• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLAVaříme ryby a mořské plody... mňam
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    MIHAAL: chorvat je nema? na milade horakovy... pptej se v klubu prahy 7, nebo tak spis pofiltruj :-)
    MIHAAL
    MIHAAL --- ---
    prosim o tip, kde koupit krevety v praze lokalita holesovice, letna, florenc, karlin, liben, kobylisy, troja
    dik moc:)
    STAYFRESH
    STAYFRESH --- ---
    MUTHA: diky, jen sem doufal ze je to v cechach) ale vypada dobre no)
    STAYFRESH
    STAYFRESH --- ---
    MUTHA: kde to delaj? vypada to pekne
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    MUTHA: podělíš se o recept? prosím:)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    BRUKEV:
    Jednoduchý? Trošku posolit a na gril. Sama o sobě je chuťově natolik výrazná a člověk to nejí jako brambory, takže není potřeba vymýšlet jak to udělat pestřejší.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    BRUKEV: rek bych, ze makrela bude idelani do takovejch tech balicku z papiru. je dosatecne tucna, takze pusti stavu a zeleninu u sebe prijemne ovoni a dochuti. ale makrela je pro me osobne ryba na uzeni a grilovani :-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Nějaký jednoduchý tip na makrelu (krom na másle, kmíně, s rozmarýnem)?
    Případně nějaká marináda/potíračka?
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    oči v polévce = největší pochoutka!
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    objevil se mi tu okáč, tak prosim co snim? dneska si jenho hodim jen tak na masle, ale o vikendy bych rad neco jinyho. napada vas neco? dekuju
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MIC: oči nevím, žábra se uvádějí jako zdroj hořkosti a občas jsou na nich přisátí paraziti.

    Já parazity zatím nikdy nepotkal a v chuti jsem s/bez žaber nikdy nenašel rozdíl.
    MIC
    MIC --- ---
    KURE: to je údajně kvůli hořkosti, ale nikdy jsem neměl odvahu zkusit jestli to opravdu zhořkne.
    KURE
    KURE --- ---
    MIC: do vyvaru jo, nemam pro to zadny vedecky opodstatneni, ale tata mi rikal ze vydloubnout oci a utrhnout zabry. tak to delam
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MIC: na gril ne, na pánev řežu celý hlavy pryč ;)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Do vývaru někdy, na pánev i do trouby ne.
    MIC
    MIC --- ---
    Dloubete rybám oči? (do vývaru ano, na pánev ne?) (případně se omlouvám pokud diskuze o očích proběhla již x krát)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    U kapra krajim maso na tech 5 mm co zaruci ze kosti nebudou prekazet, ze pstruha je vytahuju.
    KURE
    KURE --- ---
    SOLEI: záleží jak děláš filet a u jaký ryby.

    když máš velkou rybu třeba lososa 3+, tak je imho zbytečný prokrajovat žebra, ale když po nich sjedeš tim nožem zůstanou na kostře a maso je čistý.
    (kvůli jistotě samozřejmě neuškodí prohmatat a pak vytahat cokoliv tvrdýho ostrýho najdeš)

    u kaprovitý ryby je problém větší, na rozdíl od lososa nebo pstruha má ještě ve hřbetu a u ocasu takový Y-kosti.
    takže když uděláš filet, ještě musíš nějak pořešit tyhle Y-kosti.
    jedna možnost je prokrájet těsně vedle sebe (2-3mm) a tim se ty kosti vyřeší.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    SOLEI: tak kosti se obvykle proříznou nožem, dělají se takové příčné řezy cca 3 mm od sebe
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    BRUKEV:
    Nevím jaká videa sis pouštěl, takže nemůžu říct. Ale pokud se dělá filet tak spousta lidí z nich ještě ručně pomocí pinzety vytahuje kosti, aby konzumaci nic nenarušovalo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam