• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    PROMETHEA: nestehovala jsi se nedavno?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    DASHA: koreny nevytrhas

PROMETHEA: jo, pokud mu ted cizinecka prodlouzi papiry,tak zustava,ano paradox...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    SARAJ: pockej, takze on zustava tady?jako v cechach?

ja pro zmenu bojuju se zvykanim si v nemecku, a zvykani si na myslenku, ze tu zustanu a budu vychovavat deti, ale zatim si to vubec nechci pripustit

SARAJ
    SARAJ --- ---
    ANDR3_I: kontrolovala policice? na ulici?

jinak jejich gestapo pristup - bohuzel celkem bezna praxe:(

GABBIANO: my jsme tady zili cca 3 roky, predtim stridave - on usa, ja cr... jinak navrh na prestehovani se do usa padl z me strany cca pred rokem a pul..on chtel zustat tady..stejne jako ted.. hm

jinak vam vsem moc dekuju za podporua mila slova. smo to neni jeste ukonceny proces a jen tak nebude, spolecna domacnost, pes, rodice a tak...kde jsou ty casy kdy se clovek mohl sečebrat a vypadnout si vycistit hlavu, nahazet par darku a vzpominek do krabice..

jinak - rozprodavame vybaveni bytu - gauc,knihovny, kresla, jidelni stul atd - vse ikea,kdyby jste nekdo mel zajem..
    ANDR3_I
    ANDR3_I --- ---
    SARAJ: tak to je mi moc líto, ale jak řikaly holky, ještě se s náma prosím neluč :)

jinak já poslušně hlásím že ten můj je tu už skoro tejden, a za tu dobu ho třikrát kontrolovala policie, nutno podotknout že až nepříjemnym vyslýchacím způsobem. Naštěstí je kliďas, v nervu jsem z toho spíš já :D
    GABBIANO
    GABBIANO --- ---
    SARAJ: To úplně chápu. Já mám dojem, že kdybychom měli žít pořád tady, můj Španěl mi buď uteče, nebo se tu usouží. I když se mu tady líbí.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    SARAJ: ach jo, to mě moc mrzí..podle mě to vůbec není jednoduchý a vždzykc tam bude muset být někdo,kdo se bude muset vzdát práce, rodiny a tak někdo..a popravdě sama jsem si v UK uvědomila tu náročnost - já moc doufám, že se tu benovi bude líbit (prijede ve stredu!) a když ne, tak jsem došla k závěru, že se asi budeme muset vrátit zpátky do UK, že já si budu muset "zvyknout"...

Každopádně hodně štěstí se vším a pamatuj, že všechno je pro něco dobré:))))
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    LAURA: aha:)
    LAURA
    LAURA --- ---
    SARAJ: asi to měla být odpověď na otázku ze záhlaví - jak spolu mluvíte? Česky..
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    LYDI: ?
    LYDI
    LYDI --- ---
    cesky! (:
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    :) jste fakt hodny,diky,mno dle reakci mych kamaradek stejne cecha nevydejcham,takze uvidime:))

jinak u nas se tedy projevila kombinace neuspechu v praci, vekoveho rozdilu a tak..a ano, ja jsem mela pocit, ze to je muj ON..
    LAURA
    LAURA --- ---
    SARAJ: to je mi líto.. nicméně taky si nemyslím, že by ses kvůli tomu měla s námi loučit :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    SARAJ: fakt? ne! ale nebylo to kvuli narodnosti nebo vetsimu vekovymu rozdilu? nebo kvuli tomu, ze jste byli v cechach?

to me mrzi, pac z tvyho podani tady to vypadalo na forever

ale nehaz flintu do zita, a hlavne se neluc :) rady a zkusenosti se nam porad hodi!!!
    MAYAM
    MAYAM --- ---
    SARAJ: jejda... tak to me mrzi... ale to se zvrtlo nejak prevratne, ne? no, tak se drz a nelouci se s nama - amiku a jinych chodi po svete spousta ;)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    pratele, ja se s vami tak nejak loucim... po skoro 6 letech jsme se kazdy vydal jinou cestou,takze se na se dvojjazycne partnerstvi rozpadlo
    diky za rady a tak:)
    CROSS
    CROSS --- ---
    SARAJ: nemuzu si stezovat, proplul jsem tim bez vetsich problemu, z dnesniho pohledu to byla takova kombinace vsedniho zivota (plno prace) a dlouhe rady prihod o ruznem stupni bizarnosti. Obecne bych rekl, ze rusky mluvici cizinec ze zeme na zapad od Ruska je relativne dobrej predpoklad pro preziti.

Lidi, s kteryma jsem delal, byli v pohode - vlastne jako skoro vsichni, se kteryma jsem se potkal (jakoze nejak osobne, ne v metru ;-]). Tedy Rusove. Delal jsem pro mistni pobocku cesky firmy (nicmene vsichni moji zamestnanci mistni), kancl jsme meli v arealu Ceskeho domu, coz poskytuje pri jednani s urady urcite vyhody. (Cesi v Moskve, to je samostatna kapitola.)

Na ziti celkem v pohode, ale to hrozne zalezi na tom, jaky ma clovek naroky. Ne kazdej snese ty kvanta lidi a aut vzdy a vsude, takovou tu absolutni anonymitu davu a podobne. Na druhou stranu kdyz prijedes z mesta, kde na kazdym rohu fungujou potraviny 24/7, metro jezdi do jedny etc. nekam, kde si v 18:01 nekoupis ani suchej rohlik, je to trochu kulturni sok. ;-]

V kazdym pripade po prvnim pulroce v Moskve jsem si zacal pri cestach do Prahy pripadat, ze jsem prijel nekam na venkov. (Ten dojem mam tak trochu doted, i kdyz ted na venkove bydlime.)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    CROSS: tak od praktickych veci - papiry,urady,prace bo to jaka moskva na ziti je a co lid
    CROSS
    CROSS --- ---
    SARAJ: jak, povídej? Už jsem toho tu napovídal dost. ;-] Pokud tě zajímá něco specifickýho, ptej se. Jinak v Moskvě už nežijem, už nějakej čas Vaud, Švýcarsko.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    CROSS: tak povidej:) tady to zatim je samej zapad
    CROSS
    CROSS --- ---
    SARAJ: v Moskvě
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    CROSS: takze aspon rodinny prevrat:)kde primo jsi zil?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam