• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JAYBEEHALUCINACE PORPVÉ - jak na to, příprava, dojezd?
    KOHY
    KOHY --- ---
    MORPHLER: Zdroj už vážně nevim, už je to fakt dlouho co sem to studoval. Ted si užívám trip v podobě druhého dětství. Ale porozhlédnu se v digitálních vodách a zkusim k tomu něco najít. Jako mechanismus flashbacku, který sem několikrát zažil, mi to přijde rozumný, ale nejsem ani lékař ani chemik :)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    KOHY: akorat kdyz se nad timvice zamyslim, tak je to cele blbost.
    proc si to myslim?:
    - latka se po konzumaci v tele rychle meni- metabolizuje a teprve metabolity se ukladaji do tuku- a ty uz jsou neucinne
    - prubeh intoxikace pri vyplaveni by byl uplne jiny, intofikace (ani puvodni latkou ani metabolity) by nemela vypadat jako jeden ale silny kratky zazitek. (leda u DMT nebo Salvinorinu A)
    - (tohle bude divny argument) pokud to tak je, tak bych cekal ze se s tim setkam drive (prece jen mam taky neco nastudovano)

.. nepamatujes si zdroj?
    KOHY
    KOHY --- ---
    MORPHLER: Někde sem na to narazil při teoretickém studiu, a od té doby snažil dodržovat. Žádný flash sem po té již nepozoroval. Ono se to asi většinou zaspí, protože předpokládam že nejvíc si bere tělo ze zásob v noci.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    KOHY: zajimava teorie flashbacku. mohla by vysvetlovat proc je nemam. :)
    KOHY
    KOHY --- ---
    TIP: Měl bych pro tebe jeden TIP ;+) Trip je náročnej podnik nejen pro psýché ale i pro tělo, a dát si vejlet po tejdnu je na hraně a rozhodně bych to nedoporučil. Chce to nějakej čas na rekonvalescenci. Dva dny rozhodně nestačí.

Jinak se samozřejmě při každym veljetu nadopovat vitamínama, at má tělo co spalovat.
    Naopak dopoučuju se před tripem, při a nějaký čas po tripu vyvarovat tuku. Je potřeba aby tělo v době kdy koluje lsd tuk bralo ze zásob a neukládalo čerstvý "modifikovaný" tuk. Nedá se odhadnout, kdy si tělo pro upravenou zásobu sáhne. On může bejt flashback legrace, ale když přijde v autě či podobně nevhodné situaci, tak už to taková sranda neni.
    Jeden demonstrační flashback vám popíšu: Cestou ze školy X tejdnů po nějaké psychedelii sem přecházel frekventovanou silnici a najednou koukám na auto (bílej favorit) který vidim zároven zepředu z boku i zezadu. Nevěděl sem jestli auto přijíždí nebo už odjíždí. Pak na mě zvonila tramvaj, žádný auto už sem neviděl tak sem se dostal k lavičce, kde sem nevim jak dlouho seděl. Když sem se zase našel, tak už sem byl uplně v pohodě, ani známka po nějaké intoxikaci.
    Tedy řidičům, lékařům, letovým dispečerům, no vlastně asi všem doporučuju výše popsanym způsobem minimalizovat možnost flashbacku. :+)

DLOUHA_POTVORA
    DLOUHA_POTVORA --- ---
    KOHY: ale to vis, docela me vypsychovaly vsechny ty povesti o tom, jak nekdo hned pri prvnim tripu dostal spatny stavy, i z pulky, oni se rikaji ruzny veci, takze jsem to nechtela nejak podcenit...ale v momente kdy jsem byla v tom jsem vubec nemohla pochopit, jak na papiru vubec nekdo muze zazit neco spatnyho. jj, pulcicka je do pohody 8:)
    TIP
    TIP --- ---
    souhlas s kohym: poprve sem vyzkousel na letosnim czaroteku - pulka mi dodala dost energie na poskakovani u obady az do rana v grupe kamosu, nejvic pozitivni vec, JENZE dva dny nato (stale na czaroteku) sem dal celyho a chvilkama to bylo trosku HARD, musel sem zalyzt do stanu a pak sem tam lezel asi 3 hodiny na zadech s otevrenejma ocima, cumel nad sebe jak na plachte stanu behaj svetla ze strobacu a klepal se zimou... pak sem z toho byl celej dalsi den solidne vymletej
    KOHY
    KOHY --- ---
    DLOUHA_POTVORA: Půlka do pohody moc plánování nepotřebuje. Na tři už to chce se trochu nachystat ;+)
    DLOUHA_POTVORA
    DLOUHA_POTVORA --- ---
    tak mam za sebou svoje "poprve":)
    nejdriv jsem to chtela cele naplanovat a dat si to nekde vevnitr, v klidu, v uzavrene spolecnosti, ale o vikendu jsem se ocitla na skvely rychte u usti a tam jsem se citila tak dobre, ze jsem se to rozhodla prubnout. dala jsem si pul papiru. nasledujicich sest hodin pro mne byla tak strasne pozitivni zkusenost, ze jsem opravdu rada, ze jsem do toho sla takhle spontanne a rozhodne bych to doporucila i ostatnim! proste az se na to budete citit, nevahejte. planovani je naprd ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IKOGNITO: tohle je polemika spíše s _B2SPIRIT_ než se mnou. Já jsem se vyjádřil tak, že nikomu radit nebudu, protože sám o žádných ideálních sets & settings nevím (moje byly trochu ujeté, i když ne zrovna technoparty - a výsledek je: sice se mi nic vážného nestalo, nicméně procházím životem jako cvok - což bych ovšem nejspíš procházel i bez toho - a ještě víc jako cvok). Vím o několika lidech, kteří zvolili méně ujeté podmínky (v podstatě prostředí běžného každodenního fungování, ve kterém já jsem tedy LSD nezkoušel nikdy) - a následovalo u nich plynule období na SSRI antidepresivech. A vím ještě o jiných, kteří blbli se vším možným, a žádné následky se neobjevily - nebo je alespoň neprezentují přede mnou.

Jenže to je právě to - toto vše předpokládá, že lidi sami k sobě přistupují jako objektivní pozorovatelé - že si připouští možnost změny na sobě, ale nepřipouští si možnost změny vnímání světa kolem sebe - což je, přísně vzato, změna toho světa - protože váš svět je i vaše vnímání světa kolem vás - objektivní měřítko neexistuje...

Když už se tu nakously ty různé přístupy, tak můj pocit každopádně je, že i když LSD je zdánlivě "psychický atomový výbuch", tak i dost ujeté změny a nápady které způsobí, mají po delším čase tendenci zcela odeznít (a zůstane právě jen neurčité vědomí "velkého zážitku", který ovšem v těch vzpomínkách nemusí převyšovat jiné "velké zážitky"). Naproti tomu houbičky nemusí způsobit nic tak krátkodobě dramatického - ale spíše jde o nepatrnou změnu "dráhy letu", která ovšem po delším čase (např. několika letech) může vést k tomu, že váš způsob myšlení je náhle úplně mimo mainstream.

Zkušení psychonauti se asi tyto síly naučily nějak ovládat a dostat se tam, kam se chtějí dostat - bohužel pro mě, metafory které si s tímhle asociuju já jsou spíš ty, že snažit se to nějak řídit je jako klopýtat se zavázanýma očima v prostředí, které vůbec neznám, a kde očekávám že se mohou vyskytovat spíše nebezpečné věci (nepokládám to za dětské hřiště). Takže sám nevím. Sám žádný jednoznačný návod na koho se lze spolehnout dát nemůžu. Moje zkušenost je, že lidi, kterým byste důvěřovali, asi nebudou zrovna 2x ochotní vám toho sittera dělat.
    IKOGNITO
    IKOGNITO --- ---
    Xchaos: pozměňovat vědomí jinému člověku, jen pokud stím bude on sám souhlasit,
    s tím přišel Leary po mnoha zkušenostech, má co dosebe ne?:)
    Jen k tý zábavě, lidi, co dělaj něco začím jdou nebo co je baví, tak po nich něco zůstane, daj dotoho srdce. Btw k čemu nám bude něco co ponás zůstalo když budeme mrtvý:D?

_B2SPIRIT_: psychiku si můžeš poškodit jen ty sám nesprávným zacházením, proto je LSD tak nebezpečný.

Myslim že neni rozdíl ve věkový hranici, jasně starší člověk s vybudovanou realitou se může vrátit snáž, ale ten kdo je mladší zase není tolik vázanej, vtom by se snad neměl dělat žádný rozdíly?
    Technoparty je napoprve celkem destrukce :) tvrdá muzika , ale nadruhou stranu takový pořekadlo "co tě nezabije to tě posílí":))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MORPHLER:
    _B2SPIRIT_: ale vždyť i u nás to můžeš chápat jako rituální záležitost. resp. každý si může vybrat. a podle mě to tak bylo historicky: jen ty kultury, pro které to byla zábava nepřežily jako kultury, zřejmě.

ti lidé, kteří používají cokoliv jen jako zábavu a ne jako kulturu, po sobě prostě nezanechají žádné svědectví. problém vidím v tom, že místo ustálených rituálů dnes máme média .. média jsou sama o sobě rituál (viz všichni ti lidé, co se fotili/fotí na různých parties, a pak to uploadují na net, apod.)

osobně vidím jako problém, že nemůžeme kritizovat, co se děje, když vlastně sami nevíme, co se děje. osobně bych nechal na každém jednotlivém člověku, zda hledá náboženský kontext, terapii, adrenalin, nebo zábavu.

přirovnání ke skoku padákem je podle mě na místě: existují skoky s instruktorem, existují školení. ale i nepřipravený skok padákem bez jakékoliv průpravy může teoreticky dopadnout dobře, pokud člověk někdy předtím slyšel, že padák se musí otevřít, a na konci je přistání na zem...
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    _B2SPIRIT_: i takove Bungee je v nekterych "primitivnich" kulturach "hluboce respektovana ritualni zalezitost." a ne odvaz. (http://youtube.com/watch?v=MdmbkeJe6zo) kdyby meli letadla treba by byl i skok padakem...
    tim chci rict, ze zavaznejsi to neni. psychika se da zmenit i ciste fyzickou aktivitou (pust, cviceni...). imho tedy netreba psychedelika az tak vyclenovat jako "neco jineho"...

XCHAOS: jj presne. prece nelze lidi nechat aby si neco udelali sami...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _B2SPIRIT_: asi záleží na lidech a typu té party, a co já vím... na čemkoliv.

faktem je, že já uvažuju v létě zkusit poprvé skočit padákem. a je to něco dost podobného: většině lidí se nestane nic, jen sem tam se někdo zmrzačí nebo zabije. lze to trochu ovlivnit, ale ne úplně. mám do toho jít ? je to imho to samé. život je o podstupování rizik. nejde nikomu poradit ano ani ne. každý se musí rozhodnout sám, co chce se životem podniknout.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _B2SPIRIT_: správně - nepřipraveným lidem smějí poškozovat psychiku pouze odborníci :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMJ: no já před lety v začátcích Internetu na nějakém tehdejším usenetovém fóru na podobné téma četl takovýhle krásný "návod pro začátečníky":

You are not guaranted to see things, that are not there. But you are also not guaranted to NOT see things, that are not there.
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    XCHAOS: Hezkej primer :-)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _B2SPIRIT_: jenže on prakticky stejně popisuje i mojí první zkušenost (až na to, že to nebylo na technu - ale v Amsterodamu, kam jsem tehdy před 15 lety dojel stopem :-). to sice neznamená, že to bylo špatné... jenom trvám na tom, že nějaké vizuální halucinace jsou na tom to nejméně podstatné: podstatná je spíš změna způsobu myšlení. koho zajímají jen vizuální halucinace (které budou navíc pokud možno důkladně označené nápisem "klid, toto je jen halucinace"), tak pro něj IMHO LSD není.

(BTW, koho zajímají fakt "bezpečné" halucinace napoprvé, tak by měl prostě zahulit. sice bude mít vize max. tak při zavřených očích, a k tomu zbystřený sluch - ale zase to pokládám za jediné bezpečné..... ostatní halucinogeny jsou v kombinaci s naší kulturou spíše bludištěm zdivočelých memů, abych tak řekl: zatímco u konopí to jediné, co je potřeba si zapamatovat, je že nemá cenu pokračovat v tom experimentování dalších 10 let 3x denně v kuse... těžko někdo po jednom jointu skončí na psychiatrii... hmm, ale to je jako radit lidem, co si chtějí zkusit skočit padákem, ať jdou místo toho skákat na koupaliště z prkna do bazénu, že je to vlastně to samé...).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IKOGNITO: ano, což je zároveň popření [ ATOMINATOR @ HALUCINACE PORPVÉ - jak na to, příprava, dojezd? ] - nejde vůbec jen o nějaký vizuální či sluchový halucinace - pro spoustu lidí jsou to daleko spíš myšlenkový halucinace - to co vnímají přitom není nijak kvalitativně odlišný od normální reality, jenom to... znamená něco jinýho, no.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALEF3: ok :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam