• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MOLLYEuthanasie
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    VINKI: co jsem ale tak vyrozumněla od paní Svatošové (přednáška)..tak to rozhodnutí pro smrt přichází od pacienta spíš v monentě..kdy o něj není dobře postaráno (př. tišení bolesti) nebo kdy mu rodina dá najevo, aby už nebyl na obtíž....
    BIGMOLE
    BIGMOLE --- ---
    VINKI: Objektivně lze (snad) říct, že každý život má hodnotu sám o sobě. Bez ohledu na to, co si o hodnotě svého života myslí jeho nositel. Ale možná je tu rozdíl mezi hodnotou obsahu konkrétního života a hodnotu života člověka jako takového.
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    tak to ze je/bude/ma byt euthanasie legalni nic nerika o tom, ze verici clovek jeji moznosti muze/chce vyuzit.

    <desny, lehce ot krik> a zcela odmitam aby cirkve, sekty, ci lide verici v neco jineho nez ja, mohly mluvit do mych svobod, ci do toho v co verim ja. takhle ne. tam vase svoboda uz konci. pardon </desny, lehce ot krik>
    BIGMOLE
    BIGMOLE --- ---
    FUMO: Je fakt, že pro někoho by bylo dostatečným přínosem samotný vědomí, že eventuelně můžou.
    VINKI
    VINKI --- ---
    BIGMOLE: Naopak. Život má hodnotu len pre svojho nositeľa a iba on má právo stanoviť jeho hodnotu. Alebo podľa teba sa dá hodnota života určiť objektívne?
    BIGMOLE
    BIGMOLE --- ---
    VINKI: Taky odpovídám zpožděně - hodnota života může být vnímaná jako subjektivní záležitost, ale zrovna to mi připadá v souvislosti s euthanasií i dost zneužitelný. Pokud nemá hodnota života žádnou objektivní platnost, tak není pak problém označit leckterý život za bezcenný?
    VINKI
    VINKI --- ---
    TAYLES: Marie Svatošová je medziiným katolícka aktivistka. Katolícka cirkev má na eutanáziu veľmi jednoznačne vyhranený názor a ja im ho fakt neberiem. Katolíci však pripisujú životu celkom iný význam a hodnotu, ako my ostatní. Jej práca je pre jej vlastnú komunitu, alebo pre kohokoľvek iného, kto sa s katolíkmi zhodne v postoji k životu a jeho predčasnému ukončeniu, nesmierne záslužná a má môj obdiv. To ale nie je dôvod, aby niekto odopieral možnosť na dôstojné predčasné ukončenie svojho života, pokiaľ sa tak rozhodne.
    BIGMOLE
    BIGMOLE --- ---
    TINA: Odpovídám trochu zpožděně :-(. Zrovna ty potraty mi připadají jako dost silný argument proti zlegalizování euthanasie - taky šlo původně o řešení mimořádných případů, ale pro nemalou část populace je to dneska něco, o čem nepřemýšlejí a prostě to akceptují. A pro některý jedince to je bohužel jen určitá forma antikoncepce. Nejsem bojovník za zákaz potratů, ale na druhou stranu si myslím, že většina z nich je prostě zbytečná.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Pro ilustraci link na rozhovor, ktery jsem cetla:
    http://tyden.cz/chat-s-osobnosti/marie-svatosova-118/?page=1

    Nemuzu se zbavit dojmu, ze otazky ctenaru byly urcitym zpusobem filtrovany.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TAYLES: Ac nepopiram, ze snaha o zdostupneni kvalitni paliativni pece je chvalyhodna, musim rict ze se mi rozhovor, ktery jsem s ni cetla, nelibi. Hraje na city, je tendencni, prezentuje skutecnost jen z jedne strany a pani doktorka se ocividne nedokaz smirit s tim, ze nekdo posuzuje hodnotu lidskeho zivota podle jinych meritek, nez ona. Jeji nazor, ze pacientova touha zemrit muze byt pripadne i pacientovym selhanim, mi pripada extremni a je v rozporu s recmi o respektu vuci pacientum.
    FUMO
    FUMO --- ---
    BIGMOLE: to s dobrovolností s samostatností - tedy rozhodnout si sám o svém osudu a rozhodnout si bez tlaku okolností je docela rozumná poznámka - mě stačí že se mohu rozhodnout, bez dalších okolností bych si život nebral :)
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    na toto téma doporučuji si přečíst něco od paní Svatošové
    VINKI
    VINKI --- ---
    LIBRIUM: No to je tiež pravda.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    VINKI: ..pokial nema clovek v blizkej rodine niekoho, kto si uzmysli, ze dotycneho bude udrzovat roky na ventilatore a infuziach...
    VINKI
    VINKI --- ---
    LIBRIUM: Áno, ale podľa slovenskej legislatívy je to jediný prípad, v ktorom ho môžu od tých prístrojov legálne odpojiť, čiže tam ten ten reverz ani nie je potrebný.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    VINKI: ono ta mozgova smrt je prave okolnost, za ktorej ma taky reverz zmysel... lebo technicky sa da aj u mozgovo mrtveho pacienta dosiahnut, ci uz s pomocou pristrojov alebo bez, dychanie a srdecna cinnost.
    VINKI
    VINKI --- ---
    LIBRIUM: Pokiaľ viem, slovenská legislatíva nepozná reverz na nereanimáciu. Jediná výnimka je, keď nastane mozgová smrť. A pacient môže odmietnuť liečbu, ale v okamihu, kedy už nie je schopný rozhodovať sám za seba, musí lekár konať. Inak si aj v najlepšom prípade koleduje o stíhanie pre zanedbanie zdravotnej starostlivosti.
    VINKI
    VINKI --- ---
    LIBRIUM: Nejak tak si to (hmlisto) pamätám aj ja. Jediné, čím si nie som istý je, či sa slovo eutanázia ako také vôbec vyskytuje v zákone. Mám pocit, že nevyskytuje, ale potvrdiť alebo vyvrátiť by to mohol iba právnik.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    respektive, lekar ma az na velmi vymedzene vynimky (reverz na nereanimaciu, neobnovovanie zivotnych funkcii po ich zlyhani v dosledku tazkeho ochorenia alebo zranenia) povinnost odvratit smrt vsetkymi prostriedkami, alebo sa aspon o to pokusit v ramci svojich moznosti.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    VINKI: aktivna pomoc pri samovrazde je trestna, podla rozsahu od tazkeho ublizenia na zdravi s nasledkom smrti az po vrazdu (vacsinou ale myslim, ze by to prokurator smeroval na zabitie).
    lekar ma explicitne zakazane pacienta zabit, tak profesnou etikou, ako i zakonom, to som si isty na 99.9 - 100.5%...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam