Na akcích, pokud je nemám, tak jsou tři věci které mi prostě budou scházet:
široké ohnisko
ještě lepší světelnost ;-)
externí blesk.
Z toho je jasné, že já bych šel (a taky v budoucnu půjdu, až se vyhrabu z finanční krize a jeslti ještě budu mít chuť a elán pokračovat ve svém koníčku a investovat do něj) do 17-50 (nebo jiné hodně světelné alternativy v téhle oblasti).
Na makro potřebuješ:
a) makroobjektiv (ten který ti dá 1:1). Tady je výběr široký.
pokud chceš jít ještě dál:
b) ideálně MP-E (ultimátní makroobjektiv od Canonu, konkurence neexistuje)
c) mezikroužky (ztrácíš světelnost)
d) reverz - "objektiv obráceně" na tělo nebo na jiný (ideálně makro) objektiv - velké zvětšení, opticky ujde až na deformace (soudkovitost, etc) a trochu makro-masochismuz (něco najít, zakomponovat, zaostřovací vzdálenost kolem cca 10 mm od předního členu...)
e) dioptrické předsádky - spekulativní, každopádně výsledky z mnoha zdrojů v průběhu času mě přesvědčili že je to řešení pro lidi co to nemyslí ani trochu vážně, nebo pro masochisty a experimentátory :-)
Objektivy co uvádějí makro a nejsou to přímo 1:1, jsou z naprosté většiny maximálně 1:2. Což hraničí s close-upem. A taky - v makrofotografii: čím "dál" jsi, tím víc záleží na celkově umělecké kvalitě fotografie (kompozice, třetiny, řez, příběh, pozadí),... pokud tohle ale dokážeš dostat i do 1:1 a více, tak začínáš být "frajerem" ;-)