• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    HROSIKOVEC007: to mas pravdu, zlaty otevreny hranice:)) (ja jsem teda rozhodnuta jezdit min. kazdy dva mesice domu na navstevu..)
    gratuluju k dceri:) ucite ji vsechny jazyky uz od zacatku?? Italie je bezva:)

myslim, ze jet do neutralni zeme je idelani, nebo ja myslim, ze by mi tahle varianta lepe sedla, druha strana mince je, ze me Uk nikdy nepritahovala, dokonce jsem nikdy neplanovala sem jet ani na prazdniny (jsou urcite zeme, ktere si nechavam na duchod:) a ted s tim bojuju a tajne s nim o nejaky ty skandinavii:)
    HROSIKOVEC007
    HROSIKOVEC007 --- ---
    uz sem tu prispivala, ale prihodim k lepsimu nas parecek. ja jsem opustila me milovane Cechy a uz 2 roky bydlime na severu Italie (strasne jsme vahala zda do toho jit a vsechno doma opustit resp.rodinu, kamarady a mista co mam rada a pak jeste par veci jako CT2, tvaroh a pivo napr.). on taky neni Ital,ale zije tu pulku zivota,tak to beru jako kompromis, ani jeden z nas neni doma a domu to mame stejne daleko. stejska se mi prubezne a dost po Cechach, ale cim vic si tu zvykam(jazyk je klicova zalezitost), tim vic ocenuju ze muzu bejt v jiny zemi a podivat se na vsechno napr. i na to jak to chodi v Cechach z dalky, je to obohacujici. Navic pro me uz neni way back, protoze se nam uz tady narodila dcera. Holky (i kluci) drzim palce, zit se da i mimo Cechy. Obzvlast kdyz je moznost 3x za rok jet domu :)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: uplne tomu rozumim..prave ted mi dochazi jak moc "obetuju" kdyz tu zustanu, ztracim nezavislost a desi me to.
    Zajimavy vsak je, ze kdyz jsem se vratila koncem listopadu do Prahy, tak jsem vubec nemela chut se do prazskyho zivota zapojovat, vedela jsem, ze nekdy okolo unora zase pojedu pryc a vybec jsem si to tam nemohla uzit. Ted toho lituju popravde. Jsem od mala zvykla sama cestovat, byt delsi dobu v zahranici, ale tohle je poprvy co se mi hodne styska.
    divny..nova zkusenost..:)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: v mexiku jsem byla na studiich, a prave jsem se bala, ze pro nas (uz tak dost dlouhej) vztah na dalku to bude smrtelna rana..
    nakonec se to zvladlo, a protoze ted koncim skolu, tak (nejdriv v ramci "postudijni" praxe) zkusim ten frankfurt
    a to se teprv uvidi! :)

ja mam totiz problem s tim, ze jsem se nak prehnane fixovala na prahu (cim vic cestuju, tim radsi ji mam), takze ten frankfurt musim zacit brat jako novou sanci (praxe, jazyk, event. studium) a ne jako obetovani se :)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    KENZUCHA: souhlas, manchester city neni hezky, zelen nemaji:((, ale chorlton je bezva:)) jsem zvedava jak to tu se mnou dopadne:)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: gratuluju:)) moc hezky si to nadefinovala, ja jsem ted prave ve stadiu ocumovani:)
    Frankfurt je bezva:))

Co si vlastne delala v Mexiku??
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    jinak jsme trosku zaspali/y ten sraz...nakonec jsme ten minulej se SARAJ zrušily
    ale kdyby mel nekdo cas a chut, muzem vyhlasit novej termin...
    ja bych byla pro!
    KENZUCHA
    KENZUCHA --- ---
    CIHLOMORKA: ano, zapomnela jsem se zminit v prispevku... pardon.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    tak ja hlasim posun u nas:
    prezili jsme pulrocni odlouceni (kdyz jsem byla v mexiku)
    a v zari se presouvam do frankfurtu (nerikam "stehuju" pac nechci aby to znelo definitivne), a okouknu, jestli se mi tam bude libit :)
    CIHLOMORKA
    CIHLOMORKA --- ---
    LAURA :) nojo, ale tak my aspoň máme z komunistické éry někde vzadu v hlavě zasuto, že fronty na poště apod. patřej k životu, ale ve Švédsku prostě odneseš poštu do nejbližšího krámu a nikde na nic čekat nemusíš. když jsem ho jednou ze začátku poslala nakoupit do Tesca na Národní (ještě před tou přestavbou) v typický večerní špičce, skoro se mi tam zhroutil. ;)
    ale nechci to absolutizovat, že u nás je všechno "špatně". zase je řada věcí, které tady v Čechách hodnotí hodně pozitivně. náš daňový systém mu přijde směšně mírný. lidi jsou tu otevřenější a jasněji vyjadřují svoje mínění, zatímco ve Švédsku převládá nicneříkající zdvořilost. tolik kulturního bohatství, co najdeš na jednom fleku v Praze, tam aby jeden pohledal, to se týká i Stockholmu. a když mě onehdy česká policie chytla bez pásu a vyvázla jsem s pokáráním, nemohl tomu uvěřit. tam u nich jsem za podobný přečin na místě spolujezdce loni vyplázla v přepočtu skoro sedm tisíc (!).. dávají se tam pokuty už při překročení rychlosti o tři, čtyři km.

KENZUCHA: Tvůj muž je Brit?
    KENZUCHA
    KENZUCHA --- ---
    CIHLOMORKA: muz byl taky prekvapeny, jak se tady k nemu chovaji v obchode a hospode, jednou v restauraci, kde nas pomalu "vyhodili" dalsi lide od stolu, protoze tam bylo narvano...
    KENZUCHA
    KENZUCHA --- ---
    sorry za preklepy, psala jsem prilis rychle.
    KENZUCHA
    KENZUCHA --- ---
    BAARKA: chapu, ale manchester je velky a tve prani chce opravdu trpelivost.. snad neznim, jako kdyz poucuju:) to fakt nechci, protoze jsem mladsi nez ty..
    ale v chorltonu se mi nakonec libilo, zelen tam je, celkem i dost parku (v jednom chovaji i morcata a kraliky ve vybehu, hodne zajimave.... ehm : D), lidi jsou tam mili, pocasi obcas vazne, samozrejme, ale taky se to da prezit. zazila jsem tam i slunne dny.. predtim jsem bydlela v horsi casti manchesteru a chorlton je parada, navic jsou tam lidi podobneho smysleni jako mam ja - co se tyka zivotniho prostredi atp. manchester city centre zadne uzasne neni, ale tam nejezdim delat nic jineho, nez nakupovat..
    jedno mestecko se mi libilo, stockport, jezdi se tam i s megariderem pres didsbury, ... takove pekne a prisla mi urcite cast i celkem historicka.

uff:) jsem se tedy rozepsala. ale celkem se tesim, az zase budu muset anglicky..:) uz jen par dni..
    CIHLOMORKA
    CIHLOMORKA --- ---
    BAARKA: docela slušně. Carl je odmala bilingvní s polštinou, tak mu prvotní orientace šla rychle. ale do polské, potažmo české mentality má teda daleko, takže ho tady řada věcí (typu chování lidí za volantem, jednání s úřady, přístup k životnímu prostředí, platových podmínek atd.) furt vyvádí z míry ;) nebo prodavači v obchodech, a zejména česká pošta (!). a taky vztahy k mým známým byly ze začátku složité. Švédové jsou mnohem rezervovanější a oficiálnější, řadu věcí považujou za nezdvořilost, řadu zase za nutnost.. když sme dorazili na párty a já mu sdělila, že si s nikým nemusí potřásat rukou a může si klidně sednout u nějbližšího naznámého a začít si s ním povídat, díval se na mě jak anglickej gentleman hluboce raněnej v svých citech. ;) ale to byly začátky.. když se na to teď dívám svrchu, daleko obtížnější to má moje sestra, která si vzala Brita, a žijou tam.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    KENZUCHA: uvidime, snazim se to nevzdavat, ale moc mi to nejde:(

CIHLOMORKA: a naucil se cesky?? kdyz jste v Praze??
    CIHLOMORKA
    CIHLOMORKA --- ---
    Zdravím.. to mě mile překvapuje, že hned na prvních řádcích vidím někoho ze severu. tak hlásím jeden tříletý česko-švédský tandem. hlavní stanoviště Praha - zatím, do tří let se uvidí. ;)
    KENZUCHA
    KENZUCHA --- ---
    BAARKA: snad se tam nejak adaptujes, protoze vztah na dalku je mnohem tezsi.. (uz takhle pendluju rok mezi cr-uk a ted uz bych si to rada nejak vyresila, jak nase spolecne ziti, tak i muj osobni zivot...)

chapu, ze po Islandu to musi byt sok:) to se neda srovnavat, ale muzete si v UK vydelat a potom jet treba na Island, takze k necemu to zase je:) prala bych ti, abys tam nasla praci, o kterou stojis.. doufam, ze to jeste nevzdavas.. to by bylo prilis brzo.

ja pocitam, ze to tam zkusim dva mesice, ci vic a uvidi se..
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    MAYAM: super:)) Norsko zavidim:)
    my cesko britska dvojice v britanii a nejak se mi tu asi moc nelibi..radeji bych nekam smerem k tobe:)) dansko, norsko a nejradeji zpatky na island:))) asi brzo prijedu zpatky do prahy.tam muzu alepson smysluplne pracovat:((
    MAYAM
    MAYAM --- ---
    Tak hlasim presun naseho cesko-danskeho tandemu do Norska. Jsme tu teprve druhy den, takze zabydlujeme nas mini-bytecek. Ja se zacinam ucit norsky... no, snad to pujde rychle. Jak vy ostatni? Nejake novinky? :)
    JANITA
    JANITA --- ---
    BAARKA: dekuji dekuji.. uz jsem mluvila po telefonu s maminkou jeji.. teda ona me chtela k telefonu.. tak jsem se zmohla jen rikat porad "obrigada".. takze jsem se predvedla :))) Ale mam skvelou ucitelku portugalstiny, tak to snad pujde.. na jare prijede jeji bratr s mamkou, do ty doby musim umet aspon zakladni konverzaci :)) hehe, je to sranda..

a tobě držím palce.. moc! dej vedet.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    JANITA: super:) gratuluju:)

mě teď čeká dlaší krok, po společným žití na neutrální pude islandu se stehujeme na jeho anglicke uzemi..zhruba za tyden:)
    uvidime:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam