• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    RATTKIN: Libre ma onenote, outlook, excel se vsema vymozenostma atd. ?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    KOC256: libreoffice mi přijde jako docela dobrá náhrada office. Lepší analog než photoshop - gimp, podle screenshotů.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    my děláme software pro firmy na míru. platí se 10% ceny licencí ročně jako udržovací poplatek, v rámci toho to udržujeme aby to běželo na novějších windows, nová legislativa a tak, drobná vylepšení.
    když zákazník chce novou funkci pro sebe, objedná si jí na míru a zaplatí programování.
    vyjde to dost draho, ale firmy co to používají to můžou zaplatit.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    MAWERICK: Tobe mozna ne, ale treba ja s Huaweiem a HPE resim primo to, co chceme v dalsich verzich serveru. Chvili to trvalo, ale ted uz poslouchaji. A ano, je to zoufale otravny, protoze dostavas kazdou chvili rozdelany kod od vyvojaru a mas ho zkouset a pomahat ho ladit. A verim ze nikdo z vas to delat nechce, tak proste koupi co nekdo udelal podle sebe a jen nadava ze to preci jasne melo byt jinak a ze on by to udelal daleko lip....

    ad MS - zrovna my pro ne nejsme moc zajimavy zakaznik, protoze si ani neumime srovnat poradek v licencich a nevime co chceme, ale rozhodne za to nechce nikdo zaplatit...
    Jestli potrebujes muzu te napojit na lidi primo z vyvoje jadra MS. Muzes treba zacit psat scripty, na to tam otevreny pozice jsou.

    ad oba dva - ale ja mluvil o tom, ze pokud vam to tak vadi, tak sami zacnete neco delat. Nebo se dostanete do pozice, kde mate vliv na to co se vyviji.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    ARIAEL: no ne ze bych to chtel nejak dal resit.. ale je pravda ze zrovna office balik asi nicim srovnatelnym nenahradis :)

    A z toho co jsem za ty leta videl mi teda neprijde ze bysme treba zrovna my meli nejake specialni misto u M$ :) Aspon me to tak tedy neprislo...
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    KOC256: No myslim ze jsem se fakt spoustu let zivil tim cemu rikas "profik" - a fakt photoshop neni "jedina cesta" - je jen relativne pohodlna a lidi jsou tak liny se neco ucit.
    A odkdy nejaky itak premysli dokonce i nad necim jako je proboha ergonomie? A to neni vtip - je to preci nikdy nezajimalo, nezajima a zajimat nebude. Stejne jako developer. A user si proste zvykne.

    V kazdem pripade se snazis jenom hlavni myslenku schovat za podruznou. A to uz vubec nemluvim o tom, ze ti nic nebrani spolupracovat na vyvoji. Jako velky zakaznik s mesicnim fee jsi pro ne nekdo, koho poslouchaji.
    Jako nekdo kdo si treba neco koupil a o kjdo jim skoro jiste uz nikdy nezaplati jsi zcela nezajimave nic.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ARIAEL: Tak treba office? Ono to jde realne necim ergonomickym nahradit?

    Photoshop? Vedle v auditku fandi apternativam, ale pro profiky zatim stale jedina cesta.

    Atd.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    KOC256: Skutecne nutnosti? Me to prijde jako vymluva. Ale urcite mas v dnesni dobe nejakou skutecnou nutnost, zvlaste kdyz te k te "nutnosti" vaze kontrakt s mesicni vypovedni lhutou...
    Ale chapu - s nakupem pevne licence neni zadna prace, vzdycky se da vymluvit s problemy na dodavatele a "pockame az za par let treba udela novou verzi"... Proc by jsi mel vyrobce otravovat s nejakymi problemy a pridelavat si jeste praci s komunikaci s vyvojem...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ARIAEL: Zaplaceni mesicniho fee casto nezalezi na posunu vyvoje, ale na nutnosti to pouzivat. Jen se za male fee dobre maskujou velke vydaje.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    PETER_PAN: Vsak to je vysledek jednorazovych nakupu licence. Nic nikoho nenuti neco resit. Ostatne sorry - sam rikas, ze vlastne chces, aby jsi nic updatovat nemusel.

    Pokud platis mesicni fee, tak je tu o dost vetsi tlak na firmu, aby se jeji produkt nekam posouval a aby jsi ji zaplatil dalsi mesic prispevek pro hladovy vyvojare. A cim kratsi platebni obdobi tim vetsi tlak tu je.

    Zavazek o odpovednosti? To trochu zni jako slavny napad Klause o tom, ze mu nesmi facebook mazat jeho prispevky a ze to chce vlozit do ceskeho zakona. Jeste ze ho nenapadla primo ustava. Chces nutit soukrome firmy aby se chovali podle tvych predstav? No i takove strany existuji.
    JIMX
    JIMX --- ---
    PETER_PAN: Naprosto chápu a rozumím ... naštěstí takovýhle věci nejsem poslední dobou nucený používat, tak ani nevidím, kde všude a jaké jsou problémy ... a pohybuju se softwarem pohybuju v oblasti, kde je celkem velká konkurence (nejvíc peněz dávám za IDE, který si pravidelně platím, na druhou stranu dostávám pravidelné updaty, které nic neničí naopak je znát v každé verzi perfektní pokrok a když platit přestanu, zůstane mi poslední verze) ... ale těch IDE je tolik, že si nemůžou dovolit za peníze chtít něco, co by nefungovalo ...

    Na druhou stranu třeba MS Office jsem kdysi koupil krabicovou verzi 2007 a dodneška na ní funguju bez problémů; naštěstí se MS nerozhodl vymýšlet každý rok nějaký nový souborový zpětně nekompatibilní formát.

    Ale pak takový ty pronajímaný softy, jako je třeba Adobe; ten princip se mi úplně nelíbí ... když jsem za to zaplatil, tak to chci mít na věky věků no. A nedej bože, že bych měl soft, kterej stojí strašný prachy a funguje špatně.

    V tomhle směru asi fakt hodně záleží, v jaký oblasti se člověk pohybuje ... a co za sw používá.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    JIMX: Ja si pod tim predstavuju takovou regulaci, ktera vyrobce SW bude zavazovat k nejake zodpovednosti. Treba reseni BUGu, ale i jine veci. Obecne ten dnesni vyvoj pro vyvoj povazuji za vytezstvi marketingu nad uzivatelem.

    Dam priklad, kazdeho to muselo napadnou. Dnesni EXCEL je systemove narocnejsi mozna o nekolik radu, nevadi, je to komplexni system. Presto je schopny i na i7/16GB RAM/SSD 2GB/s ukazat lag 2 sec. OK, nevadi.
    Minuly tyden jsem vlozil do tabulky PNG obrazek, ulozil a otevrel. Obrazek tam nebyl. Sorry, tohle se proste nema stat.

    Nebo si koupis licenci cloud licensi SW a dalsi verzi zmizi funkce kvuli ktere jsi si to porizoval - mas na tom napojeny dalsi aplikace. Jasne ze se da rict, ze jsi souhlasil s jejich podminkami - ale od toho by tu u komercniho SW mela byt nejaka regulace.

    Jestlize je SW piratstvi srovnavano treba s tim ze nekomu ukradnes z dilny pasovou pilu, jakoze nastroj - OK - pak ale chci mit moznost ten nastroj pouzivat a nebyt nucen do upgradge. Mit moznost, v prenesenem slova smyslu, poridit nahradni dil. A nejvic je to u specializovane profi SW. Pred par mesici jsme kupovali drahe analyticke zarizeni za cca 200kEUR, od velke firmy s mnohaletou tradici - je k tomu SW co se vyviji 15+ let (silicon valley based) - a ten program je tak zabugovanej, pomalej (nesmyslne male mnozstvi dat, zobrazit graf typu CSV 2000 radek - 2 sloupce), naprosta tragedie. Ale nova proklamovana verze bude mit predelan GUI a totalne rozhodi workflow, ale pujdou nakonfigurovat buttony a zmenit barvy - super :-)

    Nic ty firmy nezavazuje dotahnout ten produkt do nejake stadia, standartizovat, zamerne neblokovat exporty/importy, parser vrstvy atd.

    Kdyz jdes k programum jako je treba Nuke ( https://en.wikipedia.org/wiki/Nuke_(software) ) tak je to totalne k posrani. Licence v radu cena noveho auta rocne, nuceny prechod na verze. Nemuzes si koupit odladenou verzi, tu roky pouzivat i za cenu ze nebudes moci vyuzivat nove nastroje v novych. A po instalaci nove verze nejde treba regulerne otevrit projekt z te o jednu generaci starsi - rozhazi se ti nody, prace na stovky hodin znovu, nebo musis v nesouladu s licenci pokoutne pracovat na te stare. A neni dovolani. Takze k poruseni licencnich podminek jsou nekdy uzivatele donuceni.

    Drtiva vetsina mych znamych a kamaradu co dela v IT developmentu se nezavisle na sobe shoduji ze se dela vyvoj pro vyvoj. Rada veci by stacila ladit, udrzovat, evolucne vylepsovat - coz v dobe cloud licenci neni ani problem z pohledu cash flow.
    JIMX
    JIMX --- ---
    PETER_PAN: jak to jako myslíš s tou regulací SW trhu? Co konkrétně si pod tím představuješ?
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    PETER_PAN: Ano - je to faktura:) Jenze musis mit pravo na neco takoveho. Predpokladam ze necekas, ze kdyz od gangu co krade auta koupis kradeny auto a dostanes na nej fakturu, takze jsi z obliga?
    Muzes zkusit se vymlouvat, ze "jsi to nevedel", ale obavam se ze to ti nepomuze.

    ad OEM - souhlas, to je nesmysl by design. Korporatni licence - tam to primo byva soucasti dane smlouvy. A "tvurci zpusob" - ten mozna funguje nasemu "prezidentovi", ale i jemu pouze proto ze v senatu se boji ho za to poslat pred ustavni soud. Tu rodinu atd tam jeste prosadis, ale tezko preprodej obecne dalsim lidem.

    ad zakon - osobne si myslim, ze je treba zapalit a vyhodit z okna, stejne jako velkou cast naseho zakonodarstvi. Naprosta vetsina z toho jsou zastarale nesmysly zcela mimo realitu.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    BTW: je definovana faktura od koho komu? Vsak fakturu na koupi licence mit budes ze...
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ARIAEL: Rad se necham poucit, zajima me to.

    Nevim jestli to pravda, ale zil jsem v domneni ze v CR je jedinym dokladem o nabiti licence faktura, danovy ci jiny nakupni doklad. To by mel byt i hlavni dukaz v pripade sporu - zakoupeni licence. Nevim jestli je to pravda, nebo uz to neplati, nebo to neplatilo nikdy.

    Druha vec je ten preprodej licenci. Nektere ty velci (pre)prodejci licenci udajne MS Office, MS Windows udajne nepreprodavaji OEM licenci (coz je jak spravne vysvetlujes nesmysl, protoze MS je zadnym zpusobem neopravnil k predprodeji OEM ktere je navic vazano na HW), ale neco jako korporatni licenci, kde v ramci kontraktu je dany subjekt opravnen rozhodnout o vyuziti toho poctu licenci. Takze pri trose pravniciny pouzite tvurcim zpusobem by to mohlo byt ospraveditelne. BTW - Nebo treba MS SELECT, kdy se vztahuje na dost siroce definovanou paletu pouziti i rodinnych prislusniku na soukromem HW apod.

    Jen otazka k zamysleni. Nemyslis ze byt SW trh zaslouzil nejakou regulaci?
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    IMOLOL: p.s. ty jako osoba realne nikoho nezajimas. Samozrejme ale rozdil uz by byl, kdyby k tobe prisli z jinych duvodu (treba sireni filmu) a tohle ti treba jen prihodili navic.
    Hospodarskou kriminalku zajimaji jen firmy. Existuje seznam firem ktere to porusuji. Tim spis, ze na ten seznam hodne prispivaji lide z tech firem ci od konkurence - v cechach je to dobrym zvykem.
    Ale i tady to zacina na zacatku pokusem "o napravu" - imho proto, ze je to pro vsechny jednodussi.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    IMOLOL: Protoze samotny ten e-shop neni vec ceske policie, pokud sedi nekde v anglii nebo na kajmanskych ostrovech. Ani kdyby na ne nekdo podal oznameni, tak s tim realne moc nenadelaji.
    V tomhle je bohuzel tiha problemu zcela na hlave kupujiciho.
    Pokud jde o cesky subjekt tak je vec jina - imho by stacilo podat trestni oznameni.

    A to "rozhodnuti evropskeho soudu" zminovane i tady nize se tykalo noveho pouziti licenci na oracle clienta, rozhodne ne zadneho OEM. Coz je rozdil. V kazdem pripade rozhodnuti evropskeho soudu pokud vim nelze uplne rovnou prejimat do ceskeho prava.
    A bohuzel je to tak, ze zakaznik NEKUPUJE licenci od MS. NIKDY.
    Zakaznik nikdy zadnou nevlastni, takze ji nemuze prodat. Licence zustava majetkem MS a zakaznik si pouze kupuje pravo ji pouzivat.
    To je sakra velky rozdil - ve vysledku i v tom, ze aby ji mohl zakaznik "prodat" ci "dat" nekomu jinemu, tak by s tim logicky musel vlastnik licence (tedy MS) souhlasit. A to on nikdy nedela, naopak - zakazuje to ve smlouve o pronajmu licence.
    A na tehle argumentaci u jakehokoliv soudu utopi koho chce...
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    když se tu řeší ty přeprodaný OEM licence, mám dva dotazy. Jaká je šance, že mi přijdou domů a proč nikdo nedošlápne na eshopy, který tyhle licence prodávají? Třeba pokud se laik podívá sem : https://www.ggpc.cz/oem-windows-10-pro-cz-64bit-microsoft-2/ tak imho nabyde dojmu, že koupí tohodle produktu má doma legální win10.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ARIAEL: on mysli to, ze nekdo se zepta na windows licence a je statisticka jistota ze prijdes prave ty.
    jenze pravda je takova ze to co rikas nikdo nezpochybnuje a tazateli to doslo pri prvni odpovedi. zbytek shitstorm. zbytecne se sam vytacis.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam