• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    GURBON
    GURBON --- ---
    SUN_VU_KUNG: po zaloze se obavam ze stejne budes muset provest upgrade prez tuhle berlicku
    https://www.microsoft.com/cs-cz/accessibility/windows10upgrade - rika se ze by pri instalaci mel byt zapnut nejaky nastroj "pro usnadneni", treba lupa - jeste nedavno mi to zafungovalo
    Cista instalace ti cislo z W7 nevezme urcite.
    To ze sis nechal moznost aktivni, neznamena ze se ti W10 pak aktivuji.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SUN_VU_KUNG: a co mas za tak slozity aplikace, ze nejdou zalohovat nastaveni? Ja teda sem na system docela detailista ne li doslova nerd, co si to nastavuje poradne, ale musim rict, ze po instalaci systemu mi zabere restore pouzivanych programu maximalne dve hodiny a vsechno beha jako predtim. A to nepouzivam zrovna malo toolu. Mesic, i kdyz chapu, ze to je nadsazka, je fakt hodne :)

    jinak vracet se z desitek uplne dobre nejde. Proto radim kompletni backup partition a pripadny navraceni.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SUN_VU_KUNG: tak si udělej kompletní kopii toho SSDčka na nějaký disk mimo... jinak mám zkušenost (2 ze 3), že se při vracení z W10 na 7 něco podělá tak, že skončíš na BSOD + bootloop
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    SUN_VU_KUNG: acronis backup, clonezilla, je to plno
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    DRAGON: Já vím no, ale strašně se mi do toho nechce, protože jsem W7 instaloval nově na podzim a než jsem všechno vyladil tak nějak abych u toho nezešílel, tak to trvalo snad měsíc... taky víc věřím čisté instalaci. Jinak disk mám vyhrazený jen na systém - SSDčko samsung. Data jsou pak na dalších plotnách mimo, takže se to SSDčko dá přeinstalovávat, jen je potřeba zálohovat i nastavení programů. Největší obavu z upgradu mám v tom, že se někde něco vysype (ve vazbě systém / programy) a budu to muset složitě dávat dohromady, což si u pracovního nástroje nemůžu moc dovolit.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SUN_VU_KUNG: idealni reseni je (pokud mas rozdelenej disk na system a data) zazalohovat si system (napriklad pomoci MiniTool Partition Wizard) a disk zformatovat a nainstalovat desitky nacisto. Tim, ze upgradujes sedmicky na desitky jenom zvysujes riziko, ze se ti neco sesype. Windows nejsou MacOS, v tomhle microsoft moc dobre chodit neumi a je docela bezny, ze se upgrade kvuli necemu nepodari (nebo neco proste nefunguje).

    How to do a Clean Install of Windows 10, the Easy Way
    https://www.howtogeek.com/224342/how-to-clean-install-windows-10/
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Ahoj, mám dotaz - mám Windows 7 ultimate. Nestihnul jsem MS vlnu bezplatného upgradu na W10. Nicméně MS nechal v tichosti možnost upgradu dál běžet. Zvažuji, že to udělám ale chtěl bych mít možnost 100%ního návratu k současnému systému v případě, že by upgrade neproběhl korektně (stát se může všechno). Měl byste někdo tip na to, jak co nejjednodušeji a spolehlivě zálohovat současný systém tak, aby šel stejně tak jednoduše obnovit v případě problémů? Ideálně řešení, které máte opravdu vyzkoušené. Díky za odpověď.
    SCHUNA
    SCHUNA --- ---
    VOJTAM: CertMgr.exe /add CertificateFileName.cer /s /r localMachine root

    Using CertMgr to Install Test Certificates on a Test Computer
    https://msdn.microsoft.com/.../install/using-certmgr-to-install-test-certificates-on-a-test-computer
    SCHUNA
    SCHUNA --- ---
    VOJTAM: Musis importovat pre machine a nie pre usera, imo.
    VOJTAM
    VOJTAM --- ---
    Nevíte, zda lze pomocí nějakého příkazu (popř. scriptu) naimportovat certifikáty do "Důvěryhodné kořenové certifikační autority / Trusted Root Certification Authorit" pro všechny uživatele i když spouštím příkaz pod jiným uživatelem s Administrátorským oprávněním ?
    PIFKO
    PIFKO --- ---
    VIXLE: vidis, o pagefile jsem vedel, ale na nej jsem zatim nesahal, nejak sem si vybavil, ze jeho cisteni nebylo tak bezproblemovy jako u hyber.. ale mozna se pletu, mrknu na to.. diky
    VIXLE
    VIXLE --- ---
    PIFKO: no asi je lepsi se v tom moc nehrabat, ja se na pracovnim laptopu taky musel smirit se skoro 20GB zabranejch timhle nesmyslem, coz je v pripade 120GB SSD uz docela znat.. jinak pagefile si predpokladam taky umis zredukovat kdyz zminujes hybernate? kdyztak https://superuser.com/questions/701094/how-can-i-shrink-my-12gb-pagefile-sys
    PIFKO
    PIFKO --- ---
    TOOMIX:
    VIXLE:
    Diky,zkusil jsem a po procisteni se winsxs slozka zmensila asi o 2GB a taky se neco smazlo ze slozky Downloads v Software distribution. Kazdopadne jsem u winsxs porad na cca 9,5GB, ale s tim uz se asi neda nic delat, aby to nebylo moc riskantni.. asi to necham tak, prece jenom jsem rad za kazdy dalsi den, kdy system bez problemu funguje..)

    CROSS
    CROSS --- ---
    ARIAEL: OK, dík. Nebydlim v EU a kontrola mi asi VM v domácím iMacu prohledávat nebude, tak to risknu. Celou tu šaškárnu dělám jenom kvůli klientovi k Playontv, který existuje pouze pro windows.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    Jinak na stazeni ISO je nejlepe pouzit primo tool jmenem ISO downloader od MS - on ti totiz stahne vzdy aktualni verzi a udela ti flash ci ISO
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    CROSS: u W10 muzes pouzit developerskou verzi - za to ze obcas vyplnis dotaz jak to funguje mas verzi zadarmo - akorat ze ti ji sami aktualizuji a jsi pouzivan na testy novych verzi. Kdyz si tam nastavis "slow ring" tak je to v pohode varianta.
    Upgrade z W7 na W10 uz oficialne neexistuje, funguje snad jen nejaka obezlicka ze predstiras ze jsi nemohouci...

    W10 nainstalujes bez aktivace, ale stejne ji potom udelat musis. Ale jak rikam - muze to byt vyvojarska aktivace.

    ad levne klice - no je to jednoduchy - nase pravo neuznava tyhle klice za platne, protoze to jsou nekde ze skladu posbirane OEM klice k jinemu hardware. Ale muzes byt za drsone a zkusit nejake kontrole vykladat, ze ackoliv mas notebook Dell, tak ten klic s kodem HP ti prodali v obchode ackoliv na to nemas fakturu a ze je to legalni, protoze nejaky soud v EU pred casem v nejake pri rozhodl ze software se smi preprodavat.
    Mno vsadim se ze na dlouho ti to nevystaci :D
    CROSS
    CROSS --- ---
    ARIAEL: díky! Už jsem si povšimnul, že W7 ve VM nejsou aktivovány, takže klíč z toho řečeného PC skutečně pomohl akorát ke stažení ISO. Nicméně stejně nechápu, proč jednou ISO stáhnou šlo a podruhé již nikoli.

    Zeptám se teda jinak — jakou licenci mám shánět, abych ideálně mohl aktivovat buď W10 nebo W7 v té virtuální mašině Nebo chápu to dobře, že W10 poběží i bez aktivace? U W7, dá se věřit takovým těm webům prodávajícím klíč za pár dolarů?
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    CROSS: download omezeny neni... Ale aktivace ano. A Win poznaji zda jsou fyzicke ci virtualni, takze clonovani nefunguje - tedy kazdy "clon" je rozeznamy jako samostatna masina ktera chce vlastni klic.
    CROSS
    CROSS --- ---
    Mám takový naivní dotaz či dva (omlouvám se, Windows jsem naposled instaloval v roce 2008). Potřebuju provozovat W7 nebo W10 na virtuálním stroji. K dispozici mám nějaké archaické PC s Windows 10. Chtěl jsem to naklonovat, ale nemůžu na tom rozchodit připojení externího disku přes USB, tak jsem si z toho vytáhnul aktivační klíč.

    Na webu Microsoftu jsem s tím klíčem stáhnul jak ISO W7, tak W10, v tu chvíli jsem ale stáhnul 32 bitovou verzi W7 a 64bitovou W10, což jsem odhadoval, že budu potřebovat (podle toho, na jaké mašině bych to provozoval — na novém iMacu nebo starém MacBooku). Fajn. W7 jsem nainstaloval do VM a funguje to. Po dvou dnech jsem nicméně usoudil, že bych možná hodil na ten iMac radši 64 bitovou verzi W7, ale teď už mě MS nenechá to ISO stáhnout s tím, že ověřování zmíněného klíče vrátí chybu (že to jejich systém už nepodporuje nebo tak něco).

    Takže dotaz č. 1: je možné, že mě to nechá to ISO na jeden klíč stáhnout jenom jednou? Nebo je tam nějaké další omezení?

    A dotaz č. 2: zkusil jsem nainstalovat i ty W10 (taky do VM), ale po instalaci mi systém hlásí, že nejdou tím klíčem aktivovat. Hádám, stejná příčina?
    PONCIK
    PONCIK --- ---
    IMOLOL: No v SS jsem strávil souvisle 14 let a teď se tam z nouze možná vrátim :). Díky za link.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam