• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OASHIQA - Quality Analysts / Assurance - kvalita SW - testování, testeři - Každý ví, kdo je programátor, ale kdo zná QA? :'(
    KAJO
    KAJO --- ---
    Ahojte. Chtel bych si v blizke dobe udelat ISTQB certifikaci.
    Je tady nekto kto uz taky cert ma?
    Pokud ano, nemate k dispozicii materialy na tuhle skusku? Moc by mi to pomohlo.

Pripadne pokud se orientujete v certifikacich, ktere su najvic zadane, nebo docenovane zamestnavateli?
    Dik :)
    MUXX
    MUXX --- ---
    Nejste někdo z Ostravy a okolí? 15.7. bude setkání testerů na VŠB.
    [pro]Test! Morava #4, 15th July 2015 | Lanyrd
    http://lanyrd.com/2015/protest-morava-july/
    ADIKEITE
    ADIKEITE --- ---
    SIRLOON: :D Asi umel necim okouzlit ;)
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    ADIKEITE: tak ono se do te firmy hlasilo i dost testeru z Disney kdyz skoncilo a prave na tom samem vylitali vsichni. Pres telefon jim nerekli nic o automatizaci, natoz o nutne vejsce a programovani a pak tam akorat zbytecne ztrapnili 7 lidi... zajimave bylo, ze jako programatora tam vzali meho dalsiho kolegu, ktereho sme museli na konci zkusebky vyhodit, protoze podelal co mohl a pridelaval jen dalsi praci :)
    ADIKEITE
    ADIKEITE --- ---
    SIRLOON: Jj, to taky nemam rada. Jednou mi uz do telefonu popisovali pozici, na kterou jsem nemela (hodne programovani apod.), tak jsem jim rikala, ze ne, ze na to opravdu nemam a neni to to, v cem bych vynikala, ale nejak me premluvili, prisla jsem na pohovor, a tam jsem si samozrejme ani neskrtla a bylo mi to akorat neprijmne.
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    FRAKIRA: to zni podobne jako pohovory na testera v jedne firme delajici lekarske pristroje, kde vlastne hledali spickove programatory ale clovek to zjistil az na pohovoru ve firme :)
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    EDAK: Tak to jsem myslela, že je samozřejmost - angličtinu nepotřebovala jediná z firem, u které jsem byla na pohovoru.

(tady mi nedá nezmínit se o CGI, kde mě poslali domů, protože potřebují angličtinu na vynikající úrovni. Má angličtina je jen krůček od bídy, ale člověk by řekl, že když je první kolo telefonický rozhovor v angličtině, tak to zjistí :-/)
    EDAK
    EDAK --- ---
    LOPIK: Z moji zkusenosti se ti zaroven i pomerne hodne vyplati jestli umis anglicky. minimalne se ti rozsiri portfolio firem, kterym budes moct poslat zivotopis. V Praze a Brne je pomerne dost firem s mezinarodnimy teamy a shopnost domluvit se muze znamenat velice vyrazne +
    SUPCZ
    SUPCZ --- ---
    LOPIK: Ty technický dovednosti jsou důležitý, ale uplně stejně je to se soft-skills. Velmi doporučuju něco si o firmě, kam půjdeš na pohovor, zjistit. Hodně kandidátů vypadne na neschopnosti sebereflexe, nechuti něco dělat nebo se učit nový věci. Nezapomeň, že kolem 80% problémů na projektech vzniká z důvodu komunikace - buď je jí málo nebo moc a nebo si lidé nerozumí.
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    selenium+spousta js = spousta "zabavy" :)
    KORAL
    KORAL --- ---
    Já si teď začal hrát s webdriverem a je lepší si to napsat, než naklikat.
    1. přehlednost
    2. možnost strukturovat a dělat poznámky už v základu
    3. najdeš případně chyby v programu hned a dokážeš je případně rovnou i sám opravit, protože přesně víš, kde je problém :)
    4. když časem automat upravuje někdo z teamu a ty jsi při tvorbě držel nějakou šablonu, co jste si stanovili je hned jasné kde co a jak je.

I když, pokud není web napsanej prasácky, dá se to přes Selenium ID naklikat a pak převést a jen doladit. Bohužel jsem narazil na kod kterej psal externista a né jeden a je to taková prasárna, až by jeden brečel, na to dělat automat ... :(
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    LINROOT: ja si to taky pisu :) jen sem tim chtel rict, ze lidi ani nemusi umet programovat, jen to naklikas. a ze cteni kodu se to volani casem nauci snad kazdej prumerne inteligentni jedinec :)

to me privadi k otazce, funguje vam korektne chromedriver? obcas mi ho webdriver proste nenajde a nevim proc. proste si to nechytne rizeni, jako normalne dela FF
    LINROOT
    LINROOT --- ---
    SIRLOON: Já teda nevim, mě přijde jako větší patlání si to naklikat než si to čistě napsat. Používám python + selenium a většinou to co sem potřeboval naklikat fakt nešlo a nebo to bylo děsivě pomalé.
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    OTAVA: tak v dnesni dobe uz to ani neni o tom psani. naklikas si to primo v browseru :) ted sem koukal ze se rozmaha c# pro psani na webdriver
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Ja bych se te automatizace tak nebal, psat v Jave pod Seleniem jsem se naucil tak za mesic (aby to k necemu bylo)
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    LOPIK: zkusil bych mobilni testovani. tam automatizace je dost okrajova a bude zaviset dost na tom, jestli ses dobrej klikac a budes si vsimat detailu a chyb
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Ještě jednou moc děkuju za všechny reakce, je to pro mne velká motivace.
    ZELLAY
    ZELLAY --- ---
    FRAKIRA: Sorry, ted jsem si vsiml, ze jsi nehledala juniorni pozici. Pak jsou pozadavky trochu jinde :)
    ZELLAY
    ZELLAY --- ---
    Vsude urcite automaty nevyzaduji, rozhodne ne na juniorni pozice. Jinak souhlas s tim, ze znalost sql je vyhodou. Nicmene ani to nevidim na juniora jako must have. Vic na pohovoru podle mych zkusenosti zaujmes povedomym o metodikach testingu, znalosti vyvojoveho cyklu, bug trackingu atd. v podstate se da rict teorii. Znalost praktickou, znalost nastroju, programovacich jazyku atd na juniorni pozici snad nikdo nemuze ocekavat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam