• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    pro zajímavost posílám něco z dalších lahůdek pro lidi žijící s cizincem/cizinkou... sice nevím, jestli to není OT, ale rozhodně to teda stojí za to... Komerční pojištění cizinců

Obchodníci se zdravím (2012) - oficiální verze - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VVo8-syRtCA#!
    CROSS
    CROSS --- ---
    PROMETHEA: tohle je samozřejmě fér argument a podobně jsem vysvětloval někdejšímu kolegovi (Rus s australským pasem), proč se s ním plno místních (švýcarských) úředníků nechce bavit anglicky. Nejde ale jen o tenhle řekněme právní formalismus, ale právě o přístup úředníků.

Mně třeba k žádosti o povolení k pobytu ve Švýcarsku (sloučení rodiny) stačil oddací list v angličtině. Totéž při žádosti o rodný list pro dítě narozené tady (měl jsem sice i francouzský překlad, dokonce ověřený, ale ten nikdo nechtěl). Papírování opačným směrem, tj. zařídit český RL a pas (apostila ke švýcarskému RL etc.) bylo trošku na palici, a to musím pochválit konzulární úřednice z Bernu, že byly opravdu milé, vstřícné a nápomocné. Nicméně vyřídit CZ pas pro syna mi trvalo 4 měsíce, vyřídit následně s pasem jeho povolení k pobytu trvalo 13 dní.

Český model mi připomíná Rusko, i když ještě nemáme takové lahůdky, jako soudní překlad pasu (přestože v té době byly všechny údaje v českém pasu i v ruštině, dnes už myslím nejsou).

Už jsem to tu psal, pro mě je chování českých úřadů jeden z podstatných důvodů, proč nespěchám s návratem do ČR.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    PROMETHEA: teď si nám tady pokazila dobrou zábavu )))
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    jako s tou cestinou - cestina potazmo slovenstina je spravni jazyk, tudiz urednici muzou / musi mluvit jenom tim jednim jazykem, a nikdo jim na to nesmi rict ani a..

to, ze na cizinecky policii neumej podat zakladni informace v jinym jazyce nez v cestine je vec jina a dost ostuda

ale se mnou se v mexiku a nemecku na uradech taky nikdo od zacatku nebavil jinak nez spanelsky / nemecky, a zadny jiny info v anglictine jsem taky nedostala

i kdyz v nemecku umej urednici vsichni perfektne anglicky, tak napr. anglicky psanou listinu neoverej, pac to ze zakona muzou delat jenom s listinama v urendim jazyce

(to jen tak na okraj)
    NEELLA
    NEELLA --- ---
    paní policistka se ptala ještě přítele jestli umí česky, protože zdvořile česky pozdravil a zeptal se česky:" jak se máte" :) odpověděl že česky nemluví a zeptal se jí, jestli mluví anglicky, francouzsky, španělsky, arabsky nebo berbersky a ona na to že trochu rusky :D
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    ty vole to je komedie, naše země je fakt absurdistán...

mě se nedávno stalo něco podobnýho s kámošem z Londýna co jel mým autem a šli jsme na fízlárnu podat vysvětlení že jel šedesátkou ve městě (já kráva nevěděla, že jim můžu jen říct, že nevim kdo tim autem jel), no a řekli mi to samé - a hlavně co mě naštvale nejvíc ze všeho bylo, že tam měli různé formuláře a poučení a nic z toho nebylo jinak než česky a já mu všechny ty formuláře musela překládat... No to je jedno, to už je OT... prostě pakárna
    NEELLA
    NEELLA --- ---
    MIKATCHOU: na cizinecké policii na olšanském náměstí v praze, mi paní policistka téměř se slzami v oku sdělila, že ji předchozí cizinci seřvali, že neumí anglicky... když jsem se jí zeptala, jestli je lepší, abych vždy chodila s přítelem, tak mi odpověděla že sice by se na policii možná někdo sehnal, kdo umí anglicky, ale že nezaručuje potom ten překla :D

a na pouhou registraci turistů jsem čekala téměř dvě hodiny a to byli přede mnou tři lidi...

naivně jsem si myslela, že na cizineckou policii budou brát kandidáty s jazykovými zkušenostmi :)
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    btw, celkem by mě zajímalo jestli anglicky uměj aspoň konzulkty tady v Kanadě )))) možná si je v pondělí otestuju až jim budu volat kuli vízu .)
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    MUI: oni kolikrát i uměj, ale tváří se, že neuměj a jsou nafoukaný, že to prostě musí být česky... já takhle jednou musela jet s přítelem do Varšavy překládat na tamním konzulátě přítelovu žádost o pracovní povolení v Česku (jinam než do Varšavy nás tenkrát nevzali, dost to hořelo a jinde to bylo beznadějně zabukovaný) - člověk by nevěřil že v jednadvacátým století na zastupitelském úřadě ČR zaměstnaj někoho, kdo neumí anglicky... Já umim plynně dva světový jazyky, další dva se učim, k tomu doktorát, a práci jinou než učitelky angličtiny pomalu ani nemůžu sehnat... Přitom práce na konzulátu zní jako solidní zašívárnička .)
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    MUI: jakýkoliv povolení k pobytu? btw,co ta legalizace - jak sis s tím poradila? cos k tomu potřebovala?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    chtěla bych se zeptat (pardon, bez filtrování) - kdo z vás tu má manžela nebo manželku z třetí země (tj. ne z EU) a jak jste to řešili se zaměstnáním? Mě uplně děsí to pravidlo, že u nás třetizemec smí získat jen takové zaměstnání u kterého je prokazatelné že ho nemůže vykonávat nikdo z EU... jak tu pak má ten člověk žít když tu má třeba manželku a děti???
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    MUI: to si děláš srandu...
    TEMSTEAG
    TEMSTEAG --- ---
    MUI: vyřizovala jsem to celkem rok a ted uz 3 mesice cekam na pas:/ kdybych vedela, jake papirovani to bude nikdy bych do toho nešla:D
    MARTHA43
    MARTHA43 --- ---
    MUI: A co potrebujes legalizovat? Jste uz svoji a mas zatim jen cizi oddaci list? Ted potrebujes ceskej? O ten pozadas pres cesky zastup. urad v te dane zemi... nebo jakym zpusobem "legalizovat"?
    PS: vsechno je to peknej vopruz...
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    MUI: a odkud je?? kolegyne ted asi pul roku vyrizovala viza pro sveho gruzinskeho manzela..celkem drsny..
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    Také máte zlušenosti s komerčním pojištěním cizinců? Nechcete někdo přijít na dokument a posdílet zkušenosti?

[ Obchodníci se zdravím - dokument s diskuzí / workshopworkshop / 4.12.2012 / CR - Praha - klub Cross, P7 - kavárna ]

Cením, že todle téma dostává prostor i na půdě Crossu.

Pro doplnění přidávám odkaz na kampaň Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty - Kampaň za zdravotní pojištění migrantů a migrantek:
    http://www.konsorcium-nno.cz/zdravotni-pojisteni-migrantu.html

A také odkaz na petici za zahrnutí migrantů do systému veřejného zdravotního pojištění http://www.petice24.com/zdravotni_pojisteni_pro_migranty

Zde je pak ještě krátká tiskovka http://migration4media.net/...podareni-verejnych-zdravotnich-pojistoven-zprava-pro-vladu-mlci-o-vyvadeni-prijmu-z-pojistneho-az-od-100-tisic-migrantu/
    KEEP_SMILE
    KEEP_SMILE --- ---
    MARTHA43: pritel cesky moc neumi prave. Uci se, ale zatm si nepokeca. Uz jsem si napsala do inbaze a oni slibili nam s tlumocnikem pomoct. Ale dekuju
    MARTHA43
    MARTHA43 --- ---
    KEEP_SMILE: no urcite to nemuze byt kdekdo ze znamych! takovej tlumocnik musi byt jmenovan a urcite to najdes tady nebo tady
    jinak si ale myslim, ze pokud dotycnej rozumi cesky, tak povinnost to urcite neni, ho mit! myslim si, ze je to v jeho zajmu! zalezi asi, jak se na ten vyslech cejti... kazdopadne jestli jde o hodne, tak bych ho pro jistotu mit chtela.. aby ho treba v tom vyslechu nezahnali do uzkych a taky, jestli bude umet odpovedet cesky??
    KEEP_SMILE
    KEEP_SMILE --- ---
    MUI: hmm toho jsem se tak nejak bala. Ale radsi se zeptam, co kdyby nahodou :) ono tam ta dolozka je proste napsana tak nejak nijak...A co si tak vzpominam tak ze znamych rikali kazdy neco, ale to je uz je nejaky cas zpatky a ono se to porad meni. Diky.
    KEEP_SMILE
    KEEP_SMILE --- ---
    zdravim, mam dotaz ohledne tlumocnika, ktery ma byt pritomen pri vyslechu. Ted nam prisla pozvanka a ja jsem z toho trosku zmatena. Kdo ma zkusenosti s vyslechem MV CR - musi byt tedy pritomen tlumocnik, ktery na to ma papir a nebo to muze byt i nekdo z rodiny?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam