• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    Najde se tu trilingvní rodina? Mluvíme na syna striktně já česky, muž španělsky, my s mužem mezi sebou španělsky, žijeme teď v čr, takže rovnováha mezi těmito 2 jazyky tu jakžtakž je, dítě (1,5 roku) to pobírá dobře a komentuje věci mně česky a tátovi španělsky. Mluvím v práci dost anglicky, muž moc neumí, ráda bych nějak přirozeně zakomponovala tenhle 3. jazyk, aby to dítě pochytilo b brzkym věku (občas čtem pohádky v aj, výjímečný sledování pohádek je povoleno jen v aj), ale nerada bych mu v tom udělala zmatek. Máte zkušenost, radu, tip...?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    VENDETA: ja nevim, ale ceske obcanstvi bych udelala i kdyz je to hora papirovani. Moji bratranci jsou na pul Francouzi, nikdy v CR nezili a ted si koupili v Praze maly prazdninovy byt a diky tomu, ze maji dvoji obcansti to bylo vsechno jednodussi. K nicemu dalsimu to nepotrebuji, ale nikdy nevis.

Ja mam treba dva cesky pasy, jenom kvuli razitkum z nejakych zemi - kde treba v USA by s nima mohl byt problem.. takze uz jen to, ze ma clovek dva pasy je celkem vyhoda...a jeste ke vsemu ze dvou ruznych zemi:)

PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MAKROUSEK:
    LORAIN: švýcarsko též
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    MAKROUSEK: tak Evropě to je bohužel třeba i Finsko, Dánsko, Norsko nebo Rakousko, které za celkem vyspělé země považuju ;-)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LORAIN: Tak to jo, to chapu. Ja myslel pasy vyspelych zemi :-).
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    MAKROUSEK: Ono těch vícero pasů má svoje pro i proti :-) Naše děti by teoreticky měly nárok na tři, ale celkem velmi zvažujeme (především manžel), zda jim chce zařídit i občanství státu, který má například doposud povinnou vojenskou službu. Ale samozřejmě už fakt, že by do některých zemí nepotřebovali vízum, je celkem argument pro...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    VENDETA: Mimochodem jako jasne, ted je to snadne, udelat dvoji pas. Ale nikde neni napsano, ze treba za dva roky to tady zase nezakazou. A taky treba ted je to k nicemu, ale do kdyz se zase staneme neci kolonii a do zahranici budou moct jenom lidi, kteri maji cizi pas?
    CROSS
    CROSS --- ---
    VENDETA: ty máš české občanství? Pokud ano, nechápu, k čemu by bylo třeba mít trvalý pobyt. Skrz konzulát požádat o osvědčení o občanství, český rodný list a posléze pas. Ale pokud o české pro dceru nestojíš, tak samo míň papírování.
    VENDETA
    VENDETA --- ---
    Nicmene dvoji obc. jde udelat vzdycky, bez casoveho omezeni, kdyz splnujes par podm., aspn myslim... Napr. kdyz se mi dcera narodila v Italii, nechala jsem ji italske obc. po otci, s tim ze, kdykoli ja ci ona v budoucnu bude chit, muze si o to ceske zazadat, ale musi mit v CR trvaly pobyt, coz doposud nema, a taky to vidim celkem zbytecny delat ji dvoji, zadne vyhody z toho neplynou, jen hora byrokratickeho papirovani
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    VERUKEBA: aha..to jsem treba vubec netusila..tak ja se pozeptam..
    VERUKEBA
    VERUKEBA --- ---
    NICKIE: tak uvidíte no pokud ho napises do rodnyho listu, tak snad nebude problem.

Jinak pro me br. obcanstvi nic moc teda, povinný volby, vojna a buhvi co si este vymysli. Ale tezko to budu manzelovi zakazovat.
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    VERUKEBA: no, my jsme se nebrali... nechala jsem to na priteli, at to zkusi vyridit s ambasadou, tak uvidime...obcanstvi navic se vzdy hodi:)
    VERUKEBA
    VERUKEBA --- ---
    NICKIE: my doma pocitame s tim, ze si na ambasade manzel zadata o br. obcanstvi pro dceru a ze mu ji daj. nemyslim, ze by byl duvod manzelskymu diteti to obcanstvi nepriznat
    CROSS
    CROSS --- ---
    NICKIE: pročítal jsem si zákon o občanství, jestli si dobře pamatuju. No a rychlým hledáním zjišťuju, že došlo k uvolnění a můj příklad s ruským občanstvím už neplatí, protože "Pokud tedy po 1.1.2014 nabyde český státní občan cizí státní občanství, tato skutečnost nebude mít žádný dopad na jeho české státní občanství, které mu zůstane zachováno (bude mít občanství dvojí)."

Jinak doporučuju začít asi tady: http://www.mvcr.cz/clanek/informace-k-novemu-zakonu-o-statnim-obcanstvi-cr.aspx

Takže v tvém případě, pokud jsi Češka, bude mít tvoje dítě automaticky české občanství, ať se narodí kdekoli, nabytí občanství po otci pak záleží nikoli na zákonné úpravě české, ale v tomhle případě brazilské. Podle wiki by to mělo jít, pokud je rodič občanem Brazílie a nahlásil se na konzulátu. https://en.wikipedia.org/wiki/Brazilian_nationality_law#Natural_Brazilians_born_abroad
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    CROSS: diky za info.. a kde si to zjistoval?
    CROSS
    CROSS --- ---
    NICKIE: když jsem to naposled zjišťoval, princip byl takový, že dítě českého rodiče může mít dvojí (víceré) občanství v případě, že to jiné než české získá automaticky narozením. Pokud by o něj bylo třeba žádat, tak to už možné není.

Takže záleží, za jakých okolností se nabývá brazilské občanství. Jestli stejně jako české, to znamená stačí, aby jeden z rodičů měl brazilské občanství a pak nezáleží na místě narození, v takové případě by dítě českého a brazilského rodiče narozené v ČR nabylo obou dvou občanství.

Kdyby například byl jeden rodič Čech a druhý Rus a dítě se narodilo mimo Rusko, tak dítě automaticky nabývá české občanství, ale o ruské by museli jeho rodiče žádat -- v takovém případě by pak dítě udělením ruského občanství o to české přišlo.

Podotýkám, že nejsem právník a zajímal jsem se o to někdy před dvěma lety.
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    ahoj, nevite nekdo jak je to s ditetem, ktery se narodi v CR, jestli muze mit dvoje obcanstvi? Konkretne brazilsky..nejak nevim, kde to hledat..
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: Kolín je v tomhle zapsklej..v berline či mnichove by to šlo jinak..naja...každopádně zítra Praha!!
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: uff…taky bych nerekla, ze jsou tak vysazeni na nemcinu…v mym okoli to teda rozhodne tak nebylo, ale mozna je to taky mezinarodnosti frankfurtu a specifikou trochu umelecky nacichle branze…jinak si to neumim vysvetlit. naprosto chapu. tohle zacne bejt deprimujici.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam