• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    GURBON
    GURBON --- ---
    CNV: MAWERICK + na novy kompy uz je ani nenainstalujes. Nedavno jsem se s tim pral kvuli jednomu zakaznikovi a nevyhral jsem.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    CNV: hlavne jim minulej rok skoncil support...
    Takze ano. je to blbost.
    CNV
    CNV --- ---
    Jsou Windows 7 dneska ještě použitelné, nebo už to fakt nemá smysl?
    Mám starší PC, kde mi jedou sedmičky nerušeně už asi 6 let, ale teď jsem koupila nové a nevím, co tam dát. Jsem konzerva a na těch sedmičkách mi jede všechno, co potřebuju. Ale dávat je na nové PC už je asi blbost, co?
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    PES: V google cloudu jsem měl instanci. Maličkou. Platil jsem pár centů. Měl jsem k ní ip pevnou adresu. Před nějakým rokem mi napsali, že mám platit nějkých 5$ měsíčně právě za tu pevnou ip adresu. Proč asi.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    PES: Jo toho už se taky děsím nějakou dobu kdy nás začnou odřezávat.

    Nejen Amazon se tetelí a horečně se připravují tihle všichni velcí nebo co mají ty možnosti třeba na to streamované hraní. A pochybuji že ty zaváděcí ceny zůstanou tak nízké. Proto se i snaží protlačit tak rychle to 5G, kvůli latenci.

    Jsem si zkusil to od nVidie. Nechcete čekat ve frontě aby jste si mohli bez čekání zahrát vaši zakoupenou hru? Tak neváhejte a využijte našich premium služeb. Tady se zadává číslo vaší platební karty. Jako WTF?

    Nemluvě že u cokoliv cloudového si opět totálně v pasti a odkázaný na zlovuli poskytovatele a poskytovatele internetu. (Já chci ale používat mou oblíbenou verzi 5, která se mi líbí a jsem na ni zvyklý. Proč mi nutíte 6 a zakazujete používat 5? A navíc chcete za tu 6 ještě víc peněz? ) To je za mě novodobá extra totalita.

    Ono už stačí že existují ovladače třeba u A4tech za které musíš extra platit. Nemluvě o třeba Razer který je další aspirant na další extra šme s uživatelem. :/

    Sušenky jsou taky kapitola a zlo pro sebe. Nechceš sušenky, tak sem nepolezeš. Takže bez sušenek si nemůžu ani normálně stáhnout aktuální bios k základní desce. :/

    Ono vůbec právně - ty uzavřeš nějakou smlouvu, ale druhá strana ti může v klidu měnit a mění podmínky a ty můžeš akorát h... .
    PES
    PES --- ---
    No tak vzhledem k tomu, že IPv4 adresy jsou de-facto vyčerpány, tak namátkou

    2017:
    Google buys a /12 IPv4 Address Block | Internet Society
    https://www.internetsociety.org/blog/2017/05/google-buys-a-12-ipv4-address-block/

    2020:
    https://levelup.gitconnected.com/aws-and-their-billions-in-ipv4-addresses-8b1820fb24c1
    Amazon has hoarded billions of dollars’ worth of IPv4 - but why? | TechRadar
    https://www.techradar.com/news/amazon-has-hoarded-billions-of-dollars-worth-of-ipv4-but-why
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    ROLAND: Jako máš pravdu, že bohužel na Wokna je spoustu hezkých aplikací. A některé jsou tězce nahraditelné. Dost her (slušných společností) začíná vycházet na Steamu na Linux i na Windows. A Steam má nějaký svůj OS, který je postavený na Linuxu, tak se asi bude snažit na to něco vydávat.
    Na Dot Net aplikace a vývoj existuje a je dokonce podporovaný m$hit. Wine ti umožní spustit nativní x64 a x32 aplikace. Když je něco, co potřebuju nativně a neběhá, tak mám virtualníi stroj s Windows, na kterém si to spustím.
    Ale bohužel je to trend, který se mi moc nelíbí. Microsoft si je moc dobře vědomí nedostatků své vlajkové lodi. Windows kernel je příšernej bastl. Vždyť to neumím ani nevýhradný zámek souboru.
    A cpe se do Linuxového světa. Takový příšernosti jako je Visual Studio pro Linux věští, že se do toho bude cpát víc a víc.
    Jestli si nejsi jistý distribucí, tak bych možná doporučil Ubuntu. To je taková akorát klikačka.
    Možná si pořídit stroj na hraní s Linuxem a před přechodem si všechno odzkoušet. Ale chápu, že prostě člověk se už moc nového učit nechce.
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    PES: IPv4 rozsahy přiděluje providerům IANA, jaký skupovaní myslíš?
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    PES: U Linuxu je pro mě ten problém, že nevím stále jaký. (dříve jsem zkoušel nějaké na doporučení a nějak to neklaplo)
    A další a ten nejhlavnějí, prostě hraji hry a ty na Linuxu bohužel nerozběhnu. Stejně tak prostě i co používám některé programy, takže jsem těžce přikovaný k Windows.
    A také už mám čím dál větší problém se cokoliv nového naučit a jsem i rád když nezapomenu ovládat to staré co běžně používám. Ale jistě pokud bych znal, alternativu pro mě jistě bych ji min zkusil.

    Když by hry a programy co používám na tom Linuxu fungovali tak už Linux používám min od oroku 2005.
    Co mě začali štvát XP pak jsem si zvykl, nakonec i ty W7 jsem nějak překousl. I když je pak MS taky nakonci doslova zaříznul. I když pomocí Wufuc jsem je rozjel na Ryzenu i se všema dalšíma aktualizacema, ale neprobíhali tak jak měli. Rozhodně to považuji za těžký nátlak aby člověk musel jít na W10 a nebo jinam nebo na další budoucí systémy. Plus ten současný web je tak prolezlý havětí a nebezpečím že bych se na ostro na web nepustil. (jo jsem neřád a lezu ze zvědavosti a z nouze i tam kam bych řekněme lézt neměl.)

    Klasika těžký byznys a prachy a když si chudý tak nasrat. :/ I kdybych nějaké ty peníze třeba dokázal sehnat, tak prostě není to co by mě zaujalo a nebo je to za pro mě absolutně nedostupné ceny. Viz třeba mobily.
    I když co jsem dneska koukal, tak to vypadá že zase HW klávesnice začínají vzestupovat? A nebo je to zase byznys a udělání nového fake zájmu aby bylo na čem bubnovat?
    Home - F(x)tec
    https://www.fxtec.com/
    https://store.planetcom.co.uk/products/cosmo-communicator (tady za mě posraly a zbytečně překombinovali uzavřený režim. A jinak píší že v budoucnu by měl mít i možnost Linuxu) I když výsuvná klávesnice mi přijde užitně pohodlnější. Alespoň co jsem měl X2 a nebo ještě mám tu Promk.
    Rozhodně na takovou kombinaci komunikátoru a trochu počítače čekám už od počátku 90 let.
    A paradoxně my kdysi vyhovoval Windows Mobile 6.5. Kde jsem měl v základu vše co jsem potřeboval a jen jsem si nainstaloval pár her, a nějakou tu aplikaci. Dnes na Androidu apod. bez šance něčeho podobného dosáhnout a to ani za prachy.

    Jako se systémy jsem už tak dlouho dopálený že bych chtěl navrhnout i vlastní OS. Ale k tomu by byly nutné potřebné aplikace a HW jinak bez šance. A tady se pak jede ještě klasika patentová válka, která by ten případný vývoj vyšroubovala do totálních astronomických částek a to pak nějak zaplatit by byl mega problém. :/ A aby se ten systém dal nabízet zadarmo nebo za nějaké rozumné peníze pro obyčejné lidi. :(

    Jako ten Linux se jeví v současnosti asi jako východisko. Jen škoda že mu to nevyšlo s těma hrama aby na něm fungovali normálně jako na Windows. Nevím na kolik to byla řekněme fáma, ale prý proběhl i kvůli tomu soud a MS klasika vyhrál. (i když co jsem četl patenty programů tak by tam nějaké východisko mohlo bít a MS to přes spičený patent nemohl protáhnout.) Vůbec ty patenty a ochranné známky jsou peklo. A jako chránit si normální slovo nebo kombinaci slov mi přijde jako imbecilita a svinstvo. Kvůli tomu jsem musel raději přejmenovat i tu svou hru. Protože The Last Guardian by na mě pravděpodobně huplo zasraný Sony Zephyr.

    Jinak bych ještě rád poukázal na AmigaOS. Amiga bych řekl že je asi tou největší inspirací při vzniku alternativních OS. A ta by dle mého mohla také dost překvapit. Jak AmiOS4.1 tak ještě trochu layoutem se mi více ten MorphOS.
    Jen je problém že to na na PowerPC a na klasické jedině s nějakým tím přemostěním? Což když by bylo již obsažené uvnitř a fungovalo by bylo fajn. Ale pořád problém je dostupnost potřebného SW.
    PES
    PES --- ---
    Ono svým způsobem je ještě horší i to, že IPv4 postupně skupují také tihle mamuti a stav IPv6 je takový jaký je, takže postupně hrozí i to, že jinde než v cloudu si se servery a aplikacemi posléze ani neškrtneme a tam to bude zase mít "Big Brother" pod kontrolou a libovůlí zaříznutí (jakoby nestačilo varování Parler vs. AWS a karetní platební asociace)
    PES
    PES --- ---
    ROLAND: Bude to znít jako klišé, ale prostě buď si necháme srát na hlavu anebo (alespoň pro teď) kdo může a co může, tak přesun a portace na Linux...
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    Jo a ještě lahůdka, u té 20H2 z nějakého neznámého důvodu jsem měl boot selection mezi W10 a W7.
    A to jsem tu instalačku stahoval čistou z ms webu. Ale W7 samo nemám když jsem to zkoušel spustit tak klasika error a vložte medium. Tak to jsem si musel taky manuálně odstranit.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    Z mého laického pozorování a průzkumu bych řekl že tu začíná být mnohem větší problém.
    Už jen to jak se chovají google (u něj to pozoruji nejvíce). (abych si mohl pustit na youtube video označené pro 18+, musel jsem nově nahodit naskenovat doklad, i když klasika platby kartou mi to bere normálě. To je taková zmrdovina. A naopak pokud je to video pro děti tak mi ho zase nepovolí dát do seznamu na přehrávání) Googleplay zase mi neukáže jiné recenze než od čechů, a řekl bych že i neukáže některé aplikace takže nejen podle verze androida a zařízení tak už i podle jazyka a geografické lokace kde se člověk připojuje k internetu.)
    Ostatně tohle dělá už i běžně prohlížeč a narazil jsem na normální weby kde mě pošlou do prdele protože jsem ČR. Nemluvě že jsem měl teď virtuální předplacenou kreditku a tu to bere jen v USA online obchodech a nikde jinde.
    Takže za mě cíl jasný. :/
    A sere mě tahle force location zmrdovina. Samý cookies a když je zakážeš tak se na některé stránky už ani nedostaneš a nebo nefungují tak jak mají.

    Ad automatické přepínání kláves - pokud se nepletu jde nějak nastavit nebo i ty aplikace si umí nastavit aby se klávesnice přepnula do jazyka v jaké verzi je ta aplikace a pokud je blbě udělaná, může zapsat do registrů něco blbě a pak se bude přepínat i za jiných okolností. Takže tam i když si to ve Windows nastavíš tak ta aplikace to může overidnout. Tak hádám že by mohl pomoci nejaký zápis do registrů?

    Při vývoji hry se mi stalo že asi dva hráči ten poslední polák a ten předtím asi frantík? Tak i když měli layout EN nebo PL - klávesnice se jim ve hře chovala jako francouzká nebo jiná než EN-PL. A když jsem se připojil přes TV tak mě se to u nich chovalo stejně jako jim. Takže programátor mi udělal do hry fyzické mapování klávesnice a to by mělo vyřešit ten problém. (uvidíme až bude dokončená verze hry venku a já konečně začnu honit prodeje) Ale hádám že velká část aplikací tohle fyzické mapování klávesnice nemá. Takže bude stačit i nějakou blbě udělanou aplikaci nainstalovat do Windows a udělá ti tenhle bordel s klávesnicí. :/

    A jak se dívám na ty nucené aktualizace a omezení časové platnosti buildů W10 bude to horší. Takže už si ani nedělám zálohu instalaček, protože se mi stalo že mi jeden build se odmítl nainstalovat že má po platnosti. Takže se mi při instalaci stáhl aktuální build. :/

    Nemluvě o tom že mi při přechodu z W7 na W10 tak W10 bez mého vědomí odebrali dvě aplikace které prý nebyly kompatibilní a ve zprávách bylo něco ve smyslu: Odebrali jsme vám dvě aplikace, stejně bebyly kompatibilní tak jsme vám ušetřili čas že je nemusíte odinstalovávat. :D

    Jsem si přeinstaloval teď na 20H2 protože předtím se mi dělo že jsem třeba psal a nic se neukazovalo až po chvíli to naběhlo. Ale nějak mám pocit že lagy se mi dějí i teď i když né tolik. A dnes před chvíli se mi stalo když jsem kliknul na to kolečko setings tak se mi nenačetlo správně. (lag internetu nebyl tam videt můj účet až při druhém spuštění to naběhlo správně.)
    Takže zavřít čož chvilku trvalo protože to nereagovalo. Takže W10 jsou teď ještě více závislé na propustnosti a latenci internetového připojení.

    Nemluvě o aplikacích co ti automaticky nacpe a klidně i takové co nemůžeš v ČR používat a nejdou ani klasickým způsobem odinstalovat. Jedině přes powershell. A ten má ted i své místa v nabídce start a to rovnou ve 4 formacích. 2x a 2x-x86.
    Takže pořád se budu přetahovat o default browser že chci FF a ne edge, že na prohlížení obrázku shci Irfana, že na přehrávání filmů nebo hudby chci něco jiného a stejně tam mám ted nějaký Hudba Groove.

    A řekl bych že bude hůř. Očekávám že další verze Windows bude ala terminálová webová služba. :/ I když nějaký ten základ to samo do kompu hodí. Ale bez internetu to asi už nebude vůbec fungovat.
    Stejně jako u některých aplikací na mobilu, které si bez připojení k netu nespustí. :/
    Takže control a šmíráctví everyvhere. :/
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Kterej psychopat vyrabel WinX? Ja chci neco, co funguje. System fungoval po recovery presne tyden, nez skoncila vyjimka updatu windows. Pak se zupdatoval a zase je nefunkcno. Kliknout nejde nikam, cely je to zamrzly. S vypnutym update funguje hezky. Kdyz chci recovery mode hned z bootu, tak mysim mit instalacni cd nebo usb. Ale to v dobe bezjrabicoveho software nemam. A vytvoreny nefunguje. Abych se dostal do recovery modu je dalsi moznost 3x nasilne vypnout pocitac. To taky nefunguje. Nesnasim Microsoft. A to jeste k explotovanemu exchange od unura byl posledni hrebicek do me pricetnosti a smirlivosti s timhle prasopsem.
    PES
    PES --- ---
    GURBON: Jj, pěkný svinstvo, včera jsem to likvidoval pi firmě a blokoval ve WSUS
    GURBON
    GURBON --- ---
    KB5000802 and KB5000808 cause printing crashes in Windows 10
    https://windowsreport.com/kb5000802-kb5000808-bsod/

    zda se ze je to docela rozsireny :( resim to posledni 2 dny v nekolika firmach
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    VACA: normál windows chování.. já to mám trochu jinak, česká qwertz mi tam leze, i když ji nemám nainstalovanou. když ji nemám nainstalovanou, tak je to o to pikantnější, že z ní nemůžu pryč jinak než restartem, tak jsem ji nainstalovat, abych aspoň mohl přepnout pryč.

    já to řeším tak, že hledám práci, kde se windows nebudou používat
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    VACA: a to buď rád, že nejsi ve švédské doméně. Protože pak by se ti mohlo stát, že najednou máš britskou a švédskou klávesnici a nemáš ty, co sis nastavil.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KOC256:
    Kdyby někoho zajímal postup jak to udělat...

    Downgrade Microsoft EDGE browser (Chromium) – instalace starší verze prohlížeče EDGE | Jan Kocmánek - blog (postřehy a zápisky)
    https://blog.jankocmanek.cz/...crosoft-edge-browser-chromium-instalace-starsi-verze-prohlizece-edge/
    VACA
    VACA --- ---
    ahoj, poprosil bych vás o radu. Už jsem z toho toiž vážně zoufalej.
    Z nějakýho důvodu se mi totiž neustále přepíná klávesnice do angličtiny. WIN10 mám kompletně v češtině. Ale občas (ne moc často) potřebuju použít anglickou sadu.
    Od tý doby se mi klávesnice neustále přepíná do EN, a já už jsem z toho zoufalej. Děla to např když se přepnu do jiný aplikace, změní se sama na anglickou, musim ji klávesovou zkratkou přepnou spátky na CZ, pak se přepnu spátky do aplikace, a je zase anglická, po 10ti fteřinách. A takhle je to pořád dokola a já už z toho začínám bejt docela na prášky.
    Zkoušel jsem různý způsoby podle internetů, ale nic mi nepomohlo. Nechápu proč si ten idiotskej windows furt myslí že to je primární klávesnice, i když je český prostředí a český nebo do češtiny lokalizovaný aplikace.
    A hlavně proč mi to furt takhle cpe? Vždyť takhle se nedá vůbec pracovat:(((((((((((((((
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    hele jeden pulprocentni!
    KOC256
    KOC256 --- ---
    No a jinak teda EDGE CANARY, už to má zase dobře. tak asi nutno čekat, že se ta verze dostane do produkce...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam