady, ale jentak se tam nepodivame
    ZANGWIL
    ZANGWIL --- ---
    30000? kde je manzelka? patagonie?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam