• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    PES
    PES --- ---
    XMEDA: Pro aktualizaci Win10 NESMÍ být připojen pokud možno žádný jiný "cizí" anebo externí filesystém...
    S tím mají v MS dost problémů (IMHO nezvládají v nějakém tom aktualizacím přechodovém režimu mezi bootováním problém si ujasnit který disk a partition je který a možná se na něco odkazují písmenem a na něco např. UNC nebo přes UUID nebo co to ta mají za možnosti).
    Hodně naznačuje i poslední vývoj aktualizací (těch velkých), které se nemají spouštět, pokud si na začátku detekují připojený externí USB disk (je na to k dohledání i info přímo od MS).
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    MAWERICK: Maji na hrani 60GB primarni NTFS oddil a co si tam widle pri instalaci udelaly, to je jejich vec. Acronis to vidi jako jednu primarni a druha primar je zbytek disku, kde na konci zbyva nejaky smeti. Pokud sis tam nadelal kopec logickych oddilu a nasazel si tam recovey instalacky w7, w10 atd, tak enjoy..
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    XMEDA: a nesmazal jsi tem W10 nahodou ten parsetmegovej system partition ze ne? :) a nechal jsi ji vytvorit na stejnem disku jako je ten system ze ano? :)
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    MAWERICK: Nevidim v tom zadnou cunarnu, kazdej sys ma vlastni 1.5TB HDD (fyzickej, nejen oddil) a pri bootu vyberu ze kteryho disku zavadet OS. OSka maji na svych discich 60GB oddil, zbytek je skladiste. Cunarna je, ze ty W10 hrabou do "ciziho" disku a neco tam zapisuji behem update. Byla doba, kdy jsem tu mel ctyri disky a na kazdym jinou instalaci WXP. Nepamatuju, ze by se kdy navzajem rozrypaly.

    S virtualem na Q6600 a 4GB RAM hodne stesti. Navic v dane situaci bych nemel co nahodit a musel bych to startovat z flashky jen proto, abych se dostal k checkdisku. I na kazdym pristim komplu bude na nejakym z disku dalsi system. I kdyby to mela byt jen acronisem vyklonovana partition s holyma W10.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    L4MA: od doby powershellu/core celkem je :) uz jen proto ze PS narozdil od shellu je obejktovje (pokud se teda v linux/unix neco nezmenilo) :)


    XMEDA: podle toho popisu bych spis rekl ze tam bude nejaka zasadni zrada s tema diskama...

    a to ze je v bankomatech, robotech, letadlovejch lodich a ponorkach neco co na sobe ma logo XP je pomerne irelevatni :) to jsou embeded verze a to nema s beznyma windows krome kernelu (jeden driver a jedno dllko) nic moc splecnyho. A je jen otazka casu kdy tam bude videt logo W10 IoT...

    a jeste jedna poznamka... mit vedle sebe dva "plnohodnotne" systemy je podle me cunarna... mas mit jeden a druhy ve virtualce...
    L4MA
    L4MA --- ---
    POSEIDON: na tu moznost (ne)nastaveni rychlosti kolecka mysi v KDE jsem jen nevericne koukal. :) vynikajici priklad.
    nicmene slusi se dodat, zlaty Win gui oproti libovolnymu Linux gui. pokud gui z jakyhokoliv duvodu nepotrebujes, tak situace neni tak cernobila. :)
    POSEIDON
    POSEIDON --- ---
    Zlaty Win 10, oproti Ubuntu. Vlastne Ubuntu je duvod proc jsem si je koupil, protoze tam vsechno bylo zabugovany. Od zacatku mrznul kernel na roky starym Intel Ivy Bridge, musel jsem tam soupat experimentalni verzi.
    Veskery ty jejich Unity, Gnome, KDE... zabugovany uplne zakladni veci, nebo nastaveni jen pres command line.
    Ted jsem mel novy Ubuntu 18 LTS ve virtualu, usabilita na picu, nastaveni rychlosti kolecka mysi jen z cmd, demence...
    Jsem rad, ze to nemusim pouzivat. Zlaty Win 10, a mrdat XP - sracky co se musely kazdej rok preinstalovavat.
    OTZ
    OTZ --- ---
    JIMX: vedle;)
    OTZ
    OTZ --- ---
    XMEDA: tak jestli ses takovej kutil, nevim proc nemas ten linux..my v praci jedem samozrejme taky W10 enterprise 2016 ltsb, custom image, a musim rict ze to nijak extra nepada (ano, taky dell HW, optiplexy 5060 a latitude 5590 + 7290), spis naopak je to drzak. domam mam W7, aktualizuju jenom to nejnutnejsi a dokud to nebude xmrti nutny, na W10 neprejdu. taky to nepada. na w98se jsem taky zacinal (doma, ve skole jeste na XT) ale uz pred 20 lety :D a co si pamatuju tak to teda zadnej zazrak nebyl. XP cca dobry.

    nevim, ja na veterany moc nejsem, a ty tvoje svine nejedou mozna spis proto, ze to mas rozvrtany. kdyz me doma zuchnul system a nechtel mi nabehnout, tak jsem po restartech natvrdo taky vypojil vsechny disky krome systemovyho, pak diskpart apod. je jasny ze kdyz se ti rozesere MBR tak musis postupovat od nuly.

    pokud na to mas HW tak bych mozna misto nefunkcniho dual bootu volil druhej system jako virtual.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    RAINBOF: Me zivi spousta veci, davam vetsinou prednost steakum pred oknama... Ty moc skripou v zubech
    JIMX
    JIMX --- ---
    OTZ: w98se ... tak jo no ... :-)))
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Tak update. Z nabehlych XP jsem prosel chkdsk disku s W10, pak jsem nechal zapojenej jen ten samotnej disk a zbyly tri vypojil, svine si nabootovaly, samy si udelaly jakousi opravu partysny (?!) a pak resetovaly jeste jednou a normalne nabehly jako by nic. WTF. Takze k Win10 je evidentne nutny mit na stejnym PC jeste nejakej zalozni system, kterej jim umi resuscitovat pojebanej systemovej disk, protoze jsou asi schopny se restartovat behem zapisovani na disk nebo co.

    OTZ: 2020 maji Win7 konecnou s podporou a zaroven s tim pocitej s koncem vyvoje SW pro ne. To je za par mesicu. V praci kvuli tomu uz odmitaji cokoliv se sedmickama resit ted a tlaci vsechno na reinstal W10. Takze bych to pak stejne zase hrnul na desitky kvuli programum. To uz ty stary XP budou na svete dyl, protoze je doted pouziva kopec prumyslovych masin (napr osazovaci automaty, testery, pece, manipulacni roboty atd), bankomatu a podobnych veci, kde jsou custom pre/vykuchany XPcka a nic novejsiho tam ani nechcou kvuli minimalnim narokum na HW, snadno custom upravitelnymu UI a primitivni spolehlivosti.

    Sedmicky jsem mel na druhym disku nekolik let.. je to s desitkama prast jak uhod. Ano na nekterej starej HW se na to da najit sem tam lip driver, ale to je tak vsechno. Chciply taky nekolikrat velice zahadne. Jejich posledni prusvih byl ostatne motivaci k transferu na desitky. Jen teda je to z blata do louze.

    Posledni fakt sikovny win byly W98SE s neoficial servispackem. To drzelo, umelo to i USB, wifi, BT. Jen uz pak prisla novejsi generace HW a donutilo to zmenit na WXP, ktery byly prvni 3-4 roky naprosta tragedie jako dnes desitky.

    Ale verim, ze na nejakym systemu z bezne dostupnyho novyho HW, kde uzivatel ma jen novej SW to asi beha spolehlive. Viz Dellacky plecky v praci, kde to i po modrym screenu samo nabehne aspon do recovery modu.
    OTZ
    OTZ --- ---
    XMEDA: no, Win7 prave jeste nejsou uplne mrtvy ;) a za dobu svoji existence uz jsou imho odladeny vic nez Win10, me behaji dobre (x64 profesional, SSD disk). ale podle toho jak to popisujes mi to prijde mozna spis jako problem tvyho HW (disku), nez Win10 obecne, nevim jestli jsi patral po netu po kodu chyby nebo tak.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ARIAEL: obhajujes to kokotinu a navic, coz je extra, tomu veris.

    Vazne ti prijde super vporadku kdyz za tebe system prepina klavesnice a doinstalovava je i kdyz o to nestojis ?

    Tohle tvrdis ?

    Navic tohle system driv nedelal a sw tedy byl naprpgramovany nejak. nyni windows s udajem o jazyce pracuje po svem, a odsira to uzivatel nad cimz si lidi jako ty mejou ruce s blabolem ze je to blbe napsany, takze jsou lidi pravem nasrany coz nemusi bejt pravda.

    Zkus prosim nejak popsat svuj pohled na vec protoze mam pocit ze ti vubec nerozumim proc to obhajujes (mimo to ze te win zivi).

    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    XMEDA: nainstaluj Ubuntu a změň auditko :*
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    OTZ: Nema uz vyznam resit dalsi mrtvej system, na to mam XPcka... kterym rano stacilo projet chkdskem diskovy oddily a uz behaji jak maji.

    Zato W10 jsou peklo od pocatku. Prvni jsem daval jako update sedmicek. Po nekolika aktualizacich se oddelaly. Neslo absolutne nic revertnout na bod obnovy. Nahral jsem acronisem znova cca mesic starej image, jeste jednou to preprocesoval nacisto ze sedmicek a zase to kleklo po trochu jine aktualizaci. Tak jsem se nakrknul a udelal novou cistou instalaci holych desitek uz jen pomoci cisla. To bylo nekdy loni na podzim. Stahlo si to varku updatu a zabilo se to. Tesne pred vanocema jsem se dozral naposled a udelal novou cistou instalaci s posledni verzi win co v tu dobu bylo mozny stahnout. Nainstalovany programy, nekolik aktualizaci.. do vcerejska to behalo ok (poustim je jen obcas, 90% casu jsem v XP). Stahlo si to dalsi aktualizace a ze potrebuje reset. Rikam si ok, jdu se umejt a ono to dobehne... vracim se po pulhodine ke komplu a probiha reset. Nabehne modrej screen "musime restartovat". Restartuju a prd, stale dokola. Chci prepnout do XP a tam taky kaput..

    Co to proboha je za system, ze si sam pod sebou i pod jinym OS na jinym fyzickym HDD rozhazi partysny... jsem zvedavej co s tim jeste dneska uziju az se vratim z prace. Rano jsem tomu win10 disku udelal chkdsk /f z winXP, coz dobehlo.. ale klidne se vsadim, ze pri pokusu o start budou kaput.
    OTZ
    OTZ --- ---
    XMEDA: co tam vratit Win7?
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    KOC256: hele, takovej dotaz bokem - jakou verzi toho Powerbuilderu mas?
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    At zije aktualizace Win10, ktera zabije Win10 do stavu neustalyho restartu s modrou strankou "musime vas pocitac restartovat" a jako bonus sejme do te doby plne funkcni hlavni system XP na jinym HDD do stavu, ze po nabehu uvodniho screenu jde do resetu a to i v nouzovym rezimu... fakt super OS ty desitky...

    Kdy uz nich dam opravit, tak nejde. Kdyz dam obnovit z bodu obnoveni, tak vybehne seredny okno ze to nejde...

    Nejaky napad?

    Ty XP snad proberu po checkdisku z nejakyho bootu.. ale ty desitky?
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    KOC256: ok, ty to vis lip:) Preji hodne stesti, je fakt dobre videt ze ma cenu se ti snazit vysvetlit nejaky problem, kdyz se na nej vyptavas :DDDD
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam