• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    PROMETHEA: Jo, přesně tím jsem argumentovala. Poslali mě do háje i tak. Že musím mít v ČR aspoň práci. Jenže já práci nehledám, jsem s miminem doma. Zkusím to ještě dohledat. Ale tvářili se, že požadavek bydliště je naprosto absolutní.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MORGAN: a neslo by tim argumentovat? ze pokud nemas narok ve Spanelsku (EU), mas (jako obcanka CR) automaticky narok v Cechach? (tusim, ze naky takovyhle pravidlo bylo prave bud u rodicaku nebo u podpory v nezamestanosti)
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    PROMETHEA: Není, ve Španělsku není rodičák. A nepracuju, takže pro mě ani mateřská.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MORGAN: a rodicak v ty zemi, kde bydlis a pracujes neni moznost?
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    v cechach jsem rodila
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    A rodila jsi v Německu nebo v ČR? Nojo, s bydlištěm a prací v ČR to jo. To já nemám.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    ja loni, ale mam v čr I prac.smlouvu, bydliste a trvaly. vyplnovali jsme nejaky papiry, ancto tatinek je nemec a praci v nem, ale proslo to.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    A který rok? V roce 2013 to ještě tak šlo, v roce 2016 mě poslali do háje i s trvalým pobytem v ČR, rodinou v ČR, vlastnictvím nemovitosti v ČR, účtem u české banky.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    Já žádala ještě v ČR, trvalý tu budu mít napořád, u rodičů
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    Zdravím vespolek! Zasáhla tu někoho ta nová politika úřadu práce, že se neuděluje rodičák bez bydliště v ČR? Jak jste to řešili?
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    PROMETHEA: tak cca uprostřed je...Kassel :))))
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    EUCHENIE: ja frankfurt, baarka tusim Köln (dle napovedy v poslednim prispevku :)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    BAARKA: Brauschweig, zatim na rok, než pujde starší do školy se rozmyslíme, kde zakotvíme.. Kde ty a kde prom? :) co pivo, dvě! :))))
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: fakt jo? tyjo, tak to jsem asi zase v nejaky socialni (nebo asocialni :) bubline :)

tak az prijede euchenie, dame nemeckej sraz holek z nyxu s detma, a dame si k tomu velky pivo!
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    EUCHENIE: a kam se chystas do nemecka?
    nemci jsou na alkohol u deti hodne vysazeny...ja si jednou dala malyho kolshe (0,2l) piva a mela jsme u sebe malou a malem mi to pivo servirka ani nedonesla, a cela knajpa na me hledela jak na vraha..
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    PROMETHEA: to bude moje specialita, když budu mít chuť dát si na procházce stříček :) I když kdeže loňské sněhy jsou, teď si dám ztěží někde venku malý pívo
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    EUCHENIE: mozna je u zvysovani hlasu na deti nejaka akceptovatelna spolecenska vyjimka :)
    to jsem jeste nevypozorovala...stejne tak jako s tim alkoholem (spis mam ale pocit, ze pivo u Nemcu fakt nikdo neresi)...reseni ala stribrna termolahev vubec neznam =)) treba je to nejaka regionalni specialita
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    ja zvysuju hlas...na starsiho syna, snad me to prejde nebo me nedaji na pranyr. ataky rikal, ze alkohol a deti je no go, kdyz jsme se prochazeli po letny s detma a kazdej druhej v ruce pivo.
    kdybych byla alkac, musim to krejt do stribrny termolahve :))) ale piju z 95% jen s nim, sama mam strach
    MAGDALENA
    MAGDALENA --- ---
    PROMETHEA: mne zas prijde ze Cesi nezvysujou hlas, max kdyz je nekdo opily nebo o neco vylozene jde. Manzel musi krotit me, protoze jsem moc hlasita a do toho gestikuluju, coz tady neni moc zvykem.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    FLAVIGNY: nevim, jestli je to tim....

Prijde mi, ze v Cechach se obecne mnohem rychlejc zvysuje hlas...to je tady (v prostredi, ve kterym se pohybuju) absolutni "no go"....
    A tak mozna kvuli tomu jsem vic rezistetni vuci jemnym nuancim...

Jen tak na okraj (k tematu crossing borders)...cetla jsem clanek od nejakyho ceskyho umelce, ktery zije a prosadil se v londyne...rikal, ze, kdyz tam asi v 25 letech prisel, tak se citil jako teenager, kterej je hodne nezkusenej, co se socialnich konvenci a "pravidel hry" tyce...az kdyz to zacal po nejaky dobe ovladat, dokazal se prosadit...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    EUCHENIE: presne totez :)
    Ale pozoruju, kdo to kdy pouziva, a zalezi na kontextu....:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam