• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GARDAVSKYVýchova dětí výjimečnými lidmi
    Nikdy nezapominejte na slavu lidske prirozenosti. Jsme nejvyssi Buh, jaky kdy byl a jaky kdy bude. Kristove a budhove jsou jenom vlny na tomto nekonecnem oceane, ktery jest Ja Svami Vivekananda
    rozbalit záhlaví
    GARDAVSKY
    GARDAVSKY --- ---
    KATIA: huraaaaa.. myslim, ze je co slavit.. bliska sa na lepsi casi.. jak by rekli socani-uz dnes se mame lip nez zitra! ne delam si prdel..mam radost..ma ocekavani se plni..jen tak dal
    DESEO_MORTAL
    DESEO_MORTAL --- ---
    KATIA: super! doufam, ze takovy clanky se objevi i v blesku a podobne. ne proto, ze bych ho cetl, ale je skoda, ze ty lidi, co ho ctou v metru, nedostavaj podnety k takovymu premysleni
    DESEO_MORTAL
    DESEO_MORTAL --- ---
    GARDAVSKY: :-DDDD
    GARDAVSKY
    GARDAVSKY --- ---
    hohohooo..nejak to tu zamrzlo..neco novyho? nekdo otehotnel?:-)
    DESEO_MORTAL
    DESEO_MORTAL --- ---
    KAWALSKI: nevim, myslim, ze tim odsouvas frajery co jsou trochu vic svihly a frajerky v naelnikach na druhou linii zbytecne... lidi v puberte se podle me jejich excesu neboji... ale tady to uz je ot
    MADRONA
    MADRONA --- ---
    GARDAVSKY: myslím, že o té stádovitosti to hodně je... obecně věřím v přístup: ne že já se přizpůsobím většině, ale naučím většinu vnímat mě jako rovnoprávnou variantu.
    GARDAVSKY
    GARDAVSKY --- ---
    MADRONA: Udelaame veelkyyy cirkus:-) nacpem tam vsechny ohrozene druhy:-) Docela se mi libi podpora rozmanitosti..Da se to propojit s modou a svihnout do bodu,kde je vysostne trapne, kolik lidi nosi stejny nebo podobny hadry..Je treba mladym vysvetlit, ze vetsinovy nazor(minim styl,ci orientcai) je omezeny a rozhodne ne "cool" ..Natvrdo bych mladejm predhodil jejich stadovitost..to je misto,ktere zabere.
    MADRONA
    MADRONA --- ---
    KAWALSKI: rozumím, proto by mi přišlo zajímavé, aby v jednom čase přišlo více lidí, od vykroucence, přes normála po mužatku :)
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    MADRONA: ne jako jeden spravny, ale jako vetsinovy i v mensine ;-)
    predstav si kluky a holky kolem puberty, pro ne je gay ta buzna, co vypada jak zenska a hcova se tak a lesba je ta divna holka, co se obleka jak chlap.... kdyz tma prijde nekdo takovy, proste ho odmitnou predem, kdezto kdyz prijde nekdo jako oni, prijmou ho lepe, podle mne ;-) neni to idelalni, ale jak se rika, ucel sveti prostredky a proto bych pro decka hledla takove typy lidi, ktere neodsoudi hned zkraje, na konci stredni uz to je o necem jinem, ale tma je osveta uz zbytecna, mi prijde, zacinat se ma co nejdrive
    DESEO_MORTAL
    DESEO_MORTAL --- ---
    MADRONA: asi tak nejak... nesnasim, kdyz je model gaye presentovan jako chlap od vedle jenom proto, aby to nepobourilo... navic, heteraci jsou taky zzenstily tak co
    MADRONA
    MADRONA --- ---
    kdo se chce podílet na [ queer activism or show must go on! ] , hlašte se do pošty. Důvod proč je klub privátní je, aby se do toho nemotal, kdo nemá, ale práva dostanou všichni, kdo chtějí něčím přispět. Mám nějaký nápad, tak pojďte na to :)
    MADRONA
    MADRONA --- ---
    KAWALSKI: Já ti rozumím a na jednu stranu souhlasím s tím, že je třeba prezentovat tzv. "normálního" GLBT. Ale nelíbí se mi ten přístup, kdy je tento "model" prezentován jako jeden správný. Stejně tak, jako u heteroseuálů najdeme rozmanitost, od nenápadných lidí po extravagantní, tak u ne-heterosexuálové ji najdeme taky, navíc tam je právě možná ta nadstavba té chlapské zženštilosti, ženské "mužnosti", androgyní typy, atd., což mi připadá také relevantní prezentovat.
    DESEO_MORTAL
    DESEO_MORTAL --- ---
    hele, madrona, stovky prace prescasu jsem udelal v predminule praci a zadarmo, tak proc ne nekde, kde to dava smysl.... jako ja vazne nemam nic proti s necim takovym pomoct!!!

VYHRNME SI RUKAVY:-D
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    MADRONA: ja si myslim, ze kdyz prijde nekdo typu ůuzzenstila buzna s kabelkou, co bude mluvit jako pipinka", tak moc dobry obrazek neudela, podle me je vic tech beznych, co na ulici nepoznas, proto bych poslal nekoho bezneto, obycejneho, ale to je uhel pohledu.... kdyz se resilo, koho vybrat jako predstavitele ts mensiny, take vyslo, ze nejlepsi bude obycejny mlady kluk, dejmetomu kolem dvacitky, a uplne obycejna ts holka, s praci, po operaci, ne zadna krasavice, ale obyc holka.... aby ti mladi meli moznost si rict: hele, vzdyt on vypada jako ja nebo ty, je to normalni clovek
    GARDAVSKY
    GARDAVSKY --- ---
    DESEO_MORTAL: Davate mi zabrat...v krizovych situacich 4 rodicovstvi uznavam vystava mnoho otazek. Bylo by asi lepsi mit vec osetrenou nejakou smlouvu ci zakony,ale i tak si myslim, ze ve vyhrocene situaci nejvic spojuje vsechny zucastnene prave to dite a to, ze dva z tohoto paru na dite praktciky nemaji pravni narok se pak muze hodit. Zakony nakonec nic neresi v pripade rozvodu bezneho paru, dite z toho vyjde vzdycky s ujmou.. Proto mi opet vchazi na mysli to co uz jsem jednou zminoval- citace moji mati- dite potrebuje lasku!tedy zadny rozvod. Aby se 4 lidi sesli a dohodli, ze si poridi dite,je podle me ten nejslozitesi krok- samozrejme spolu pred tim treba rok dva ziji a vychytavaji mouchy.. Opet jak tvrdi moje matka:na poctu rodicu nezalezi-zalezi na tom, co je to za lidi. Navic, mam-li bezny par, z toho jeden je kokot a dejme tomu vochlasta, je to boj 50 na 50- dite je pak asi dost ve zmatku. Mam-li 4 lidi pohromade, z toho jeden kokot, nic hrozneho se nedeje.. Nevim je to porad do kola..Tvrdim, ze se poctem lidi moznost konfliktu ci krize v rodicovstvi nezvysuje, je to blbost.

S tim projektem osvety to ma urcite smysl. Daji se pozhanet sponzori a natocit vic, nez slusny film. V tomto pripade se ovsem nesmi objevovat zade ale a stiznosti kolik to je prace a usili a kdovi jake pochybnosti...neni to pravda. je to docela snadne.Staci chvili hledat ty spravne lidi..
    MADRONA
    MADRONA --- ---
    KAWALSKI: já si myslím, že naopak by tam mělo jít více lidí, každý jiný. Osobně mám pocit, že zženštělý gay či chlapanda lesbička nejsou jen stereotypem - můžeme je často vidět, existují, jen nejsou 100% modelem - a proto mi připadá stejně zavádějící přes studenty postavit naprosto "normálního" člověka, protože já nechci studenty učit, že všichni zapadáme do nějaký posraný normy, ale NAOPAK, že každý má právo na vyjádření své osobitosti a tudíž ať se podívají i n atotálního vytočence, který s nimi může sdílet svůj příběh a oni si pak řeknou, že je to buzna na entou, ale stejně najdou společné prvky v jeho a svém životě... Takže já jsem pro to otevřít všechno v tom směru, že já nemám povinnost být normou, ale že nebýt normou neznamený, že nejsem schopná vychovávat dítě nebo mít vztah...
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    MADRONA: presne tak, je ot osvedcena nejlepsi metoda, jak neco sdelit ;-) jen by tam nemela jit chlapsky vypadajici lesbicka nebo hoooodne zzanstily gay, podle me spis uplne normalne vypadajici a pracujici lide ;-)
    MADRONA
    MADRONA --- ---
    KAWALSKI: myslím si, že právě takový projekt, kde se může student/učitel setkat přímo s někým LGBT, má největší šanci na úspěch. Takže díky za lidi, kteří se tomu věnují.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    MADRONA: o tomto vim, ale jsem skepticky, ohledne ucitelu :(
    transforum ted vypracovava podobny projekt, ma to byt prirucka pro ucitele zs/ss ohledne transsexuality a prirucky pro deti zs/ss, ktera by byla volne k pujceni ve skolach a knihovnach, take objzdeni skol s ts clovekem, ktery by o vsem okolo tohoto problemu povidal ;-) a muzu skromne rict, ze se na tom vsem podilim a rad, stejne, jako jsem x let pro CCK delal po skolach becednika ohledne aids a bezpecneho sexu ;-)
    MADRONA
    MADRONA --- ---
    KAWALSKI: ad učitelé: Člověk v tísni připravil vzdělávací program pro učitele zvaný Varianty. Zabývá se tzv. interkulturním vzděláváním a materiály obsahují i kapitolu o homosexualitě. Varianty jsou dostupné pro všechny žš a šš učitele, ale ne povinné a zároveň nezaručují, že se učitel při seznámení s tímto dílkem stane interkulturně smíšlející a potažmo chápavý a podporující diversitu.

Podle mého názoru by bylo zajímavé, kdyby nějaké o.s. přišlo s aktivitou, kdy by připravili učební materiály, na základě kterých by děti i učitelé mohli záskat informace o homopsexualitě/GLBT přímo od těchto lidí. Dovedu si představit e-learning obsahující videa, texty, fotky, diskuzi a já nevím co. Ale to by se musela vyprofilovat partička, která na to má energii a mozek, popřípadě vzdělání. A to v dnešní komerci asi moc nefičí.

Nebo je tu snad někdo dostatečně nasrán, že by měl i náladu konstruktivně něco takového pořešit? Věnovat stovky hodin práce neziskovému projektu? Ha?
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    DESEO_MORTAL: tak osveta je potrebna v kazdem pripade, melo by se podle mne zacit uz na zakladkach, ale znas ucitele :( a mozna se o nas/vas nevi proto, ze se moc neukazujeme/te, protoze se bojime/te... ja ziji, jako bych byl uplne normalni a holt bud to svet prijme nebo ne, ale uznavam, jsem mensina v mensine, gayu a lesbicke je mnohem vice, kdyby se tolik nebali a rikali pekne nahlas, ceho je treba, ono by to casem prislo ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam