• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLAVaříme ryby a mořské plody... mňam
    Vaříme, pečeme, smažíme, grilujeme...

    Ryby české, ryby mořské, mořské plody...



    Recepty, nápady, fotky výtvorů, kam zajít do restaurace, kde koupit čerstvé ryby. Co k rybám... Kdo půjde na ústřice? :)

    pokud budete vkládat recept, napište na začátek slovo recept ať se to podle toho dá filtrovat, děkuji
    rozbalit záhlaví
    KARETAKARETA
    KARETAKARETA --- ---
    IKARIE: udělej ho na páře a jen osol a po uvaření polej rozpuštěným máslem. S rýží a špenátem nebo s bramborem. Je to moc dobré.
    KLA
    KLA --- ---
    IKARIE: namíchej olivový olej s vymačkaným citronem a nech to v tom tak hodku ležet pokud máš čas... ňami
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    mam filet z cerstveho lososa, ale nemam gril - je lepsi ho smazit na masle, nebo na oliv. oleji?
    ANICCKAA
    ANICCKAA --- ---
    nebo nakladanej cesnek v bylinkach...taky mnamina...ale to uz patri do jiny diskuze :D
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    FESTER: ja ted pri peceni brambor zacala pridavat neoloupany cesnek a muzu se po tom utlouct
    upece se hezky do zlatova, je mekouckej a sladouckej..
    nadhera... :)
    FESTER
    FESTER --- ---
    MJUGEN: cesnek se musi umet delat...:) uz si nekdy zkousel zapekanou celou palici cesneku ??? basta ! :)
    ANICCKAA
    ANICCKAA --- ---
    MJUGEN: horky mi ani neprisel, asi zalezi jak dlouho ho drtis na rozpalenym oleji. Vzhledem k tomu, ze cela ta smes se dusila pod poklickou, tak se cesnekova chut hazky rozlezela do prijemna....horkost zadna. Bud to byla tedy nahoda :D, nebo to mam proste vychytany ne asi :D
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    ANICCKAA: jo ako já česnek miluju, ale do zlatova česnek = hořký hnus... fuj
    ANICCKAA
    ANICCKAA --- ---
    MJUGEN: tak nastesti ti nemusim varit :D...ja jsem naopak cesnekova:)
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    ANICCKAA: tak s orestovaným česnekem do zlatova bys u mne nepochodila, bych to radši vyhodil do hajzlu! Ale proti gustu...

    Přílohu bych doporučil jen bílé pečivo (franc. bagety a pod.), pokud nudle tak rovnou třeba spaghetti nebo linguine - a máš první chod nebo udělat jako fritto misto (osmažené mořské plody jen na oleji v mouce) - a druhý chod je ready
    ANICCKAA
    ANICCKAA --- ---
    tak jsem dnes zkousela neco ukuchtit z morskych potvor(krevetky, chobotnicky, muslicky) a dopadlo to nad ocekavani dobre:)

    morske plody jsem dala do misticky spolu s cherry rajcatky, pokapala citronem a dala jsem to odlezet hezky do lednice.
    Na panvi rozpalime olivovy olej, hodime na nej na jemno nakrajeny cesnek, nechame ho orestovat do zlatova a po te pridame morske potvurky a cherry.
    Pridame citronovou kuru na jemno nastrouhanou, sul pepr, trochu chulli, bazalku a petrzelku...tu jsem ale nemela, tak jsem tam dala bylinkovou sul, ktera petrzelku obsahuje, spolu s jinymi bylinkami. Tuhle smes chvili dusime pod poklickou a sup na talir
    priloha nejlepsi podle meho ryze, nebo nudle, ale myslim, ze se k tomu muze vzit cokoliv
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    MIMINO: Obávám se, že dorazím s vypumpovaným žaludkem v podroušeném stavu, ale kdyby něco zbylo tak vemu ;-) (silně pochybuju, jak znám mou rodinu)
    POLINA
    POLINA --- ---
    MJUGEN: krásný ceny
    MIMINO
    MIMINO --- ---
    MJUGEN: prines v sobotu vecer neco na ochutnani :))
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    1 kg slávek 99,-
    1kg garnáti 250,-
    1 kg mořskýho vlka 150,- myslím...
    krevety 0,5 kg velikost 40 až 60 ks na 1kg 145,-
    chobotnice 1 kg snad 300,-
    losos filet už ani nevím - normální cena asi (účet má kámoš u sebe, takže nevím úplně přesně)

    kořenovou zeleninu bych tam snad ani nedával - jen cibuli, česnek na ex. pan. oliv. oleji s petrželí (v chorvatsku dávají i vavřín - bobkový list), klidně i trocha bazalky a rajčetem max. zalitý vínem (rajčata italská!!! Ty sračky co jsou u nás všechno pokazí!!)


    Slávky budu dělat asi jen v lehce osolené vodě a vedle pro ty, co budou chtít, udělám rajčatovou omáčku s vínem ("alla buzzara" se myslím jmenuje)
    EVACEK
    EVACEK --- ---
    MJUGEN: a taky napiš když se ti bude chtít jak jsi to upravoval, já dělala jednou slávky na víně s kořenovou zeleninou a byla jsem docela zklamaná
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    to bude tedy opulentni
    kolik te to stalo, jestli se muzu zeptat?
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    Tak jsem nakonec nakoupil v Makru:
    mražené garnáty 1kg
    2 kg krevet vařených chlazených
    chlazené slávky 3kg
    11 mořských vlků
    2x chobotnice 0,5kg
    lososí filet s kůží

    a už se nemůžu dočkat zítřejšího oběda :-)
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    MIMINO: Koukám podle obalu, že už jsem měl tu makrelu od nich. Byla dobrá. Dik
    MIMINO
    MIMINO --- ---
    MJUGEN: zkus tuhle firmu, mam s ni celkem dobry zkusenosti....
    http://kimbex.cz/ryby/vyrobky/ryby-cele.php
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    dnes mne překvapily velkoobchodní ceny od Nowaca. Někde až o 50% vyšší než v Makru... :-(, ve čtvrtek jedu nakoupit spoustu ryb a potvor na kalbu, doporučíte nějakou ne moc drahou, ale dobrou rybu mořskou?
    STHENO
    STHENO --- ---
    Tak vcerajsi pangasius na obed /vsetci sa zalizovali/:

    Na panvici roztopit kokosovy tuk - cca 2 lyzicky /ja som si proste kupila malu konzervu kokosoveho mlieka a toho tuku tam je dost/.
    Ocisteny cesnak /cca 3 strucky/ polozit na stol, tresnut po nom spodkom dlane a hodit na panvicu, potom pridat pangasia, cele listky bazalky, podliat vinom - podla velkosti pangasia, ale 1 dcl uplne staci /ja som pouzila nejaky ryzling rynsky/, pangasia posypat mletym rimskym kminom, po chvili otocit, nechat v panvici, kym sa z vina vyvari alkohol /nie je ho citit/, odstavit hodit na tanier, poliat zvyskom stavy. Odporucam ochutnat aj ten cesnak, je po tejto priprave uzasne jemny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam