JAMILLOS: Zkušenost jen asi dvou BFU (v jednom případě seniora) a občasné testy (testovat to dokonce nechával i dTest) většinou dávají ostatním free antivirům o pár bodů víc, často je to spíš ale za bonusové funkce, které někdo považuje za důležité a jiný je u antiviru neočekává, protože se chová tak, že je nepotřebuje.
Já Avast mám, ale placený, a to kvůli tomu, že chci mít snadný přístup k povolování/zakazování přístupu procesů k internetu. Ve smyslu, že pokud daný proces není ještě uložený v nastavení, zeptá se mě to a já ho povolím, nebo zakážu. Některé tak zakazuji opakovaně a jen občas pustím, většinu nechám zapamatovat (a většinu povolenou). Našel jsem různé návody a nápovědy k firewallu ve Win, ale takovouto možnost jsem nenašel a nějak mi ani protokolování nefungoalo správně, že bych vše zakázal a pak hledal, co bylo zakázáno a na ty chtěné procesy nastavil pravidla. Zkrátka buď mi to povolovalo vysílat ven všem procesům, nebo mi nefungoval internet vůbec:-). Ale to je možná moje chyba a samozřejmě tady existuje víc alternativ jako třeba Eset a další.
Mimochodem to, že používám placený Avast neznamená, že bych ho chválil. Testeři očividně na svoji práci kašlou, takže jsem už i reportoval několik bugů v nekritických částech, a navíc jsem měl incident s updatem nVidia driverů před lety na W7 v souvislosti s Avastem...