• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILANLXROHAŘ - všestranný lovec
    rozbalit záhlaví
    PYTHIA
    PYTHIA --- ---
    KONIK: Asi mu dávat nějaké ty vitamínové preparáty co doporučí veterinář nebo něco takového, podle mě se s tím nic moc dělat asi nedá....je možná třeba operace?

JELLY: Monty má dva roky a je jak štěně, někdy se chová jako bych s ním týden nechodila ven a hlavně se necítí - tím myslím, že občas běží a neuhne tak to do mě napere....což podle výrazu mu dělá nesmírně dobře.

BIOBOID: Monty je můj první pes s kterým dělám nějaký výcvik a opravdu se o něj starám....kdybych tenkrát nebyla tvrdohlavá a víc přemýšlela....koupím fenu když už lovečáka, ale jinak možná spíš něco méně náročného, ale podřídilo se mu všechen čas, práce, láska....prostě si nás ten mizera(:-)) omotal kolem packy.
    KONIK
    KONIK --- ---
    PTACOPYSK: dobra dobra, tak projevit.. a da se tomu nejak predejit?
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    KONIK: ani ne tak objevit, ale projevit ....
    BIOBOID
    BIOBOID --- ---
    PYTHIA: my máme fenu, ty bývají klidnější :))

KONIK: já myslim, že to je vrozená vada (my jí máme vrozenou), ale ruku do ohně bych za to nedal...

JELLY: to si piš :))
    KONIK
    KONIK --- ---
    i ja jsem prekvapena :-o Poradali jsme dokonce srazy MOK tady u nas a o zadnem, ktery by tim trpel jsem take nikdy neslysela.. ale je dobre to vedet. Muze se vlastne displazie objevit i v pozdejsim veku? treba u 4leteho psa?
    JELLY
    JELLY --- ---
    PYTHIA: :))) soucitim mam rocni cubu...bude to jeste zahul..
    PYTHIA
    PYTHIA --- ---
    Taky jsem dost překvapená s DKK, myslela jsem, že tyhle plemena jsou vpoho narozdíl od těch přešlechtěných, ale asi by to povinně nezaváděli kdyby to nebyla pravda.

BIOBOID: Připomnělo mi to scénku kdy jsem si Montyho akorát pořídila a v televizi dávali pořad o známých lidech a jejich psech a nějaká redaktorka tam měla německého ohaře a povídá:"jsem strašně ráda, že se již uklidnil a není to takový blázen" a na dotaz kolik je psovi odpověděla 11. V tu chvíli jsem myslela, že Montyho ještě vrátím:-).
    JELLY
    JELLY --- ---
    PTACOPYSK: jasne no, kdyby to neylo potreba tak by to nezavadeli, jen mi to ted uplne vyrazilo dech..
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    JELLY: nejsem odbornik na DKK, ale kamaradka ma madara co ma oba klouby ctyrkovy a problemy ma taky odmala, fakt nic moc .... ten povinny monitoring DKK u chovnych psu, co se nedavno zavedl, mel zrejme duvod
    JELLY
    JELLY --- ---
    BIOBOID: no jasne to s tim pretazenim mame taky,, sou to magoriz:),,s tim ze se zklidni az v pozdejsim veku se smiruju:),, ale to s tou displazkou je pro me obrovska novinka, pac maj prece lehounkou kostru a podle me nejsou ani nejak ukrutne preslechteny, tak v cem je hacek? fakt neznam jedinyho ohare kterej by na tohle trpel a to jich zanm dost.. zvlastni...nicmene dik za osvetu...
    BIOBOID
    BIOBOID --- ---
    JELLY: máme fenu maďarskýho ohaře (s papírama!!!) a s displazi má od malička, ještě před prvním rokem byla na operaci... Do takových 4-5 let kulhala, jen když jsme ji moc přetáhli (ono je to dost těžké u těch maďarů, aby se nepřetáhli, když lítaj jako blázni :)) ), teď jí je přes pět let a chudinka může na pořádnou procházku (tzn. dvě hodiny a bez vodítka) bohužel jen tak jednou týdně a to pak kulhá třeba dva dny... Doufám, že je to jen tou zimou, že se jí to na léto zlepší... Každopádně budeme kdyžtak chodit prostě jenom plavat, což miluje...

Mimochodem do takových 4-ech let byla uplnej magor a my mysleli, že se snad nikdy nezklidní, ale v těch 4-ech už byla rozumná, klidná... Oni totiž MO dospívají trošku později...
    JELLY
    JELLY --- ---
    PTACOPYSK: tak s tou displazkou si me teda hodne prekvapila, pac neznam jedinyho ohar kterej by s tim mel problem a kdyz nad tim tak premejslim tak mi to z morfologickyho hlediska prijde dost nepravdepodobny...osvetlis mi situaci?
    jo jinak s tim stavenim, cuba mi vyrazila za zajicem na poli, bezela za nim radove tak 300 metru, ani ne a vratila se...ani na sumave v hlubokejch lesich sem na ni vic jak deset minut necekala...nerikam ze je dobre ze mi za zveri vubec vyrazi, ale ze by zdrhla a dlouho se nevracela to se mi nestalo...
    KONIK
    KONIK --- ---
    PTACOPYSK: jojo, to mam bezpochyby! Zdravej jak ripa a zlatak neskutecnej! :-)
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    KONIK: to mi přijde docela divný, že se tím až takhle zabývá a chová bez PP. No, hlavně, že máš zdravýho a hodnýho hafana.

Jinak teda někteří chovatelé dělají i to, že na uchovněných psech mají víc vrhů, než jaká je povolena jejich četnost chovatelským klubem, pak je to třeba jednou s PP a jednou bez PP, no .....
    KONIK
    KONIK --- ---
    PTACOPYSK: hm hm, tak holt o necem takovem mluvil. :-) ja se v tom moc neorientuji a Bubajs to ma na haku, tudiz mi to nevyvetli.. :-D
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    KONIK: jo, no lovecký zkoušky stačí psovi udělat jen jednou, pak mu platína celý život - ať na chovnost, nebo loveckou upotřebitelnost, nebo na výstavní šampionát/pracovní třídu. Nijak se obnovovat nemusí. Někdy je ale potřeba (třeba na chovnost) mít zkoušek víc (různé druhy zkoušek).
    KONIK
    KONIK --- ---
    PTACOPYSK: nejak jsem se o to nezajimala, bylo mi vcelku jedno, jestli je s PP nebo bez, nicmene pan mel 3 feny a jednoho psa a rikal, ze fena a asi i pes musi delat -nevim jak casto-myslivecke zkousky, aby mela chovna stenata-ani si vlastne nepamatuji, jestli rikal myslivecke nebo jine-a ona je proste nemela, takze jsou stenata bez PP, protoze uz ani nechtel, aby tahle fena stenata mela, ale stalo se. videla jsem jak mamu, tak mamy mamu a psa a podle toho jsem si rekla, ze si tohodle pejska vezmu a vunec toho nepituju. Ja nejsem myslivec a ani jsem nechtela psa na vystavy. Rada bych, aby mel nekdy stenata, ale je mi vcelku jedno, jestli je bude mit se setrem nebo zase s madarem-samo uprednostnuji madara .-) kazdopadne si pak jedno necham. Pan, od ktereho Bubaka mam, mel na baraku obrovskou madarskou vlajku, ac byl Cech, bydlel u lesa a evidentne tohle plemeno miluje a obetuje mu vsechno. To hralo roli u vyberu. Takze mam psa bez PP, jsou mu skoro ctyri roky, chova se a vypada jako MOK a kdyby ne, stejne ho budu milovat, zejo... :-D
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    MADRONA: nemyslím si, že pes by se na zahradě nějak vylítal, a to ani když tam budou dva.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    JELLY: že pes neni honič ale stavěč je sice fajn, ale na viděnou štvát bude a pokud se vystavený zajíc rozbehne tak taky, že jo ... maďarů na horizontu (i za) jsem viděla dost :) Ale je fakt že se honičem to je asi ješt horší.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    FUTURAMA: já maďarskýho ohaře nemám, ale dost jich znám. Ostatní psy a děti snáší dobře, povahu má spíš měkčí, takže se na něj při výcviku nesmí moc tvrdě (ale zas to neznamená, že ho nemůžeš plácnout novinama, prostě si musíš dát pozor, abys to nepřehnala) a není moc tvrdohlavý, nicméně určitě nebude poslouchat sám od sebe, fenky bývají obecne ovladatelnější. Doporučila bych ti pejska s PP - pokud si seš zcela jistá, že nikdy nebudeš chtít chodit na výstavy, zkoušky a hony, a nechceš psa uchovnit, tak si můžeš pořídit i psa bez PP. Nicméně, pokud jsou rodiče s PP, ale neuchovnění, tak často může být jen díky tomu, že nemají zkoušku z výkonu, ale může tam být i problém exteriérový (hrubá vada, která např. má vliv na pohyb nebo zdraví, chybějící zub ti pochopitelně tolik vadit nebude) povahový nebo zdravotní. U maďarského ohaře byl zaveden povinný monotoring na dysplazii kyčelního kloubu - takže každý chovný pes musí být vyšetřen. Nulová nebo jedničková dysplazie sice nedává záruku, že potomek určitě zdravotní potíže mít nebude, ale důležité vodítko to je. Takže pokud bych si pořizovala maďara, budu chtít vědět výsledky DKK rodičů (nejlépe nuly, maximálně jedničky), nejlíp i prarodičů, což u chovatele psa bez PP může být problém. Takže se přimlouvám za pejska s PP.

Je vcelku jedno, jestli máš byt, nebo zahradu (i když zahrada je pochopitelně lepší), pes potřebuje spoustu pohybu, u ohaře tak aspoň dvě hoďky denně venku (když je je to občas míň, tak se nic nestane) a občas např. o víkendu i víc. Např. 20 minut ráno a půl hodiny odpoledne je málo. Nicméně nesmíš zapomenout na to, že máš lovecké plemeno, a pochopitelně bude lovit stejně jako jezevčík, takže pejska musíš odmalička důsledně cvičit tak, aby ti nelítal mimo tvůj vliv v lese nebo na poli a neštval zvěř. Jakmile se to jednou naučí, budeš ho to odnaučovat dost pracně. Navíc, jak píšeš, pak je to o nervy, riskuješ, že ti ho přejede auto a místní myslivci z toho nadšení taky nebudou.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    KONIK: obnovené zkoušky? co to je?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam