• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    DASHA
    DASHA --- ---
    SARAJ: tak to ja ani neminim.. ale behem casu holt bohuzel vsechny samovolne.. fyzicky zmizej ze sveta.. (tfuj, ani to nechci vyslovovat)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    DASHA: koreny nevytrhas

PROMETHEA: jo, pokud mu ted cizinecka prodlouzi papiry,tak zustava,ano paradox...
    DASHA
    DASHA --- ---
    BAARKA: ja vim, ze je to kravina, ale rikam si treba "co kdyz si budu chtit dat cerstvy avokado? Nebo sladky brambory? Nebo Okru? Nebo trs bananu za libru?" Tyhle veci tady uplne bezne koupim na trhu... nedokazu si predstavit, ze by najednou nebyly k sehnani...
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    DASHA: ty jo, dej vedet jestli sem dorazite! po sedmi letech budes mit dobrej ponavartovej sok - ja jsem zpatky mesic jen po dvouch a jeste jsem takova ze vseho presla..(pozitivne i negativne)

musim rict, že to neni vubec lehky, jak to tady procitam - a na jednu stranklu jsem rada, že jste tu abych se moha utvrdit v tom, ze to cim si prochazim neni az tak divny a ze to ma nekdo taky - procesy adaptace, royhodovani se o tom kde zit a a proc...apod..

me se dneska stehuje do Prahy Ben, vecer pro nej jedu na letiste - a musim rict, že jsem z toho trosku nervozni (samozrejme se tesim jako blazen)..jen je to moc zmen najednou asi ...nove prostredi, nova prace, jiný podnebi, jiny podminky, jiny potraviny....potrebovala bych jet nekam na dovcu - nejlepe do hor ci do lazni---))
    DASHA
    DASHA --- ---
    tyjo, cejtim, ze asi fakt nastava prechod a ja se budu muset vratit domu.. a Loic se mnou.. Hlavni duvod je fakt to, ze malo vidim svoji rodinu, koukam na fotky z oslavy jednorocni dcery myho brachy, nasi jsou poprvy babicka s dedou..
    Rikam si, ze az jednou budou vsechny ty koreny vytrhany, presuneme se treba na jih Francie, odkud Loic je..
    DASHA
    DASHA --- ---
    Covece, tak mi nastava obdobi, kdy se to tady v UK jak mne, tak priteli se*e v praci.. on si hleda novou a ja chci v pristich par mesicich od nas z baru odejit (zmenily se podminky a nevyhovuje mi to) ..
    Loic minulej tejden nasel nejaky inzeraty na praci v business development ve Skodovce (jsem z MB).. a nejak resime, co dal..
    Na jednu stranu se mi z UK jeste vubec nechce (jsem tu 7. rokem), ale na druhou stranu mi hrooozne moc chybi rodina.. nase vidim tak 20 dni v roce.. babicku a dedu tak 5.. cas utika..
    Musim rict, ze je to fakt tezky rozhodnuti..

Loic mi vcera rikal, ze bude v CR stastnej, moc si rozumi s celou moji rodinou a se vsema mejma kamosema =) ..a me to spis tahne tak napul do CR, napul jeste zustat v Londonu a zkusit jeste delat nejakou jinou praci (delam v jednom baru 5. rokem, jsem supervisor/manager, za 14 dni dostanu licenci..)
    Kdybysme zustali v Londyne, musel by si Loic hledat nejakou "prechodnou", ale zaroven dobrou praci jen na par let.. coz je taky vopruz..
    achjo..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    SARAJ: pockej, takze on zustava tady?jako v cechach?

ja pro zmenu bojuju se zvykanim si v nemecku, a zvykani si na myslenku, ze tu zustanu a budu vychovavat deti, ale zatim si to vubec nechci pripustit

SARAJ
    SARAJ --- ---
    ANDR3_I: kontrolovala policice? na ulici?

jinak jejich gestapo pristup - bohuzel celkem bezna praxe:(

GABBIANO: my jsme tady zili cca 3 roky, predtim stridave - on usa, ja cr... jinak navrh na prestehovani se do usa padl z me strany cca pred rokem a pul..on chtel zustat tady..stejne jako ted.. hm

jinak vam vsem moc dekuju za podporua mila slova. smo to neni jeste ukonceny proces a jen tak nebude, spolecna domacnost, pes, rodice a tak...kde jsou ty casy kdy se clovek mohl sečebrat a vypadnout si vycistit hlavu, nahazet par darku a vzpominek do krabice..

jinak - rozprodavame vybaveni bytu - gauc,knihovny, kresla, jidelni stul atd - vse ikea,kdyby jste nekdo mel zajem..
    ANDR3_I
    ANDR3_I --- ---
    SARAJ: tak to je mi moc líto, ale jak řikaly holky, ještě se s náma prosím neluč :)

jinak já poslušně hlásím že ten můj je tu už skoro tejden, a za tu dobu ho třikrát kontrolovala policie, nutno podotknout že až nepříjemnym vyslýchacím způsobem. Naštěstí je kliďas, v nervu jsem z toho spíš já :D
    GABBIANO
    GABBIANO --- ---
    SARAJ: To úplně chápu. Já mám dojem, že kdybychom měli žít pořád tady, můj Španěl mi buď uteče, nebo se tu usouží. I když se mu tady líbí.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    SARAJ: ach jo, to mě moc mrzí..podle mě to vůbec není jednoduchý a vždzykc tam bude muset být někdo,kdo se bude muset vzdát práce, rodiny a tak někdo..a popravdě sama jsem si v UK uvědomila tu náročnost - já moc doufám, že se tu benovi bude líbit (prijede ve stredu!) a když ne, tak jsem došla k závěru, že se asi budeme muset vrátit zpátky do UK, že já si budu muset "zvyknout"...

Každopádně hodně štěstí se vším a pamatuj, že všechno je pro něco dobré:))))
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    LAURA: aha:)
    LAURA
    LAURA --- ---
    SARAJ: asi to měla být odpověď na otázku ze záhlaví - jak spolu mluvíte? Česky..
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    LYDI: ?
    LYDI
    LYDI --- ---
    cesky! (:
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    :) jste fakt hodny,diky,mno dle reakci mych kamaradek stejne cecha nevydejcham,takze uvidime:))

jinak u nas se tedy projevila kombinace neuspechu v praci, vekoveho rozdilu a tak..a ano, ja jsem mela pocit, ze to je muj ON..
    LAURA
    LAURA --- ---
    SARAJ: to je mi líto.. nicméně taky si nemyslím, že by ses kvůli tomu měla s námi loučit :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    SARAJ: fakt? ne! ale nebylo to kvuli narodnosti nebo vetsimu vekovymu rozdilu? nebo kvuli tomu, ze jste byli v cechach?

to me mrzi, pac z tvyho podani tady to vypadalo na forever

ale nehaz flintu do zita, a hlavne se neluc :) rady a zkusenosti se nam porad hodi!!!
    MAYAM
    MAYAM --- ---
    SARAJ: jejda... tak to me mrzi... ale to se zvrtlo nejak prevratne, ne? no, tak se drz a nelouci se s nama - amiku a jinych chodi po svete spousta ;)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    pratele, ja se s vami tak nejak loucim... po skoro 6 letech jsme se kazdy vydal jinou cestou,takze se na se dvojjazycne partnerstvi rozpadlo
    diky za rady a tak:)
    CROSS
    CROSS --- ---
    SARAJ: nemuzu si stezovat, proplul jsem tim bez vetsich problemu, z dnesniho pohledu to byla takova kombinace vsedniho zivota (plno prace) a dlouhe rady prihod o ruznem stupni bizarnosti. Obecne bych rekl, ze rusky mluvici cizinec ze zeme na zapad od Ruska je relativne dobrej predpoklad pro preziti.

Lidi, s kteryma jsem delal, byli v pohode - vlastne jako skoro vsichni, se kteryma jsem se potkal (jakoze nejak osobne, ne v metru ;-]). Tedy Rusove. Delal jsem pro mistni pobocku cesky firmy (nicmene vsichni moji zamestnanci mistni), kancl jsme meli v arealu Ceskeho domu, coz poskytuje pri jednani s urady urcite vyhody. (Cesi v Moskve, to je samostatna kapitola.)

Na ziti celkem v pohode, ale to hrozne zalezi na tom, jaky ma clovek naroky. Ne kazdej snese ty kvanta lidi a aut vzdy a vsude, takovou tu absolutni anonymitu davu a podobne. Na druhou stranu kdyz prijedes z mesta, kde na kazdym rohu fungujou potraviny 24/7, metro jezdi do jedny etc. nekam, kde si v 18:01 nekoupis ani suchej rohlik, je to trochu kulturni sok. ;-]

V kazdym pripade po prvnim pulroce v Moskve jsem si zacal pri cestach do Prahy pripadat, ze jsem prijel nekam na venkov. (Ten dojem mam tak trochu doted, i kdyz ted na venkove bydlime.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam