• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    OTZ
    OTZ --- ---
    cau, nemate tip na nejaky online kurzy na administraci Windows 10? idealne videa (nalejvarna)+klikaci (testy), v cestine.
    PES
    PES --- ---
    THEODORT: Správně, Linux je flexibilnější a vypořádá se s koexistencí druhého systému (Win) lépe (predikovatelně) než naopak :-)
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    PES: mno vsude se tedy doporucuje pokud se s tim clovek potyka aby si zmenil vnimani casu ze strany linuxu, jinak si koleduje o pruser. btw melo by stacit toto v "modernich" systemech - resp. pouzivajicich systemd:
    timedatectl set-local-rtc 1 --adjust-system-clock
    PES
    PES --- ---
    URZA: K tomu směřovaly i ty klíče kolem BIOS RTC ve Win, aby se to případně nedohadovalo s Linuxem...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    BUNDA: mě kurzory vždycky držely, taky mám sys velké.
    to je bordel
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    MADCAT: mně po restartu neběžela síťovka, byl nutný další restart a hlavně mi už po několikáté odstranili vybrané kurzory myši (používám standardní systémové schéma, ale největší). Ještě je před nimi kus práce.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Mno, tak mimo ten problém s podsvětlením displeje viz MADCAT jsem dnes, vlastně už včera, zjistil, že mi nefunguje audio jack. Připojím sluchátka - a nic, ntb dál hraje z repráčků. Tak pátrám co s tím, nechávám windows najít novější ovladače (mám tam jakejsi Realtek HD audio), windows dokonce cosi najdou, takže se začínám těšit, restart - a nic. Pátrám znova, někdo radí nacpat tam nativní windows HD audio drivery. Tak procházím ovladače na disku, naštěstí nacházím, cpu to tam, znovu restart - a nic! Dokonce mi to píše, že služby zvuku nebo jak je to nazvaný nejsou k dispozici :-/. Až asi po minutě najednou ikonka v system trayi hlásí OK, zvuk jede. Zapojuju sluchátka - voila! hraje to! Tak to já jenom tak, aby se náhodou neřeklo, že windows updaty přinášejí jenom samý dobrý věci... :-I.
    URZA
    URZA --- ---
    THEODORT: jo mam dualboot s linuxem :) tak je to mozny, nevim..
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    URZA: hele není to tím že máš dual boot a Linux ti tam přepisuje BIOS do UTC?
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    NAVARA: Co ja vim? Nekdo hleda reseni, jini problemy... Ja mam proces vyreseny, me kompletni obnovy reinstalem trvaji 2-3 hodiny do bezneho user stavu. Licence jen minimum z mailu a to co zabere cas je obnova vsech bezpecnostnich vazeb, ktery musim projit, vyresetovat a znovu nastavit. Potom obnova parset GB vetsich SW - to udelaji automaty na pozadi.... Je to tak trivialni, ze neni treba nic backupovat
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ARIAEL: Záleží jak tu bezpečnost nastavíš, admin by měl tu možnost opravy mít i kdyby musel tu binárku podepsat na offline stroji. Asi v týmu ještě neměli audit :)

    Udělá za mne i registraci Autodesk Fusion - ať beru nějaký větší soft, našel bych další jako třeba jetbrains toolbox, skrze který tam poslat dvě prostředí nebo dbforge, který se aktivuje licenčním klíčem z mailu?
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    NAVARA: Me se zase prici predstava, ze se veci opravuji tak, ze uplne bezny zpusob je podvrhavani souboru z jinych stroju - coz je naprosto zasadni security fail. Ty by meli byt digitalne podepsany a pokud mozno uzamceny na konkretni HW - od toho tam ten HW je.
    Kdyz vidim lidi z linux teamu co skutecne delaji a jak dbaji na bezpecnost - to by jeden fakt brecel. Nikdo jiny na to tolik nesere, nikdo jiny nema admin hesla bezne v open textu ve scriptech a dalsi podobny ukazy.

    Reinstall za tebe udela treba Chocolatey bez dalsiho effortu.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ARIAEL: Domácí verze nemá bitlocker. Dešifrování, update, zašifrování bylo jediný způsob jak ty feture update nainstalovat. Standardní upgrady jdou bez problémy - jen tyhle featurovací…

    Mne se to neděje často, mne to především často děsí, jestli se to opět posere nebo ne :) Jednou stačilo, proto mám představu kolik času to zabralo, co jsem musel dohledávat po mailech, kde psát na podporu aby mi odemkli licenci,… a od té doby jsem přidal další disk, kam jedou full image zálohy (+ extra dešifrovaného disku před upgradem) + instalačky, licence, navíc k offsite záloze.
    Rozuměj, většina mého IT života je ze světa, kde je reinstall neznámým pojmem a prakticky vše se dá relativně snadno opravit z jiné stanice a přístup "reinstall řeší vše" se mi ještě nezažil…

    A přiznávám, zvedne mi tep doporučení reinstalace / případně pohled refresh tlačítko v ovládacích panelech, které tam leží jako něco dobrého, místo aby okolo toho bylo žlutočernou páskou varování a blikaly okraje monitoru červeně :o
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    NAVARA: Jak jsem rikal kompletni vymeny novych verzi delam dvakrat tydne, takze kdyz sectu jenom my kompy tak to bude daleko vic nez tisic version update rocne..
    A co se tyka sifrovanych disku - u nas je bitlocker na vsech stanicich a na velkem mnostvi serveru - a prochazi tim samym. Asi mas trochu predstavu kolik stroju to je. A bez nejakych zvlastnich problemu. A zadne desifrovani disku a dalsi blbosti.
    Ad reinstalace - kdyz se ti to deje tak hrozne casto a stravis tim tolik moc dni, tak venuj par minut napsani instalacniho scriptu a budes mit po problemu.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ARIAEL: To není problém s licencemi třetích stran, to je problém s "refreshem" windows, což je poetický název pro nucený reinstall a jež je příliš častým následkem "feature updatů"…
    Windows by se měly aktivovat samy, Office budu muset přes klíč - HUP se do účtu zřejmě neukládá (nemám ho tam a při řešení rozbitých office s MS podporou kdysi jsme to taky řešili licenčním číslem).

    Mne dělá problém strávený čas na reinstalací počítače poté, co ho vynucený feature update rozbije do nepoužitelna, jen protože je tam něco, co běžný BFU nemá (ne, žádné debug knihovny), ne to že bych to neuměl udělat…
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    NAVARA: No je to klub o windows, takze problemy s licencemi tretich stran tu asi nevyresis, tak nevim proc je sem tahas.
    KMS je bezna technologie pro aktivace i pro domaci prostredi (va variante sluzby) - koneckoncu je na ni zalozeny kazdy znamejsi crack. Navic pro pro domaci uzivatele mas licence (windows a ms programu) vlozene do uctu, ne? Tam zase zadne reaktivace na webu nejsou a ani ten KMS nepotrebujes pokud jsou ty licence platny...
    Mozna popros nekoho z IT aby ti pomohl, kdyz ti to dela takove problemy... Nebo mozna min divadla by taky pomohlo...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ARIAEL: Pominu že jde o domácí verzi windows (afaik tohle není business-only klub), kterou na žádnou doménu napojenu nemám. Tak i tak nevím jak by mi ten mechanismus měl pomoci s instalačkami a (re)aktivacemi třetích stran, které z hojné míry tento mechanismus nevyužívají?
    Jediný známější jména jsou Autodesk a Amazon, všechno ostatní malý čučky.

    TOOMIX: Mám tu věci na úpravu fotek, další na stříhání videa, snagit s camtasií na screenshoty / videa, několik na 3D tisk (od designu po tisk), hry z několika klientů (protože to je dneska in, aby každý vydavatel měl vlastní), finanční, jetbrains, dbforge, několik pro přípravu materiálů čtečku, zálohovací,… všechno legální, takže opruz s registarcemi. Dva dny jsem možná přestřelil ale jeden je mimo najkisto - rozhodně to všechno neumí zazálohovat uživatelskou konfiguraci a rozložení. Nemluvě o stahování dat (nemám optiku, není tu) pokud to wipne uživatelská data…

    Každopádně přistála 1903, takže už kontroluji jestli mám instalačky (po posledním "refreshi" si je odkládám bokem) a licenční čísla ke všemu - takže full backup a černé svíce do pohotovostní polohy…
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    TOOMIX: No prave, nevim, jestli bych si s touhle konfiguraci nekde stezoval, ze neco neproslo. Ja tohle davam do sandboxu, rozhodne ne do zivyho OS. A nebo takovyho, co je na to zcela urcenej a mam na nej hotovy rebuild proces.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    NAVARA: ehm - a to co jsi napsal souvisi s tim co jsem psal ja jak? Kdyz vynechas ty pitomosti?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ARIAEL: MS skutečně nevyrábí většinu sw co existuje , byť je mi jasné, že to vidíš jinak
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam