KOC256: Poslední odstavec byl čistě subjektivní.
Vlastním OEM verzi Windows 95 SE, Windows XP Profesional, Windows 7 Profesional a Windows 8.1 (upgradovaných na Windows 10 Pro). Všechny jsem dostal rovnou s počítačem, kromě prvního jsou to všechno mobilní zařízení (dva notebooky a jeden transformer). Pravda, v živé paměti mám jenom ten transformer, ale ten jsem sháněl na podzim a zjistil jsem, že v nabídce nejsem schopen najít žádný lehký přenosný počítač s linuxem, tak jsem místo toho sáhnul po nejlevnějším transformeru (nakonec odpadl důvod, proč jsem potřeboval linux, tak jsem upgradoval na Win 10, abych je vyzkoušel). Můj pocit byl, že v kategorii mobilních zařízení (tablety, notebooky) a různých all-in-one či miniPC prostě vždy dostanu počítač i s OS, který si mohu vybrat jen výjimečně (nejčastěji, ale i tak zřídka u dražších tabletů mezi Windows a Androidem).
Možná to je tím, že za posledních více jak deset let jsem potřeboval mobilní zařízení, tak si raději udělám dektop z lepšího notebooku, který obestavým externími zařízeními, než abych si stavěl klasickou krabici - navíc jsem se nikdy pořádně nevyznal v HW, tak mi vyhovují zařízení na klíč, u kterých koukám jenom na pár parametrů, zbytek nechám na výrobci.