RAGNAROK:
Pokud bych měl shrnou vlastní zkušenosti se sladkovodníma rybama tak asi následně:
Candát - super maso, bílé, krásně tuhé, bez kostí, dělá lupínky jako mořské ryby, složité úpravy ho maximálně zhorší, tedy jen osolit, lehce opepřit a osmahnout na másle. Lahoda.
Okoun - to samé, jen maso je ještě lahodnější, podle mě nej česká ryba, ale nelze ji intenzivně chovat, proto se k ní kromě rybářů moc nedostanete.
Úhoř - geniální maso na uzení, podle mě to nejlepší co lze vyudit. Kamarád ho dělá i pečeného a je to taky dobré, ale hodně tučné maso, bez kostí.
Štika - zajímavé, hodně pevné a suché maso se specifickou vůní/smradem, někomu to vadí, ale upečná s cibulí a česnekem je vynikající (stejně tak i na citrónech), ale bacha na kosti.
Kapr - jak odkud, někdy se to nedá jíst, někdy je překvapivě dobrý, nejlepší z pískoven či tekoucích čistších vod, jinak to chce hodně vysádkovanou rybu. Nejlepší je jen tak po mlynářsku nebo ještě lépe se solí a kmínem opéct hodně zprudka aby byl do růžova.
Pstruh/siven - klasika, univerzál, neurazí, tvárný, hodně si rozumí s bylinkami.
Amur - podobné kaprovi, tučný, žádný zázrak, pečený na celerové nati a kořenové zelenině však má své kouzlo.
Tolstolobik - neskutečně tučná ryba, jinak než vyuzené se to ani jíst nedá a i vyuzené je to spíš na rozdávání.... Většina lidí by se mu měla vyhnout obloukem.
Sumec - menší kusy OK, výborné maso, jak je to větší, tak je šíleně tučný a nedá se to jíst, opět tak na uzení. Bez kostí.
Cejn - prakticky nepoživatelný kvůli kostem, ale slušné maso. Kamarád z nich dělá geniální nakládaný rybí karbanátky :-)
No a mořské, nicméně tam nemám tolik zkušeností:
Tuňák - skvělý na steak nebo i na sushi, mam ho hodně rád, prodává se více druhů, chce to vysledovat, některé mají výraznější vůni rybiny.
Pražma - průměr, nezaujala mě i po vícero pokusech. Jsou lepší varianty. To samé i morčáci a cípalové.
Treska - jen čerstvá, ne ty zvodnatělé blátivé hrůzy co se prodávají jako mražené... Krásné pevné maso, bílé, bez výraznější rybí chuti, dělá lupínky. Teprve v Norsku jsem pochopil, jak může být dobrá, Polack mi přišel lepší jak treska obecná.
Platýz/halibit - geniální maso, moc mi chutnalo, dá se použít na vícero způsobů a skoro nikdy neuděláte chybu.
Mořský ďas - v norsku chycen čerstvý kousek a následně zbaštěn, asi nej ryba co jsem kdy jedl.