PES: U Linuxu je pro mě ten problém, že nevím stále jaký. (dříve jsem zkoušel nějaké na doporučení a nějak to neklaplo)
A další a ten nejhlavnějí, prostě hraji hry a ty na Linuxu bohužel nerozběhnu. Stejně tak prostě i co používám některé programy, takže jsem těžce přikovaný k Windows.
A také už mám čím dál větší problém se cokoliv nového naučit a jsem i rád když nezapomenu ovládat to staré co běžně používám. Ale jistě pokud bych znal, alternativu pro mě jistě bych ji min zkusil.
Když by hry a programy co používám na tom Linuxu fungovali tak už Linux používám min od oroku 2005.
Co mě začali štvát XP pak jsem si zvykl, nakonec i ty W7 jsem nějak překousl. I když je pak MS taky nakonci doslova zaříznul. I když pomocí Wufuc jsem je rozjel na Ryzenu i se všema dalšíma aktualizacema, ale neprobíhali tak jak měli. Rozhodně to považuji za těžký nátlak aby člověk musel jít na W10 a nebo jinam nebo na další budoucí systémy. Plus ten současný web je tak prolezlý havětí a nebezpečím že bych se na ostro na web nepustil. (jo jsem neřád a lezu ze zvědavosti a z nouze i tam kam bych řekněme lézt neměl.)
Klasika těžký byznys a prachy a když si chudý tak nasrat. :/ I kdybych nějaké ty peníze třeba dokázal sehnat, tak prostě není to co by mě zaujalo a nebo je to za pro mě absolutně nedostupné ceny. Viz třeba mobily.
I když co jsem dneska koukal, tak to vypadá že zase HW klávesnice začínají vzestupovat? A nebo je to zase byznys a udělání nového fake zájmu aby bylo na čem bubnovat?
Home - F(x)tec
https://www.fxtec.com/
https://store.planetcom.co.uk/products/cosmo-communicator (tady za mě posraly a zbytečně překombinovali uzavřený režim. A jinak píší že v budoucnu by měl mít i možnost Linuxu) I když výsuvná klávesnice mi přijde užitně pohodlnější. Alespoň co jsem měl X2 a nebo ještě mám tu Promk.
Rozhodně na takovou kombinaci komunikátoru a trochu počítače čekám už od počátku 90 let.
A paradoxně my kdysi vyhovoval Windows Mobile 6.5. Kde jsem měl v základu vše co jsem potřeboval a jen jsem si nainstaloval pár her, a nějakou tu aplikaci. Dnes na Androidu apod. bez šance něčeho podobného dosáhnout a to ani za prachy.
Jako se systémy jsem už tak dlouho dopálený že bych chtěl navrhnout i vlastní OS. Ale k tomu by byly nutné potřebné aplikace a HW jinak bez šance. A tady se pak jede ještě klasika patentová válka, která by ten případný vývoj vyšroubovala do totálních astronomických částek a to pak nějak zaplatit by byl mega problém. :/ A aby se ten systém dal nabízet zadarmo nebo za nějaké rozumné peníze pro obyčejné lidi. :(
Jako ten Linux se jeví v současnosti asi jako východisko. Jen škoda že mu to nevyšlo s těma hrama aby na něm fungovali normálně jako na Windows. Nevím na kolik to byla řekněme fáma, ale prý proběhl i kvůli tomu soud a MS klasika vyhrál. (i když co jsem četl patenty programů tak by tam nějaké východisko mohlo bít a MS to přes spičený patent nemohl protáhnout.) Vůbec ty patenty a ochranné známky jsou peklo. A jako chránit si normální slovo nebo kombinaci slov mi přijde jako imbecilita a svinstvo. Kvůli tomu jsem musel raději přejmenovat i tu svou hru. Protože The Last Guardian by na mě pravděpodobně huplo zasraný Sony Zephyr.
Jinak bych ještě rád poukázal na AmigaOS. Amiga bych řekl že je asi tou největší inspirací při vzniku alternativních OS. A ta by dle mého mohla také dost překvapit. Jak AmiOS4.1 tak ještě trochu layoutem se mi více ten MorphOS.
Jen je problém že to na na PowerPC a na klasické jedině s nějakým tím přemostěním? Což když by bylo již obsažené uvnitř a fungovalo by bylo fajn. Ale pořád problém je dostupnost potřebného SW.