• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    PROMETHEA: tak cca uprostřed je...Kassel :))))
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    EUCHENIE: ja frankfurt, baarka tusim Köln (dle napovedy v poslednim prispevku :)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    BAARKA: Brauschweig, zatim na rok, než pujde starší do školy se rozmyslíme, kde zakotvíme.. Kde ty a kde prom? :) co pivo, dvě! :))))
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: fakt jo? tyjo, tak to jsem asi zase v nejaky socialni (nebo asocialni :) bubline :)

tak az prijede euchenie, dame nemeckej sraz holek z nyxu s detma, a dame si k tomu velky pivo!
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    EUCHENIE: a kam se chystas do nemecka?
    nemci jsou na alkohol u deti hodne vysazeny...ja si jednou dala malyho kolshe (0,2l) piva a mela jsme u sebe malou a malem mi to pivo servirka ani nedonesla, a cela knajpa na me hledela jak na vraha..
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    PROMETHEA: to bude moje specialita, když budu mít chuť dát si na procházce stříček :) I když kdeže loňské sněhy jsou, teď si dám ztěží někde venku malý pívo
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    EUCHENIE: mozna je u zvysovani hlasu na deti nejaka akceptovatelna spolecenska vyjimka :)
    to jsem jeste nevypozorovala...stejne tak jako s tim alkoholem (spis mam ale pocit, ze pivo u Nemcu fakt nikdo neresi)...reseni ala stribrna termolahev vubec neznam =)) treba je to nejaka regionalni specialita
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    ja zvysuju hlas...na starsiho syna, snad me to prejde nebo me nedaji na pranyr. ataky rikal, ze alkohol a deti je no go, kdyz jsme se prochazeli po letny s detma a kazdej druhej v ruce pivo.
    kdybych byla alkac, musim to krejt do stribrny termolahve :))) ale piju z 95% jen s nim, sama mam strach
    MAGDALENA
    MAGDALENA --- ---
    PROMETHEA: mne zas prijde ze Cesi nezvysujou hlas, max kdyz je nekdo opily nebo o neco vylozene jde. Manzel musi krotit me, protoze jsem moc hlasita a do toho gestikuluju, coz tady neni moc zvykem.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    FLAVIGNY: nevim, jestli je to tim....

Prijde mi, ze v Cechach se obecne mnohem rychlejc zvysuje hlas...to je tady (v prostredi, ve kterym se pohybuju) absolutni "no go"....
    A tak mozna kvuli tomu jsem vic rezistetni vuci jemnym nuancim...

Jen tak na okraj (k tematu crossing borders)...cetla jsem clanek od nejakyho ceskyho umelce, ktery zije a prosadil se v londyne...rikal, ze, kdyz tam asi v 25 letech prisel, tak se citil jako teenager, kterej je hodne nezkusenej, co se socialnich konvenci a "pravidel hry" tyce...az kdyz to zacal po nejaky dobe ovladat, dokazal se prosadit...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    EUCHENIE: presne totez :)
    Ale pozoruju, kdo to kdy pouziva, a zalezi na kontextu....:)
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    PROMETHEA: mne prijde, ze cecha, zvykleho na ceskou, slovanskou uroven sluzeb a pece o zakaznika, nemuze nejaka neprijemna servirka jen tak rozhodit. vzdycky jsem tenhle domaci trenink povazoval za existencni vyhodu ;)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    já budu v Německu od půlky listopadu, tak jsem zvědavá, na všecko :) Zatím mi třeba říkal, že "ja ja" znamená jo + vyliž mi :) to jsem používala docela dost, coby domnělý ekvivalent k českýmu jojo :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PROMETHEA: jeste dodam, ze v cechach jsem tenhle pocit nikdy nemela
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    Dekuju vsem za reakce....v nasem pripade to bude asi smes kulturniho/rodinneho backroundu, povah, jazykovych schopnosti a situace...jako ostatne ve vetsine pripadu....
    Opet jsem se poucila, ze s ironii (zvlast tou silnejsi) se musi setsakra opatrne-zvlast, kdyz si clovek neni jistej jestli zvolil spravny slova

Ja tady v nemecku mam zas priblem rozeznat, kdyz jsou na sebe lidi "neprijemny"...treba v restauraci...nemecky kolegove vsichni zkazenou naladu, ze obsluha byla neprijemna...ja nic nezaregistruju a chovani mi prislo v poradku....bud mam snizenou socialni kompetenci, nebo mi nadale zustava skryta nejaka meta-uroven nemecky komunikace (coz by vysvetlovalo, proc muj muz reaguje tak jak reaguje)
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    SHPAGIN: To je vlastne pravda, je hrozne tezke udelat joke, aby to clovek z dalneho vychodu pochopil a nevzal doslova...
    MAGDALENA
    MAGDALENA --- ---
    PROMETHEA: ziju tu 25 let, manzel je Cech a ja jsem si cesky cerny humor porad nezvykla. Ja jsem dost ironicka, ale nektere veci mi prijdou pres caru.
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    PROMETHEA: s pritelkyni mluvime taky nemecky, ikdyz ona je francouzska. na moji ceskou ironii a cerny humor si musela trochu zvykat, ale ma to rada. kazdopadne, kdyz jsme spolu v nemecku, tak rika, abych se krotil, ze by to lidi nemuseli pochopit...
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    PROMETHEA: muj Němec ji taky ovlada, nebo je to spíš přehaneni? ale asi ironie :) Třeba když syn, mimino, se v noci vrtěl asi 10 minut (zbytek noci spal), tak říkal, že to byla HROZNĚ TĚŽKÁ NOC!
    V tomhle stylu mluví často. Jak je večer, jsem zblblá :) mně to dělá někdy problém chvíli rozpoznat :)
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    Některé kultury popisovanou ironii nemají. Japonská manželka si na to musela zvykat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam