• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    ONITSUKATIGER
    ONITSUKATIGER --- ---
    KIKU: Muzu se prosim zeptat, proc nesmi byt puvodem ze zeme EU?
    KIKU
    KIKU --- ---
    Ahoj, spolupracujeme s Integračním centrem Praha a chystáme pro ně kampaň. Součástí kampaně bude krátký dokument a fotky cizinců dlouhodobě žijících v Praze. Sháníme aktéry, kteří by měli zájem zůčastnit se natáčení či focení. Jediná podmínka je, že by neměl být původem ze země EU. V případě zájmu prosím do zpráv. Díky!
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    ANDREJKA: aha, promiň, tak hlavně, že vyřešeno
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    zajít na ÚP v místě bydliště, připravit potřebné formuláře a je to.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    BAARKA: rychly...(to je snad nejhorsi hrubka..)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    CROSS:
    JAKUBMOKRIS: no me pro vybehavani paper v CR richly..ále, to mute pro Němce, že jo..no jiná země tolik štemplů nechce:)
    Takze asi tak:) snad zitra to budeme mit za sebou
    CROSS
    CROSS --- ---
    Zlatý časy, když jsme se brali v roce 2003. Sice to byl týden běhání v Praze po různejch úřadech a na ruskej konzulát pro papíry o způsobilosti mojí ženy a ještě v pátek nebylo jasný, zda se teda v sobotu vezmem, ale od tý doby je klid. Hlavně asi proto, že v Rusku jsme to neřešili, tamním úřadům to může bejt jedno, ale ve Švýcarsku každýmu stačí oddací list klidně v angličtině (nebo teda francouzštině), kdovíjak starej, tvářej se, jako že se jich to netýká (a taky ani netýká, nejde o jejich občany, že jo).
    JAKUBMOKRIS
    JAKUBMOKRIS --- ---
    BAARKA: To jsi ještě neuzavírala sňatěk ve Španělsku. Když jsme partnerkou zjistili, co všechno je potřeba a když jsem pak na vlastní kůži okusil španělskou byrokracii, tak jsme se rozhodli sňatek odložit.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: a dekuji za gratulaci:)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: ja porad defame, ze tu moc dlouho nezustaneme..
    ale nemecka strana vyzaduje vice papirovan nez treba britove:)...bylo mi vysvetleno na matrice v praze..minimlane chteji vetsi pocet razitek a superlegalizaci..
    Pritel ted cekal mesic na aktualizovany rodny listy..(mely dorazit pred 14 dny), pac v Nemecku musis mit max, 6 meiscu start rodny list..(to v VCR mit nemusis - staci ten puvodni). Takze ted muzeme jit s mym super orazitkovanym povrzenim o zpusobilosti uzavreni manzelstvi na mistni nemeckou matriku, aby nam dali jeho potvrzeni o o zpusobilosti uzavreni manzelstvi.
    Kdyby CR melo stejny naroky tak se dostaneme do kolecka a nikdy ty papiry nevybehame...

kazdopadne diky tomu, ze jsou oni na nemecke starne fakt o dost zpozdeny, tak je nase svatba v zari dost ohrozena..protoze musime dodat papiry do Cech max. 3. 8. (cirkevni svatba) a tady potvrzeni o zpusobilosti uzavreni manzelstvi trva pry tri tydny..v CR jeden den..takze proto nadavam na nemeckou byrokracii...

jinak vcera mi tady jedna ceska rikala, ze pak trvalo asi 6 mesicu, nez nemecko uznalo jejich snatek za pravoplatny?? je to tak??
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: byrokracie je oboustranna, my se brali v nemecku a nemyslim, ze by to bylo rychlejsi nez obracene :)
    Princip je ten, ze vsechny dokumenty pro druhou stranu musej bejt vzdycky prelozeny a superlegalizovany (v CR MZV) v Nemecku RP nebo obdobnej urad v jinejch spolkovejch zemich.
    To je to, co trva dlouho.

Jinak gratulace k rozhodnuti ! Zustavate pak v Nemecku?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    ja mam taky takovy dotaz, setkal jste se nekdo s problemem legaliaze snatku v druhe zemi??
    Me bylo receno, ze Nemcum to trva tak pul roku, legalizovat snatek z CR?? Ja teda nevim, ale co tady nemci predvadej za administrativni naroky, aby se ten mu mohl zenit v CR, je uz docela pritazeny za vlasy:)

Fakt jsme si nemyslela, ze je takovy problem se proste jenom vzit. Ze to bude takova dlouha cesta byrokracie me teda vúbec nenapadlo...
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    DUBPRINCESS: mod gratuluji k miminu:))
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    DUBPRINCESS: :))) taky jsem byla mile překvapená...
    MAKROUSEK: kečuánský jméno Amaru. syn má 2 křestní jména - Viktor Amaru (+ 2 exotický příjmení, takže jsem za toho Viktora ráda :D). Jinak jméno Amaru má 2 zástupce v ČR, 1 ve věku mym a 2. je náš syn...
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    MAKROUSEK: konkrétní jména ještě nikomu neříkám :) jedno je ze swahilštiny a jedno z kikuyu, obě běžně užívaná v Keni.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NEMESISS: Jenom pro zajimavost - o jakych jmenech mluvite?
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    NEMESISS: to je snad úplně první positivní reference na paní Kanppovou, kterou jsem slyšela :) Super.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    DUBPRINCESS: dělala nám to Knappová, bylo to hotové za cca týden, bylo to v létě, byla celkem vstřícná a udělala to před odjezdem na dovolenou, abychom v případě porodu před termínem nemuseli čekat (velmi ojedinělé jméno z Kečuánštiny)
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    Rodičové, máte, prosím, ze zkušenosti přehled o tom, jak dlouho trvá Ústavu pro jazyk český, než vydá posudek na křestní jména pro miminko? Mám na mysli jména, která nejsou běžně užívána v ČR, ae běžně užívaná ve východní Africe. V jakém časovém předstihu je to třeba začít řešit?
    CROSS
    CROSS --- ---
    BAARKA: jasný, u nás by to bylo naopak, moje český příjmení pro cizince moc atraktivní neni.

Myslim, že ženě spíš vadí, že děti maj jiný občanství než ona, ale to nemá jednoduchý řešení.

Jinak podle mých zkušeností s řešením třeba občanky až se značným zpožděním (prostě jsem se rok nedostal do Čech), úřednice byla milá a nebyl to problém.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam