• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    VALKYRA: ja pronajimam byt ukrajinsky zubarce, ale taky to ted bali, takze kdybyste vedeli kdo hleda ubytovani na par mesicu..:/
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    jinak ja mam znamou,ktera musela odejit i s detma diky valecnymu konfliktu b jugosce ze sve vlasti a mimo nize popsanych predsudku a jednani jako s hadrem mi rekla, ze ji cesky chlapi nebavi, pac jsou hrozne nerozhodny, nudny a vubec nemaj jiskru:)backorovy mamanci bylo to oznaceni:)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    VALKYRA: damy, ukuste si sehnat tuto knihu,celkem zajimave cteni

Ženy odjinud - Pavla Frýdlová - NLN - Nakladatelství Lidové noviny - knihkupectví Kosmas.cz
    http://www.kosmas.cz/knihy/146182/zeny-odjinud/
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    CROSS: no ja se treba s zadnym imigrantem v cechach nekamaradim..
    CROSS
    CROSS --- ---
    BAARKA: za kamarady a za partnery, no v tomhle klubu asi dost, ne :-]
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    CROSS:
    jojo, moje teta ma jen jedinyho svycara kolegu:) u nich v praci jsou hodne portugalci, anglicani, spanele, rusove, italove apod..ale vsichni zijici uz nekolik desitek let v e svajcu, takze jejich deti jsou uz svycari.

ja pracuju se samyma anglicanama, jsme tam jedina cizinka a nepracuju zrovna v moc inteletkualnim prostredi a musim rict, ze jak me kolegyne hovori o imigrantech je teda smutny..v anglii je povinosti kazdeho se ridit tzv. egual opportunities, ktery maji predchazet rasismu a diskriminaci, ale podle me to je hen papir, co vsichni podepisuji.

ale, kdyz si na druhou stranu vezmu, jak cesi mluvi o ukrajincich, bulharech ci vietnamcich, tak radeji mlcet..

kolik z nas ma za kamarady imigranty???
    CROSS
    CROSS --- ---
    S tim Svycarskem mi to prijde jako letita sbirka predsudku. V tradicnich kantonech nekde ve centralnim Svycarsku nebo v horach to tak mozna je (prece jenom kdyz ve vesnici od roku 1220 zije furt tech samejch 50 rodin, tak se to na urcity uzavrenosti komunity projevi), tady "u nas" kolem Zenevskyho jezera mi to tak neprijde.

V prvni rade, Svycara by tu jeden pohledal. V Zeneve sidli mraky nadnarodnich firem a organizaci, koneckoncu i v Lausanne a dal na pobrezi (Nyon, Vevey), takze je tu plno cizincu. Je samozrejme mozny, ze starousedlici, co v kopcich pasou kravy, se na cizince koukaj skrz prsty (ani bych se tomu nedivil), ale na sousedske urovni je to v pohode, aspon pokud muzu soudit.

Muj pohled je omezeny, ze dvou duvodu: zaprve nemluvim francouzsky, zadruhe se se Svycary moc nepotkam - stykame se predevsim s lidmi, se kterymi se zname z prace (z moji, ale spis moji zeny), kde jsou svycari ve vyrazne mensine.

Jeste nikdy jsem se nesetkal s nejakym projevem pohrdani (na uradech, pri nakupovani etc.), tj. ani kvuli tomu, ze jsem tu ocividne cizinec. I kdyz jsem slysel spoustu historek na to tema, ani nemam problemy, kdyz se nekde motam v provozu s uz zminenou ceskou registrackou na aute.

Pak je tu jeste jeden moment, a sice jak se divaj cizinci konkretne na Cechy. Muj osobni dojem je, ze to zdaleka nejsou jen Americani, kdo nevedi, kde a ze nejaka CR existuje. Podle me je hlavni moc to neprozivat; samozrejme cim vic si jeden zaklada na svy narodnosti, tim spis ziska pocit, ze si z nej ostatni delaj srandu. Podle my zkusenosti je vetsine lidi jedno, odkud jste, prinejmensim ve zdejsim kosmopolitnim prostredi. Je to v jednotlivcich, ne v narodnostech.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    CMLKA: ja teda nevim, moje teta tam zije uz ctyricet let a zda se mi celkem zabydlena:)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CMLKA: a ja jsem z tohohle pak dal rozvinula teorii, ze cesky emigranti do svycarska jsou povetsinou dost arogantni ( vuci cechum zijicim v cechach) protoze pro ziskani urciteho spolecenskeho statusu v cizi zemi (specialne ve svycarsku, kdy mezi sebe moc neprijimaj cizince) je potreba ziskat urcitou otrlost a bejt vytrvalej - kdezto kdyby zustali v cechach - vyssi spolecenskou pozici by ziskali snaz ( a ted nemluvim o politickejch duvodech pred r. 89)

ale nevim, jestli to moc nezobecnuju, pac jsem potkala jen 2 takovy cesky emigranty :)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    BAARKA: no ja to slysela specialne o svycarsku, ze tam nasinec vzdy bude imigrantem a svycari ho mezi sebe nikdy neprijmou, coz podle me treba o Anglii neplati..
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    VALKYRA: ono asi zalezi na stesti, me se taky v anglii nepodarilo najit pratele a to doslova, taky brzy utikam a nemuzu se na to dockat.

ja to mela asi v zeneve jednodussi diky bratrancum, ale nasla jsem si tam dva svoje kamarady - jednoho svycaro slovaka a jednoho imigranta z kosova..takze zase ne svycary:) ..ale byla jsem tam jen tri mesice)

CMLKA: s tim povlem - zase zalezi na vzdelanosti cloveka, ale podle me nas skoro vsichni zapadaci berou jako vychodaky a nic s tim neudelas. Byla jsem v lete na belgicke svatbe, kde cast svatebcanu bylo anglicanu a ja tam byla s anglicanem a dva lide = jeden belgican a jeden anglican, mi gratulovali k emigraci, a ptali se me jestli jsem rada, ze jsem mohla odjet z "tak hrozne" zeme. Kdyz jsem jim rekla, ze v Cechach se mi libi vic a ze se tam brzy vracim, tak koukali hodne divne..ale stalo se mi to poprve v zivote musim rict a spis me to pobavilo.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    VALKYRA: co je na tom postavene na hlavu? se koukni na Belgii....me hodne lidi rikalo, ze pro Svycary jsou holt Cesi hroznej povl, proto neni lehky tam zit, ale nezkousela jsem. Je fakt, ze Zeneva lezici na rozhrani dvou statu by v tomhle mohla byt jina, kdyz jsem tam byla, vsimla jsem si, ze cizincu je tam za praci hodne....
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    CROSS: muzu se zpetat co tam delas? prave se pohlizim na nejaky staze okolo Genevy, ale moje francouzstina, predevsim psana, stoji za ...., tak nemuzu skoro nic najit.
    CROSS
    CROSS --- ---
    VALKYRA: Bydlíme kousek od Lausanne a místní mi přijdou docela v pohodě. I když já se teda se Švýcarama moc nepotkám (navíc zatim marně hledám elán do učení se francouzštiny), ale zatim jsem s nikym neměl problém. Ani mě nikdo zatim neudal, že pořád jezdim českejma značkama na autě. :-]
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    VALKYRA: v jakysi byla casti svycarska? pulka rodiny zije na hranicich s zenevou, jezdila jsem tam pomerne hodne casto a pak tam byla tri mesice a se svycarama jsem nikdy problem nemela, narozdil tady od anglanu:)

island mi chybi hodne, ale bohuzel tam najit praci je ted hodne tezky, ale je to napriklad zeme, ve ktery by bylo idealni mit deti:)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    BAARKA: to zcela jednoznacne..)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    CROSS: Svycarsko by byla asi taky moje treti volba a takovejhle sok by se mi taky libil:))
    CROSS
    CROSS --- ---
    VALKYRA: to je náš případ, ženu zavedla práce do Švýcarska, já jsem se přizpůsobil, rodnými jazyky si tu moc nepokecáme, ale s úřady je to maximální pohoda. Nicméně je to hodně daný tim, že má člověk práci. I když fakt je, že povolení k pobytu jsem dostal bez mrknutí oka čistě proto, že žena ho měla (na rok), přišel jsem na úřad s pasem, fotkou a oddacím listem, nikdo se na nic neptal a bylo hotovo asi za 10 minut. (Teda vyřízení pár týdnů trvalo, bum, povolení k pobytu na pět let.) V tu chvíli jsem pochopitelně ve Švajcu žádnou práci neměl. :-]

Pokud bych měl něco nazvat opravdovým kulturním šokem, tak to bylo tohle.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    VALKYRA: vidis, pro nas by byl zrovna Mnichov uz dobrej kompromis :)
    (ne sice jako treti zeme, ale co se tyce vzdalenosti)
    MAYAM
    MAYAM --- ---
    MAKROUSEK: Tak jasne ze gramatiku maji, ale slusne receno znacne primitivni. Gramatika je na danstine to nejjednodussi. Tezce se vysvetluje nasich sedm padu a podtridy pro muzsky, zensky a stredni rod... ale to si tady hodne lidi vyzkouselo na vlastni kuzi. ;))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam