• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    CMLKA: no prave..ja to beru,ale mam par kamaradu,ktery se dokazou pres tuhle vychovu prenest... ja tohle dokazu pochopit a tolerovat u generace svych rodicu,ale lidi meho veku... to beru jako velkej pruser
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    SARAJ: to ale spis vyjmenovavas charakteristiky typicky pro cechy obecne....holt 40 let je 40 let
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    a priznavam,ze mam problem makat i pro ceskyho sefa... nejak mi jejich styl proste nesedi...takze uz nekolik let mam sefy anglicana, filipince,amika...
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    BAARKA: kdyz ja jsem spi na ty chlapi:))))ale ne beru,chapu,ja to nemam nejak extrem nahozeny,ale jistou vetsi samostatnost ocenuji a hlavne mne prijde,ze maji nejak vic srovnany takovejch par detailu,jako nevadi,ze mas vetsi plat, nevadi,ze chces pomalu ve 30letech zase jit studovat, nevadi,ze se kvuli praci stehujeme...prijde mi,ze jsou s tema zenskejma nejak vic srovnany...
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    no ja si nemyslim, ze by vsichni cesky kluci na tom byli spatne:)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    KAI: :) neco mi rika, ze podobne na tom budeme vsechny...:)

ja jsem mela nejradeji komentare typu: a proc nechodis s ceskym klukem, ty proti nim neco mas?...co jim na to clovek ma rict,ze
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    VALKYRA: no te tvoji kamaradky:)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    VALKYRA: jmeno?
    DASHA
    DASHA --- ---
    CMLKA: moje znama se vdala do Svycarska a po cca 8ti letech tam se prestehovali do CR.. Svycari jsou pry obecne rezervovarnejsi vuci vsem imigrantum. Jeji manzel se narodil ve Svycarsku, jeho rodina je puvodem z Italie a nikdy se jim status imigrantu neodparal..
    Nejhur to pocitila, kdyz ji vezl do porodnice, zastavila je policie a pry jakoby je naschval zdrzovali, kontrolovali jeste tohle a tamhleto a ona v porodnich bolestech na zadni sedacce =/
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    SARAJ:
    moc dekuju za typ, posilam jeziskovy na list:) a popravde se toho trochu bojim = ted ato ho co se odzvim o nasi kulture a zemi:)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    VALKYRA: ja pronajimam byt ukrajinsky zubarce, ale taky to ted bali, takze kdybyste vedeli kdo hleda ubytovani na par mesicu..:/
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    jinak ja mam znamou,ktera musela odejit i s detma diky valecnymu konfliktu b jugosce ze sve vlasti a mimo nize popsanych predsudku a jednani jako s hadrem mi rekla, ze ji cesky chlapi nebavi, pac jsou hrozne nerozhodny, nudny a vubec nemaj jiskru:)backorovy mamanci bylo to oznaceni:)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    VALKYRA: damy, ukuste si sehnat tuto knihu,celkem zajimave cteni

Ženy odjinud - Pavla Frýdlová - NLN - Nakladatelství Lidové noviny - knihkupectví Kosmas.cz
    http://www.kosmas.cz/knihy/146182/zeny-odjinud/
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    CROSS: no ja se treba s zadnym imigrantem v cechach nekamaradim..
    CROSS
    CROSS --- ---
    BAARKA: za kamarady a za partnery, no v tomhle klubu asi dost, ne :-]
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    CROSS:
    jojo, moje teta ma jen jedinyho svycara kolegu:) u nich v praci jsou hodne portugalci, anglicani, spanele, rusove, italove apod..ale vsichni zijici uz nekolik desitek let v e svajcu, takze jejich deti jsou uz svycari.

ja pracuju se samyma anglicanama, jsme tam jedina cizinka a nepracuju zrovna v moc inteletkualnim prostredi a musim rict, ze jak me kolegyne hovori o imigrantech je teda smutny..v anglii je povinosti kazdeho se ridit tzv. egual opportunities, ktery maji predchazet rasismu a diskriminaci, ale podle me to je hen papir, co vsichni podepisuji.

ale, kdyz si na druhou stranu vezmu, jak cesi mluvi o ukrajincich, bulharech ci vietnamcich, tak radeji mlcet..

kolik z nas ma za kamarady imigranty???
    CROSS
    CROSS --- ---
    S tim Svycarskem mi to prijde jako letita sbirka predsudku. V tradicnich kantonech nekde ve centralnim Svycarsku nebo v horach to tak mozna je (prece jenom kdyz ve vesnici od roku 1220 zije furt tech samejch 50 rodin, tak se to na urcity uzavrenosti komunity projevi), tady "u nas" kolem Zenevskyho jezera mi to tak neprijde.

V prvni rade, Svycara by tu jeden pohledal. V Zeneve sidli mraky nadnarodnich firem a organizaci, koneckoncu i v Lausanne a dal na pobrezi (Nyon, Vevey), takze je tu plno cizincu. Je samozrejme mozny, ze starousedlici, co v kopcich pasou kravy, se na cizince koukaj skrz prsty (ani bych se tomu nedivil), ale na sousedske urovni je to v pohode, aspon pokud muzu soudit.

Muj pohled je omezeny, ze dvou duvodu: zaprve nemluvim francouzsky, zadruhe se se Svycary moc nepotkam - stykame se predevsim s lidmi, se kterymi se zname z prace (z moji, ale spis moji zeny), kde jsou svycari ve vyrazne mensine.

Jeste nikdy jsem se nesetkal s nejakym projevem pohrdani (na uradech, pri nakupovani etc.), tj. ani kvuli tomu, ze jsem tu ocividne cizinec. I kdyz jsem slysel spoustu historek na to tema, ani nemam problemy, kdyz se nekde motam v provozu s uz zminenou ceskou registrackou na aute.

Pak je tu jeste jeden moment, a sice jak se divaj cizinci konkretne na Cechy. Muj osobni dojem je, ze to zdaleka nejsou jen Americani, kdo nevedi, kde a ze nejaka CR existuje. Podle me je hlavni moc to neprozivat; samozrejme cim vic si jeden zaklada na svy narodnosti, tim spis ziska pocit, ze si z nej ostatni delaj srandu. Podle my zkusenosti je vetsine lidi jedno, odkud jste, prinejmensim ve zdejsim kosmopolitnim prostredi. Je to v jednotlivcich, ne v narodnostech.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    CMLKA: ja teda nevim, moje teta tam zije uz ctyricet let a zda se mi celkem zabydlena:)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CMLKA: a ja jsem z tohohle pak dal rozvinula teorii, ze cesky emigranti do svycarska jsou povetsinou dost arogantni ( vuci cechum zijicim v cechach) protoze pro ziskani urciteho spolecenskeho statusu v cizi zemi (specialne ve svycarsku, kdy mezi sebe moc neprijimaj cizince) je potreba ziskat urcitou otrlost a bejt vytrvalej - kdezto kdyby zustali v cechach - vyssi spolecenskou pozici by ziskali snaz ( a ted nemluvim o politickejch duvodech pred r. 89)

ale nevim, jestli to moc nezobecnuju, pac jsem potkala jen 2 takovy cesky emigranty :)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    BAARKA: no ja to slysela specialne o svycarsku, ze tam nasinec vzdy bude imigrantem a svycari ho mezi sebe nikdy neprijmou, coz podle me treba o Anglii neplati..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam