• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HASHPoznej vtip + jejich vysvetleni | Adolf Hitler ručí za vtipnost veškerých vtipů! Doživotní záruka! *záruku lze prodloužit v případě fingované sebevraždy
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ZED42: Tak prazáklad je v tom, že je pro heslo podstatnější jak se napíše než co. A v jak zůstává neurčitost.

Je "Spadl mi na hlavu pes / trakař, asi bude pršet." stejný vtip?
    Dá se říct, že funguje v češtině i angličtině?
    A je to důležitější než vtip sám?
    ZED42
    ZED42 --- ---
    GILHAD: Asi to mám teda v hlavě nadrátovaný jinak (nebo málo hulím), ale mě to v češtině nefunguje vůbec.

V anglické verzi je to myšleno takto:
    Týpek 1 nastaví heslo u své wifi na 2444666668888888
    Týpek 2 (kámoš) přijde a ptá se: jaký máš heslo k wifi?
    Týpek 1: one two three four five six seven eight
    Týpek 2 zapíše 12345678 (to je to co slyší a je to to jediné, co normálního člověka napadne) a samozřejmě to nefunguje. A povídá týpkovi 1: nejde mi to
    Týpek 1 praví: piš přesně, jak říkám: one two, významná pauza, three four, významná pauza, atd
    Týpek 2 po chvíli a pravděpodobně po několika iteracích než mu to dojde anebo daleko spíš až mu to Týpek 1 poté, co ho dostatečně potrápí, prozradí, tak vykřikne: ty vole to je geniální
    (To celé samozřejmě anglicky)

V češtině to nefunguje.
    Buďto Týpek 1 řekne “jedna dvě tři čtyři pět atd” a to se dá zapsat pouze jako 12345678
    Nebo Týpek 1 řekne “jedna dvojka tři čtyřky pět šestek atd” ale to pak lze zapsat pouze jako 244466666atd
    Není tam nikde ta nejednoznačnost, zmatení a prostor pro nachytání. Tak v čem je to teda v češtině vtipné??
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    ZED42: Já nevím, mě to příjde vtipné i v češtině
    jedna dvojka tři čtyřky pět šestek sedm osmiček - 12345678 z toho vysloveně trčí
    Ale já nejsem místní grammarnazi, maximálně tak grammaranarchist :)
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    Co máte proti six, seven? Dělá to prezident i týpek ve vesmíru. Furt lepší než hajlovat..... Grow up
    First 6 7 in the space , officially a joke out of this world 🤣🤣🤣 #artemis #projectartemis
    https://youtube.com/shorts/pswrc93awVc?is=Kje_kWympSqe41T0
    ZED42
    ZED42 --- ---
    ERGOSUM: Zapsat se to tak asi dá, ale k čemu to? Ten vtip funguje na základě vyslovení té číselné řady a jejího nepředpokládaného zápisu - viz. co jsem teď psal Sirien.
    ZED42
    ZED42 --- ---
    SIRIEN: Tak to vůbec nechápu, jak to myslíš. IMHO ten vtip funguje v angličtině, nefunguje v češtině a jeho vyslovení ja absolutní podmínkou, protože jeho podstata tkví v tom, že když někdo vysloví “one two three four five six seven eight” tak že krom zřejmého 12345678 se to dá zapsat i 2444atd a tedy na první dobrou to heslo nebude fungovat nikomu (normálnímu), protože každý (normální) člověk je po vyslovení nejdříve zapíše tím zřejmým způsobem. Bez vyslovení nemá cenu a jak jsme si už vysvětlili i ono vyslovení bez “esek” i číslic 4,6, a 8 je ok hned ze dvou důvodů.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Tak dá se napsat
    Jednou2,3x4,5krát6_7*OSM
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    ZED42: vyslovitelnost neni podmínka funkčnosti psaného vtipu. Nehledě na to že zrovna tenhle vtip ani neni o souznělosti nebo jak se tomu nadává a funguje nejspíš ve všech jazycích co tě napadnou.
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    ZED42: nebo děti ve školce,...... když pochodujou
    ZED42
    ZED42 --- ---
    HAR4NT: Samozřejmě. Vojáci když pochodujou :)
    NAZARETSKY
    NAZARETSKY --- ---
    ZED42: Dík. Mimochodem říká se tomu Morrisonova číselná řada. V tomto případě je 12346578 následující člen po daném heslu na wifi. Přišlo mi to příliš zřejmé, abych v tom hledal vtip, myslel jsem, že mi uniká něco mezi řádky.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    ZED42: nekdo rika i raz-dva..
    ZED42
    ZED42 --- ---
    SIRIEN: Sis, you tryna flex smartass mode, or you just bein’ a grammar nazi today? ;)

Přísně vzato samozřejmě true. Anebo ne?

A sice:

1) Hitler by řekl “the humor relies on misdirection, not grammatical accuracy”

Ale hlavně:

2) Pokud o čtyřkách, šestkách a osmičkách nebudeme smýšlet jako číslech anobrž jako o vlastních jménech těch číslic, tak ty se při vyčítání množství nepluralizují.

Příklad je v radiové abecedě - říká se:

- “Two Bravo” — ne “two Bravos”
    - “Three Delta” — ne “three Deltas”
    - “Five Item” — ne “five Items”

Tedy dá se nad tím mávnou rukou podle bodu jedna, anebo - našel-li by se tu někdo, kdo by na 100% gramatické korektnosti trval - přidržíme se bodu dva, protože bez něj ten “vtip” samozřejmě nefunguje…
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    ZED42:
    one two three four five six seven eight
    one two three fours five sixes seven eights.

Ale moc se tím netrap, it's fine.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    MEJLA77: Den předtím Češi porazili Dány na penalty v zápase o postup na MS.
    Czech Republic break Danish hearts on penalties to secure World Cup spot - TribalFootball.com
    https://www.tribalfootball.com/article/soccer-world-cup-czech-republic-break-danish-hearts-on-penalties-to-secure-world-cup-spot-221d628a-8037-478d-a00d-65ac3728bf9e
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    [JASTER @ USTAV . PRO . DUSEVNE . VYSMATE] - nějak nevím, s čím to souvisí a prot nechápu vtip, děkuji za vysvětlení...
    ZED42
    ZED42 --- ---
    NAZARETSKY: Problém je, že to nefunguje v češtině ale pouze v angličtině.

V češtině se ten zápis přečte “jedna dvojka, tři čtyřky, pět šestek, sedm osmiček”

Anglicky to je: one two, three four, five six, seven eight
    V angličtině- ovšem nikoli v češtině - se stejným způsobem přečte číselná řada 12345678

Tedy pro jistotu úplně polopaticky: dvě číselné řady a to 12345678 jakož i 2444666668888888 se anglicky přečtou stejně: one two three four five six seven eight.

Samozřejmě 12345678 je úplně nejdebilnější heslo. Na seznamu brute force attack bude v top ten. To “alternativní “ heslo je asi o kousek lepší, ale o to nejde: normální člověk, když mu řekneš one two three atd si ve 100% případů představí ten první zápis a nenapadne ho ten alternativní- ten je ale přitom rovněž validní.

Vtip, nebo spíš pobavení vyvolá až řešení rébusu, kdy si člověk uvědomí, že to co před sebou vidí je vlastně alternativní zápis anglického one two three atd.

Do češtiny to přeložit/použít nejde, protože tam se v alternativním případě říká jedna dvojka (a ne dvě), tři čtyřky (a ne čtyři) atd.

Je to dost polopatické?
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    NAZARETSKY: Znovu se zamysli nad tím, co předtím napsal Salvator. Jako pomůcku můžeš mít, že všechny napsané číslice jsou sudé a jejich počty jsou vždy liché.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NAZARETSKY: Ne, je to jedna dvojka, tři čtyřky, pět šestek a sedm osmiček.
    NAZARETSKY
    NAZARETSKY --- ---
    SALVATOR: Jakože je tam schválně přeskočeno šest sedmiček? Asi bych to potřeboval víc polopaticky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam