BIGMOLE: ac pro me konkretne zivot mnoha lidi hodnotu nema (tj. neznam je, nejsou mi prinosem, nic k nim necitim, atd.), predpokladam, ze oni si sveho zivota ceni natolik, ze o nej nechteji byt pripraveni. Je to jakesi automaticke ocekavani, ktere plati do okamziku, kdy se setkam s jinym postojem k vlastnimu zivotu, spojene samozrejme s tim, ze skutecne nikomu nechci vedome pusobit bolest, zarmutek, atd.
Jsem si zaroven ale vedoma toho, ze pod vlivem okolnosti muze clovek touhu po zivote ztratit, a pak je treba k danym pripadum pristupovat mene standardne. (Tim probuh nechci rict, ze kdyz mi nekdo rekne, ze chce zemrit, pujdu a vrazim do nej nuz.)
Co se meho svetonazoru tyce, ac papirove katolicka, rozhodne se ke krestanstvi ani pribuznym smerum nehlasim. Zivot nepovazuju jen za dar, ale i za prokleti, a pokud se nekdo rozhodne, ze sve vedomi necha vyhasnout a vim, ze je to clovek, jehoz blizici se smrt je neodvratitelna, nemam s tim nejmensi problem a myslim, ze je daleko humannejsi dotycnemu smrt umoznit (samozrejme musi byt cela zalezitost pravne neprustrelna), nez se ho snazit presvedcit, ze je jeho nazor mylny a nechat ho kuprikladu jeste par tydnu rozezirat rakovinou.
Nehodlam nikomu upirat nazor na to, ze zivot je nejvetsi dar a mel by byt zachovan a prodluzovan co to jen jde, za predpokladu, ze jeho nazory neovlivni moje rozhodnuti tykajici se meho zivota.