• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    jo a drivery často dodává výrobce nějakého čipu co je vevnitř a výrobce karty to jen trochu pokurví a přidá svoje logo. proto je těžké zdrojaky získat.
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    ahojte. nainstaloval jsem ve firmě na všechny počítače win 10 a všichni co používají outlook, maj tento pronlem- při zadávání adresy napíšu třeba dvě písmena ze jmé, otevře se adresář s příslušnými jmény, a po kliknutí na jméno namísto vložení příslušné mailové adresy zůstanou pouze ty dvě písmena.

    napadá někoho něco? případně moc díky!! :-)
    MICKK
    MICKK --- ---
    PETER_PAN: zrovna na sítích je krásně vidět co držení 40 let staré kompatibility způsobý, vymýšlení spousty obezliček aby to vůbec fungovalo
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DOTCOM: mylis se Mac má své problémy jen jiné než pc.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    RATTKIN: Ja ten driver nechci zadarmo. Ja chci aby existovala standartizovana platforma v ramci daneho OS ktera zarucuje ze driver bude chodit i za mnoho let. Neco na urovni USB 1.1 -- 2.0. Kritizovalo se to v dobe WIN95 a stejny problem je i dnes. Za tech mnoho let vyvoje to proste mohlo jit vyresit - dnes to nejsou pionyrske doby WIN NT 3.51 na kterych neslo to ci ono z WIN 95.

    ARIAEL: To ti verim. Reseni na ktere prechazeji firmy z meho oboru (organicka chemie a prislusejici/navazujici obory) je ta, ze ty veci jsou pripojeny vsechny pres sitovou kartu. Vsechno ma LAN konektor - tj. masina za 4M co je z 5ti segmentu. Kazdy segment ma LAN zastrcku - to vede do samostatneho SWITCHe a z toho do PC ktere ma 2 sitovky. Odejde PC, da se jine, novej system, nevadi (ten SW tam je jen evolucne solichanej ovladaci SW z 90. let a jde rozhodit napric platformami .. ta dnesni nadstavba musi mit jen podporu .NET 3+ tusim).

    Tohle je urcity reseni, ale nechces mi tvrdit ze vyvoj dopredu je to ze vsechno budou externi krabicky s LAN prvky.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ARIAEL: ty si děláš srandu, ale já přesně z jednoho malýho milovanýho XPčka posílám data do CNCčka a ty XPčka díky absenci internetu nabíhají stejně rychle jako w7 na poslední i5 =) sice k přenášení mám 512MB flashku, na kterou mají XP drivery, protože dnešní 8GB to jednoduše nevidí =)

    A co se týče driverů - tak proč to M$ nenechá někde viset, aby si to lidi mohli stáhnout, pokud to budou potřebovat - viz drivery k starým/atypickým wifi kartám pro linux =) - jenže to nikdy nepujde, jelikož od MS stahuješ rovnou binárky, tak to není možné spustit, protože se např. jádro trochu změnilo a zdroják, aby sis to znova zkompiloval sám, není a nebude.

    A s tou regulací asi souhlasím,,, ono je mnohem pohodlnější přejít z Widlí na linux, než donutit M$ aby vydal patch nějakého driveru, nebo ho rozšířil.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    PETER_PAN: p.s. a svyho casu jsem stavel svy vlastni karty do PC vcetne driveru - takze trosku neco o tom jak je to slozity vim. A fakt by jsem to dnes delat uz nechtel. Uz jen kvuli tomu jak jsou dany protokoly slozitejsi.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    RATTKIN: Jsi mi pripomel ze mam ruznych PCI-e zvukovek plny suplik.... Ruzne modely SB a podobny. Tam je to teprve labuzo s driverama. Tam je zazrak kdyz dana karta funguje jeste pristi rok:(
    Ale rozhodne by me nenapadlo tvrdit ze je to problem OS - je to jednoduse a stoprocentne problem vyrobce karty ktery na drivery kasle a samozrejme muj problem ze jsem ty karty koupil i kdyz jsem o problemu s drivery vedel. Proste i tak se mi to vyplatilo kvuli nektere specificke veci kterou ta karta umela.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    TEAPACK: No vyjimky se najdou vzdy. Ale pochybuju ze treba doma mas tiskarnu s LPT. Proste ta technika se obmenuje a je to spotrebak.
    Imho to neni treba z toho delat nejake drama ala "muj maly milovany XP"...
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    PETER_PAN: Regulace trhu v tom smyslu co rikas je blbost. Bud se zbozi prosadi a tim ze bude zadane tak bude i podporovane. A nebo ne. A prijde jine ktere to treba splni.
    To co chces ty je umela stagnace.

    ad bankomaty: ty jsou pokud vim vsechny na starych win. Stejne jako leccos jine. Proc to menit kdyz to funguje a neni treba to menit? Je to zcela uzavreny system kde zmena/vyvoj neni zadouci.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    PETER_PAN: všechno je otázka peněz. pokud budeš platit Microsoftu a výrobci zvukovky miliony dolarů ročně, rádi ti to budou podporovat. ty bankomaty mají Win 3.1 a těžce placenou podporu, protože je to levnější, než je vyměnit. nikdo ti nebude zadarmo trávit dlouhý noci programováním, pokud si někdy dělal programoval něčeho složitějšího, tahle bys možná nemluvil. ten driver chceš zadarmo jako odměnu, že si před pěti lety zaplatil pár tisíc a od tý doby ani korunu? já jsem taky starý dvě djský zvukovky vyhodil, poslední driver byl na xp, štvalo mě to ale chápu že jich prodali jen pár kusů a radši budou investovat čas do nového modelu, který prodají, než do starého, kteří se už ani neprodává.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ARIAEL: Ono kdekoli v průmyslu není problém narazit na mašinu starou 25 let a pokud nemáš kompa s LPT portem, tak s tou mašinou ani nepopovídáš...

    2All: nevíte, jak je to s maximální BaudRate u W10? vím, že byl strašlivej problém donutit wokna, aby virtuální sériák běžel na víc než 115200 nebo 128000, což naráželo ve chvíli, kdy mi přes USB běžel sériák na 256k
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ARIAEL:
    1) Pokud se aktivne a programove nesnazis aktualizaci zabranit, nakonec k automaticke aktualizaci dojde. Staci nepozornost, uklik, nejde vzit zpet (beznymi nastroji, beznemu uzivateli dostupnymi). Je to udelane tak aby to k tomu konvergovalo a BFU nema bojovat se svym systemem jako s virem.

    2) Profi HW neni spotrebak. Zvukovky jsou na USB mraky let a dalsi mraky let budou. I dneska se jede na disketach (rada prumyslovych masin - treba tkalcovske stavy, diskety se stale vyrabeji !). MS drzi (vim jiste ze tak pred 5ti lety jeste drzel) velmi uzkou podporu i na WIN3.11, protoze bezi na nekterych strojech s velmi dlouhou planovanou zivotnosti (bankomaty v nekterych castech Jizni ameriky ?). Stejne tak dneska potrebujes seriovej port, paralelni port atd. (dnes uz vsechno USB krabicky samozrejmne).

    3) Regulace neni blbost. S regulaci by treba musel MS IE umet HTML5 a nemuseli by se "vsechny" weby vyrabet 2x apod. Stejne tak by kleslo plytvani v celem svete, kdy velmi casto dochazi k inovaci pro inovaci. Staci se podivat jakej pruser je JAVA, Android (OK, tady odbocuju) atd.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    Uz vidim co v tvym byte je kompatibilni s vecma 15 let staryma.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    PETER_PAN: Jasne ze "automaticky" a samo se nainstaluje... Takovych urban fantasy jsem cetl spoustu. Ale nikdy nic takoveho nevidel.

    Zvukovka je spotrebak. A za 15 let tu nebudes mit ani procesory, ani konektory ani nic jinyho co by bylo treba vzdalene podobny dnesku. Takze nevim co poskakujes.
    Ad regulace - blbost, kratce receno.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ARIAEL: OK. Kazdopadne myslim ze zcela relevantni cast problemu je ta, ze ti WIN7 prejde automaticky na WIN10 v situaci kdy na to neni PC HW pripraveny. A to ze jsi mohl neprejit neni argument, protoze bezny BFU v praxi ani jinou variantu nema - duveruje svemu dodavateli OS (MS) a ten mu vnutil WIN10 ze to bude prima. Takze by melo byt na MS aby zajistil kompatibilitu driveru alespon v techto pripadech.

    Druha cast je o tom "kvalitnim HW". Jako doporuc mi zvukovku (treba externi) u ktere mam jistotu ze na ni budou drivery pod WIN co tady bude za 15 let. Nic takoveho nemas v ruce a to je to co kritizuju. Rada HW neni spotrebak na 5-7 let a je z meho problemu proste problem na urovni nejvetsiho vyrobce OS na svete pro PC ze neni schopnej nastoupit po vice jak 25 letech vyvoje na jednu univerzalni koncepci driveru ktera uz bude naporad. Tedy ze od dane chvile to zarizeni s danymi drivery rozchodis i za X let, aniz by se k tomu museli psat nejake nove drivery. Tohle je zcela adekvatni pozadavek, ale protoze neexistuje regulace SW trhu - tak ho nelze vynutit. Ve vsech zasadnich tradicnich oborech lidske cinnosti je nejaka forma regulace, proc by tady byt nemela.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    DOTCOM: Uz jsem to tu psal ale nejmene problemova instalace eindows byla na MAC MINI. udelal si kompket bootovaci flashku i s drivery a pohodicka. Podobne pohodovou instalaci jsem nyni zazil na W10. :)
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    DOTCOM: No i u tech MB to i tehdy znamenalo mit UEFI. Chces desku ktera bude ok i za par let? No to holt nebude kancelarsky Intel, ale neco ze tridy ROG. Chces grafiku ktera bude mit technologie co tu budou az za par let? No tak to si urcite kup Nvidii a splaces nad vydelkem. Neni to tak slozite...

    A "poradny HW" v souvislosti co jsem pouzil ja je presne to ze za naprosto stejny hw das u maca nekolikanasobek penez.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    ARIAEL: "poradny hardware" je dost relativni pojem. Pred peti lety byl muj intel motherboard myslim velice slusnej, ale nahle ouha...
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    MELOP:
    v podstate ano. uznavam analogie mohou byt zabavne, ale jako argument vetsinou neobstoji. I kdyz je je upgrade W10 skoro vynuceny, nikdo ti nebrani zarizeni pouzivat se starym system nebo si ovladac na novy system ubastlit. Vynutit si normou po vyrobcich podporu novych systemu (jakych, jak dlouho, jak rychle?) neni spravedlive. Jak muze vyrobce odhadnout budouci naklady na podporu a spravne produkt nacenit? Predstav si ze se M$ rozhodne delat novy system co pul roku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam