IKOGNITO: tohle je polemika spíše s _B2SPIRIT_ než se mnou. Já jsem se vyjádřil tak, že nikomu radit nebudu, protože sám o žádných ideálních sets & settings nevím (moje byly trochu ujeté, i když ne zrovna technoparty - a výsledek je: sice se mi nic vážného nestalo, nicméně procházím životem jako cvok - což bych ovšem nejspíš procházel i bez toho - a ještě víc jako cvok). Vím o několika lidech, kteří zvolili méně ujeté podmínky (v podstatě prostředí běžného každodenního fungování, ve kterém já jsem tedy LSD nezkoušel nikdy) - a následovalo u nich plynule období na SSRI antidepresivech. A vím ještě o jiných, kteří blbli se vším možným, a žádné následky se neobjevily - nebo je alespoň neprezentují přede mnou.
Jenže to je právě to - toto vše předpokládá, že lidi sami k sobě přistupují jako objektivní pozorovatelé - že si připouští možnost změny na sobě, ale nepřipouští si možnost změny vnímání světa kolem sebe - což je, přísně vzato, změna toho světa - protože váš svět je i vaše vnímání světa kolem vás - objektivní měřítko neexistuje...
Když už se tu nakously ty různé přístupy, tak můj pocit každopádně je, že i když LSD je zdánlivě "psychický atomový výbuch", tak i dost ujeté změny a nápady které způsobí, mají po delším čase tendenci zcela odeznít (a zůstane právě jen neurčité vědomí "velkého zážitku", který ovšem v těch vzpomínkách nemusí převyšovat jiné "velké zážitky"). Naproti tomu houbičky nemusí způsobit nic tak krátkodobě dramatického - ale spíše jde o nepatrnou změnu "dráhy letu", která ovšem po delším čase (např. několika letech) může vést k tomu, že váš způsob myšlení je náhle úplně mimo mainstream.
Zkušení psychonauti se asi tyto síly naučily nějak ovládat a dostat se tam, kam se chtějí dostat - bohužel pro mě, metafory které si s tímhle asociuju já jsou spíš ty, že snažit se to nějak řídit je jako klopýtat se zavázanýma očima v prostředí, které vůbec neznám, a kde očekávám že se mohou vyskytovat spíše nebezpečné věci (nepokládám to za dětské hřiště). Takže sám nevím. Sám žádný jednoznačný návod na koho se lze spolehnout dát nemůžu. Moje zkušenost je, že lidi, kterým byste důvěřovali, asi nebudou zrovna 2x ochotní vám toho sittera dělat.