• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    XMEDA: Pri tom bootu vybiras pres F12? potom by to mohlo byt (jestli ten update byl ten novy build tak asi urcite bude) tim ze si to zaplo fastboot.
    zkontroloval bych to v BIOSu a pak myslim po tretim neuspesnym spusteni nabidnou 10 moznosti opravy. Tam bych zkusil nouzovy rezim a nebo primo jestli si to dobre pamatuju tam je moznost spustit bez toho fastbootu. Pak by ty 10 mely nabehnout a nastavit to i v nich (powercfg /hybernate off)
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    XMEDA: zmirnuji sve prohlaseni, do xp se da ahci driver dodat, takze zase otazka v jakem rezimu to spoustis. Pokud to dobre chapu tak je potreba ten ahci driver vlozit do instalace xp, nebo loadovat pres disketu (bez toho driveru to v AHCI rezimu nespusti instalaci a jinou sbernici nez nativni IDE v tu chvili ta instalace XP neuvidi takze jedine disketa).



    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    TAJSO: tohel je velmi obsahle a dobre posany problem :) diky
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    LOPIK: Grub :)
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    XMEDA: W10 protoze jsou UEFI system obvykle maji tri partitions. Oproti predchozim verzim maji jeste bootloader. W98se ktere jsi zminoval nejsou operacni system takze zarazeni do srovnani s xp a vyse neobstoji (v podstate se furt jednalo o graficke rozhrani spoustene z MS-DOS).
    Pouzivani XP v proprietarnich strojich spis plyne z diletanstvi adminu, protoze ve vetsine pripadu provozovani grafickeho rohrani windows je prave to na co se vyplytva vetsina prostredku toho zarizeni.
    Byla doba kdy jeste nefungovaly emulace pomalejsich stroju a vlastne nebyla cesta ven, ale to bylo kvuli HW nikoliv kvuli SW/OS
    pro pouzivani XP k cemukoliv jinymu nez rozbehnuti prehistorickeho hw s windows (kdyz teda uz trvam na windows) neni jiny duvod nez nejaka zamrzlost uzivatele.
    W7 jako prvni system od MS neobsahuji pozustatky DOSu. Proto je spousta useru nevydychalo - nedokazali se posunout k odlisnemu pristupu ke konfiguraci OS.
    S w10 ta zmena sla jeste dal. Jestli touzis po stejne silnych nastrojich na jake jsi byl zvykly pust se do powershellu. W10 sice lze spravovat "postaru" z cmd, pripadne klikanim, nebo po "novu" klikanim ale ani jeden z tech pristupu neni plne funkcni. cmd je proste zastarale a uz nedokaze interpretovat vsechno, ovladaci panely jsou klikacka pro lamy tak jako byly vzdycky (age of empires pro pokrocile) a ty nove settings jsou zjednodusene rozhrani ovladacich panelu takze obsahuji pouze "popularni" nastaveni.

    Prvni windows ktere jsem spravoval jako admin byly 3.1. Rukama mi prosly vsechny verze ktere od te doby vysly. Z pohledu administratora jsou w10 zatim nejlepsi. A to bez diskuze. Ne nejsou nejjednodussi. Ne nejsou nikterak skvele zabezpecene (v domene je to lepsi, ale lokalni user proste furt jde hacknout tim "starym" postupem napriklad, byt se to da "vylepsit" propojenim s uctem MS). Ne nejsem spokojeny s tim jak funguje windows update, ale vzhledem k uplne novemu distribucnimu modelu (jehoz hlavni cast nas teprve ceka a to se bude nadavat na ms) asi ani nejde ocekavat ze se to obejde bez potizi.
    Ale take nejsou derave jak cednik (jako XP, kde je zabezpeceni smesne). Jsou prvni ktere umoznuji adminovi pouzivat stejne nastroje v jak v OS na stanicich tak na serverech. Bez lokalizace (rozumej cestiny) a kdyz neuvazene neinstaluju kazdy novy build ktery mi update nabizi jsou i velice stabilni a blbuvzdorne.

    Seznam zmen a duvodu vynecham je jich fakt hodne od tech zminenych po veci jako podpora hw, 32 vs 64bit, pokrocilych sitovych funkci atd.

    k tvemu multibootu mne napada ze je jasne proc jsi nespokojeny. Aby bezely XP musi byt v BIOSu zapnuta emulace IDE ktera ale pak je pro vsechny disky. V takovym pripade ti klesa propustnost sbernice oproti AHCI. Zatimco XP nic lepsiho neumi, W10 se v IDE modu muzou chovat blbe. A budou pomale, protoze pres IDE nefunguji rozsirene instrukce pro disky.

    To jestli neco funguje/nefunguje je casto otazka konfigurace. A tak jako sundanim jednoho kola z auta funkcni trikolku nevyrobim, tak se uzivatel nemuze divit kdyz neco proste nefunguje dobre protoze se snazi o konfiguraci, ktera neni vyrobcem doporucena/vhodna
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    XMEDA: Tohle s UEFI a secure bootem asi nebude prdel rozchodit.. MS v rámci bezpečnosti (a hodí se to i v konkurenčním boji) tyhle vyfikundace jako je X systémových oddílů, bootmanagery atd. odsouvaj do minulosti nebo mimo říši běžnýho uživatele..
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    PES: No svuj partition, ze kteryho prave bezi pred resetem, si poznat musi. A kdyz pri bootu nabehne jiny sys z jinyho HDD, tak to nema mit na nic vliv a pri dalsim rebootu a vybrani spravnyho HDD to ma normalne dobehnout. Jenze problem je v tom, ze ty widle si misto hrani na vlastnim pisecku hraji i u sousedu...

    A uplne lituju nebozaky, co chteji mit vic systemu na jednom HDD jen v ruznych oddilech a k bootu maji nejakej separatni boot manager, co musi nabehnout prvni. Kolega mel takhle na jednom notebooku dvoje win a asi sedm ruznych linuxu.
    Dat tam w10, tak pocitam, ze sejmou ten zavadec a jeste rozprcaji ty ostatni oddily svou "opravou" bez vyzadani souhlasu...
    PES
    PES --- ---
    XMEDA: Pro aktualizaci Win10 NESMÍ být připojen pokud možno žádný jiný "cizí" anebo externí filesystém...
    S tím mají v MS dost problémů (IMHO nezvládají v nějakém tom aktualizacím přechodovém režimu mezi bootováním problém si ujasnit který disk a partition je který a možná se na něco odkazují písmenem a na něco např. UNC nebo přes UUID nebo co to ta mají za možnosti).
    Hodně naznačuje i poslední vývoj aktualizací (těch velkých), které se nemají spouštět, pokud si na začátku detekují připojený externí USB disk (je na to k dohledání i info přímo od MS).
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    MAWERICK: Maji na hrani 60GB primarni NTFS oddil a co si tam widle pri instalaci udelaly, to je jejich vec. Acronis to vidi jako jednu primarni a druha primar je zbytek disku, kde na konci zbyva nejaky smeti. Pokud sis tam nadelal kopec logickych oddilu a nasazel si tam recovey instalacky w7, w10 atd, tak enjoy..
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    XMEDA: a nesmazal jsi tem W10 nahodou ten parsetmegovej system partition ze ne? :) a nechal jsi ji vytvorit na stejnem disku jako je ten system ze ano? :)
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    MAWERICK: Nevidim v tom zadnou cunarnu, kazdej sys ma vlastni 1.5TB HDD (fyzickej, nejen oddil) a pri bootu vyberu ze kteryho disku zavadet OS. OSka maji na svych discich 60GB oddil, zbytek je skladiste. Cunarna je, ze ty W10 hrabou do "ciziho" disku a neco tam zapisuji behem update. Byla doba, kdy jsem tu mel ctyri disky a na kazdym jinou instalaci WXP. Nepamatuju, ze by se kdy navzajem rozrypaly.

    S virtualem na Q6600 a 4GB RAM hodne stesti. Navic v dane situaci bych nemel co nahodit a musel bych to startovat z flashky jen proto, abych se dostal k checkdisku. I na kazdym pristim komplu bude na nejakym z disku dalsi system. I kdyby to mela byt jen acronisem vyklonovana partition s holyma W10.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    L4MA: od doby powershellu/core celkem je :) uz jen proto ze PS narozdil od shellu je obejktovje (pokud se teda v linux/unix neco nezmenilo) :)


    XMEDA: podle toho popisu bych spis rekl ze tam bude nejaka zasadni zrada s tema diskama...

    a to ze je v bankomatech, robotech, letadlovejch lodich a ponorkach neco co na sobe ma logo XP je pomerne irelevatni :) to jsou embeded verze a to nema s beznyma windows krome kernelu (jeden driver a jedno dllko) nic moc splecnyho. A je jen otazka casu kdy tam bude videt logo W10 IoT...

    a jeste jedna poznamka... mit vedle sebe dva "plnohodnotne" systemy je podle me cunarna... mas mit jeden a druhy ve virtualce...
    L4MA
    L4MA --- ---
    POSEIDON: na tu moznost (ne)nastaveni rychlosti kolecka mysi v KDE jsem jen nevericne koukal. :) vynikajici priklad.
    nicmene slusi se dodat, zlaty Win gui oproti libovolnymu Linux gui. pokud gui z jakyhokoliv duvodu nepotrebujes, tak situace neni tak cernobila. :)
    POSEIDON
    POSEIDON --- ---
    Zlaty Win 10, oproti Ubuntu. Vlastne Ubuntu je duvod proc jsem si je koupil, protoze tam vsechno bylo zabugovany. Od zacatku mrznul kernel na roky starym Intel Ivy Bridge, musel jsem tam soupat experimentalni verzi.
    Veskery ty jejich Unity, Gnome, KDE... zabugovany uplne zakladni veci, nebo nastaveni jen pres command line.
    Ted jsem mel novy Ubuntu 18 LTS ve virtualu, usabilita na picu, nastaveni rychlosti kolecka mysi jen z cmd, demence...
    Jsem rad, ze to nemusim pouzivat. Zlaty Win 10, a mrdat XP - sracky co se musely kazdej rok preinstalovavat.
    OTZ
    OTZ --- ---
    JIMX: vedle;)
    OTZ
    OTZ --- ---
    XMEDA: tak jestli ses takovej kutil, nevim proc nemas ten linux..my v praci jedem samozrejme taky W10 enterprise 2016 ltsb, custom image, a musim rict ze to nijak extra nepada (ano, taky dell HW, optiplexy 5060 a latitude 5590 + 7290), spis naopak je to drzak. domam mam W7, aktualizuju jenom to nejnutnejsi a dokud to nebude xmrti nutny, na W10 neprejdu. taky to nepada. na w98se jsem taky zacinal (doma, ve skole jeste na XT) ale uz pred 20 lety :D a co si pamatuju tak to teda zadnej zazrak nebyl. XP cca dobry.

    nevim, ja na veterany moc nejsem, a ty tvoje svine nejedou mozna spis proto, ze to mas rozvrtany. kdyz me doma zuchnul system a nechtel mi nabehnout, tak jsem po restartech natvrdo taky vypojil vsechny disky krome systemovyho, pak diskpart apod. je jasny ze kdyz se ti rozesere MBR tak musis postupovat od nuly.

    pokud na to mas HW tak bych mozna misto nefunkcniho dual bootu volil druhej system jako virtual.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    RAINBOF: Me zivi spousta veci, davam vetsinou prednost steakum pred oknama... Ty moc skripou v zubech
    JIMX
    JIMX --- ---
    OTZ: w98se ... tak jo no ... :-)))
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Tak update. Z nabehlych XP jsem prosel chkdsk disku s W10, pak jsem nechal zapojenej jen ten samotnej disk a zbyly tri vypojil, svine si nabootovaly, samy si udelaly jakousi opravu partysny (?!) a pak resetovaly jeste jednou a normalne nabehly jako by nic. WTF. Takze k Win10 je evidentne nutny mit na stejnym PC jeste nejakej zalozni system, kterej jim umi resuscitovat pojebanej systemovej disk, protoze jsou asi schopny se restartovat behem zapisovani na disk nebo co.

    OTZ: 2020 maji Win7 konecnou s podporou a zaroven s tim pocitej s koncem vyvoje SW pro ne. To je za par mesicu. V praci kvuli tomu uz odmitaji cokoliv se sedmickama resit ted a tlaci vsechno na reinstal W10. Takze bych to pak stejne zase hrnul na desitky kvuli programum. To uz ty stary XP budou na svete dyl, protoze je doted pouziva kopec prumyslovych masin (napr osazovaci automaty, testery, pece, manipulacni roboty atd), bankomatu a podobnych veci, kde jsou custom pre/vykuchany XPcka a nic novejsiho tam ani nechcou kvuli minimalnim narokum na HW, snadno custom upravitelnymu UI a primitivni spolehlivosti.

    Sedmicky jsem mel na druhym disku nekolik let.. je to s desitkama prast jak uhod. Ano na nekterej starej HW se na to da najit sem tam lip driver, ale to je tak vsechno. Chciply taky nekolikrat velice zahadne. Jejich posledni prusvih byl ostatne motivaci k transferu na desitky. Jen teda je to z blata do louze.

    Posledni fakt sikovny win byly W98SE s neoficial servispackem. To drzelo, umelo to i USB, wifi, BT. Jen uz pak prisla novejsi generace HW a donutilo to zmenit na WXP, ktery byly prvni 3-4 roky naprosta tragedie jako dnes desitky.

    Ale verim, ze na nejakym systemu z bezne dostupnyho novyho HW, kde uzivatel ma jen novej SW to asi beha spolehlive. Viz Dellacky plecky v praci, kde to i po modrym screenu samo nabehne aspon do recovery modu.
    OTZ
    OTZ --- ---
    XMEDA: no, Win7 prave jeste nejsou uplne mrtvy ;) a za dobu svoji existence uz jsou imho odladeny vic nez Win10, me behaji dobre (x64 profesional, SSD disk). ale podle toho jak to popisujes mi to prijde mozna spis jako problem tvyho HW (disku), nez Win10 obecne, nevim jestli jsi patral po netu po kodu chyby nebo tak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam