• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLAVaříme ryby a mořské plody... mňam
    Vaříme, pečeme, smažíme, grilujeme...

    Ryby české, ryby mořské, mořské plody...



    Recepty, nápady, fotky výtvorů, kam zajít do restaurace, kde koupit čerstvé ryby. Co k rybám... Kdo půjde na ústřice? :)

    pokud budete vkládat recept, napište na začátek slovo recept ať se to podle toho dá filtrovat, děkuji
    rozbalit záhlaví
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    BRUKEV:
    Jednoduchý? Trošku posolit a na gril. Sama o sobě je chuťově natolik výrazná a člověk to nejí jako brambory, takže není potřeba vymýšlet jak to udělat pestřejší.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    BRUKEV: rek bych, ze makrela bude idelani do takovejch tech balicku z papiru. je dosatecne tucna, takze pusti stavu a zeleninu u sebe prijemne ovoni a dochuti. ale makrela je pro me osobne ryba na uzeni a grilovani :-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Nějaký jednoduchý tip na makrelu (krom na másle, kmíně, s rozmarýnem)?
    Případně nějaká marináda/potíračka?
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    oči v polévce = největší pochoutka!
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    objevil se mi tu okáč, tak prosim co snim? dneska si jenho hodim jen tak na masle, ale o vikendy bych rad neco jinyho. napada vas neco? dekuju
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MIC: oči nevím, žábra se uvádějí jako zdroj hořkosti a občas jsou na nich přisátí paraziti.

    Já parazity zatím nikdy nepotkal a v chuti jsem s/bez žaber nikdy nenašel rozdíl.
    MIC
    MIC --- ---
    KURE: to je údajně kvůli hořkosti, ale nikdy jsem neměl odvahu zkusit jestli to opravdu zhořkne.
    KURE
    KURE --- ---
    MIC: do vyvaru jo, nemam pro to zadny vedecky opodstatneni, ale tata mi rikal ze vydloubnout oci a utrhnout zabry. tak to delam
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MIC: na gril ne, na pánev řežu celý hlavy pryč ;)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Do vývaru někdy, na pánev i do trouby ne.
    MIC
    MIC --- ---
    Dloubete rybám oči? (do vývaru ano, na pánev ne?) (případně se omlouvám pokud diskuze o očích proběhla již x krát)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    U kapra krajim maso na tech 5 mm co zaruci ze kosti nebudou prekazet, ze pstruha je vytahuju.
    KURE
    KURE --- ---
    SOLEI: záleží jak děláš filet a u jaký ryby.

    když máš velkou rybu třeba lososa 3+, tak je imho zbytečný prokrajovat žebra, ale když po nich sjedeš tim nožem zůstanou na kostře a maso je čistý.
    (kvůli jistotě samozřejmě neuškodí prohmatat a pak vytahat cokoliv tvrdýho ostrýho najdeš)

    u kaprovitý ryby je problém větší, na rozdíl od lososa nebo pstruha má ještě ve hřbetu a u ocasu takový Y-kosti.
    takže když uděláš filet, ještě musíš nějak pořešit tyhle Y-kosti.
    jedna možnost je prokrájet těsně vedle sebe (2-3mm) a tim se ty kosti vyřeší.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    SOLEI: tak kosti se obvykle proříznou nožem, dělají se takové příčné řezy cca 3 mm od sebe
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    BRUKEV:
    Nevím jaká videa sis pouštěl, takže nemůžu říct. Ale pokud se dělá filet tak spousta lidí z nich ještě ručně pomocí pinzety vytahuje kosti, aby konzumaci nic nenarušovalo.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    SOLEI: tak na videích to vypadá celkem v klidu a pinzetu jsem tam nezahlédnul ani jednou
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    BRUKEV:
    Jediný problém filetů je, to crcání s pinzetou, ale u velkých ryb je to celkem rychlá akce.
    KLA
    KLA --- ---
    Vůbec netuším proč, ale koupilin jsme celého mraženého lososa... nějaký tip co s tím? :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    SOLEI: Filety jsem zvažoval poslední dva roky a letos už to konečně plánuju realizovat :)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    BRUKEV:
    jo je lepší :-))

    Ne dělám si srandu, někdo na kapra nedá dopustit někdo bere jakoukoliv rybu. Já jsem z té druhé skupiny. Amur má nižší hřbet a méně tučné maso = lépe se filetuje a je méně rybinový. Vzhledem k tomu, že historicky je kapr rybou vyšší třídy, tak bych neměla problém smířit se s rybou "chudiny" lososem, ale doma by to nepřežili a musí být kapr. Naštěstí se mi už povedlo aspoň zrušit podkovy a děláme vykoštěné filety.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Vánoce se blíží, jak jste na tom s vánoční rybou? Klasika kapr, nebo něco jiného? Já letos zvažuju amura, je v tom chuťově nějaký rozdíl?
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    LUCKAZ: nějaké pěkné bylo od Makra, ale nevím kde teď ho mají, jestli vůbec.

    Každopádně jsem filetoval v neděli jednoho 6kg macka a šlo to v pohodě i bez videa. O hřbetu řízni a jeď podél kostí, zbylé pak vytáhni pinzetou/kleštěmi a je to.

    Já to dělal trochu jinak, bral jsem to od hřbetu i od břich podél kostí a pak to jakoby odloupnul od těch bočních kostí, takže jsem to už nemusel pinzetou tahat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam