• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    PES
    PES --- ---
    KRYSPIN: V pohodě, dostal tip, netroufne si, tak bude dál restartovat... Život jde dál.
    KRYSPIN
    KRYSPIN --- ---
    LADINEK: to je dobrý. Přijdeš si pro radu, ale vlastně jsi ji nechtěl, zůstáváš u svého restartování
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    PES: hele díky moc, ale i tak zůstanu asi u restartu. Jsem jen uživatel, i když vím co jsou registry a jak do nich psát tak to dělat nebudu, pořád si myslím, že by tohle mělo fungovat i bez zásahu do registrů. Mimochodem, teď jsem to zkoušel na dalším notebooku, normálně kliknu na síť, vidím tam můj domácí PC, kliknu a vidím složku downloads. Když to udělám se Surface tak tam domácí PC nevidím, ale staci restart a vše v pohodě.... nechápu
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    DANIELSOFT: tak si odpovím sám, pomohl restart těch Windows po nastavení klávesnice. klasika.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    ahoj, v práci mi teď načisto nainstalovali nový stroj s Windows 10 a nedaří se mi tam zapnout českou klávesnici správně: v jazyce čeština mám přidanou Czech Querty, ale když chci napsat např. "ř" napíše to "r". zkusil jsem vypnout automatické kontroly a našeptávání, ale stále to dělá. možná to souvisí s tím, že u té češtiny je balíček "basic typing" ale ten se nedaří stáhnout (zítra poskytnu chybový kód). možná to zítra vyřeší naši admini...
    PES
    PES --- ---
    DRAGON: Do té TV to jde přes DLNA? Možná "synchronizace" té publikační služby. Ale bohužel nevím, Synology nemám...
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    DRAGON: za sebe mám jen takové podezření na indexaci videí v Synology. Mohl bys zkusit jestli po nahrání filmu nestačí počkat dostatečně dlouho (doba odpovídající 3 zapnutí a vypnutí TV), a pak tam ten film uvidíš napoprvé?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    PES: Ahoj, prosimte, kdyz si tak ctu tvou radu, tak me napadlo, jestli bys netusil, co poradit s nasledujicim problemem:

    mam synology NASku
    ve windows 10 do ni neco pres sitovy sdileni (namapovany jednotky) neco nahraju - mkv soubor.
    zapnu TV, najdu si v source Synology a videoplayer (LG WebOS), vlezu do adresare, kam sem to nahral, ale ten film tam neni. Ve windows 10 ten film v tom adresari vidim, v Synology DSGet appce na androidu ten film take vidim.

    Netusis, co s tim? Musim treba dvakrat az trikrat vypnout a zapnout televizi, aby se to tam taky propsalo. V tom prehravaci v tv samozrejme zadny nastaveni neni. Delam neco spatne? Ma se neco zapnout v tom synology? Nejaka okamzita indexace souboru nebo neco takoveho?
    dik moc za pripadnou radu.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Purple Fox Malware Squirms Like a Worm on Windows | SecurityWeek.Com
    https://www.securityweek.com/purple-fox-malware-squirms-worm-windows
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    LOPIK: jo, že jsou ty licence navíc často navázené na nějaké ID (bios/mb whatever) je jasné, bude to samozřejmě vždy "obnova" na tom samém stroji :) Takže ani nebezpečí "rozdílné drivery" nehrozí.

    Jde mi teda taky o to, že jsem byl zvyklý win reinstalovat celkem často, mám tak nějak vždycky radost z toho čistého systému. Tedy bylo tomu tak u W98/XP/2000/7 nicméně u W10 mi tahle radost nějak nenabíhá, protože mě ten systém prostě sere :) tudíž obnova z bitové kopie bude asi lepší. Tu zálohu teda udělám potom, co nainstaluju pár základních programů a několik aplikací, které po aktivaci licence neumí tu licenci deaktivovat, aby se dala znovu použít po reinstalu. Je to naštěstí jenom pár aplikací.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    PRAASHEK: Nějaký licence můžou být navázaný na identifikátor počítače co je zahrabanej někde v BIOSu (typicky třeba zrovna licence od samotných Windows), další věc je že se ti může celý sesypat kvůli rozdílným driverům, ale zas tolik bych se toho nebál. estli to použiješ na stejným stroji, tak toho asi tolik nehrozí, ale metody existujou.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    Dotaz: když si vytvořím bitovou kopii systému (W10 Pro), pokud mám nainstalovaný software, který vyžadoval nějakou aktivaci, která se typicky ukládá do registrů, tak by po obnově z té zálohy měly být všechny ty aktivace funkční, že?
    Nicméně jsou i jiné "shady" metody, jak aktivace a jejich ověření fungují, ale pokud bych vytvořil tu bitovou kopii, tak by to měl být prostě úplně identický systém se vším bordelem, ne? Je v té bitové kopii komplet C:, nebo je lepší na to použít nějakou "clone disk" feature? Nikdy jsem to neřešil, ale teď bych rád začal rovnou něčím funkčním.
    PES
    PES --- ---
    LADINEK: No tohle nastavíš jednou a pak už to jede prakticky vždy bezproblémově... stručně které položky kde nastavit (především na tom stroji co sdílí , jinde se na to lze i vykašlat - a pak samo restartovat, jinak se to neprojeví)...
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    PES: eh, diky, no vypada, to, ze ten restart kdyz si chci neco sosnout do Surface bude asi nejjednodusi varianta :D
    PES
    PES --- ---
    Případně se podívat v jaké "skupině" je ten domácí server (viz. Název počítače - Pracovní skupina) a ten doplnit explicitně do OtherDomains.

    A bacha na typy těch položek v Registrech...
    PES
    PES --- ---
    LADINEK: No to je způsob jak se v SMB sítích propagují jednotlivé uzly a jak (kdo) řídí správu toho seznamu uzlů (stanic a share) v síti...

    Jen stručně - Win uzly to mají v registrech a dá se to "poladit" asi následovně v registrech v sekci
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\LanmanServer
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\LanmanWorkstation
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\Browser
    (ten závisí na předchozích dvou službách)

    Z hlediska toho kdo "servíruje" (sdílí) data je důležité "server" = HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\LanmanServer\Parameters nastavení:
    Lmannounce (REG_DWORD) = 0 | 1 - určuje, zda uzel pravidelně "pokřikuje" něco jako "tady jsem", aby ho viděli ostatní a hlavně aby ho i zaregistrovali správci (pokud něco sdílí). Nicméně vhodné je u "klientů" tohle vypnout (0), pak se neozývají ani jinde v jiných sítích, zatímco pro stabilní server sdílející prostředky naopak zapnout (1).
    Tamtéž lze ještě vrtat do dalších parametrů sdílení, ale to jen pro znalé, co si i pečlivě přečtou dokumentaci.


    Pro klienty je v parametrech zajímavé HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\LanmanWorkstation\Parameters
    OtherDomains (REG_MULTI_SZ) = WORKGROUP1 WORKGROUP2 atd... - seznam "skupin" po kterých se hledají uzly (výchozí pro nedoménové stroje je "WORKGROUP" , ale lze si udělat samostatné skupiny, třeba domácí, a pak si stroj hledí automaticky jen domácích a také je vidět ve své skupině, ale tady se dá doplnit, aby se uměl podívat i po ostatních - tedy zkráceně - má-li někdo doma svoji extra skupinu se svým jménem, tak lze tady doplnit třeba alespoň tu výchozí WORKGROUP , aby jinde viděl obecně sdílené prvky, více skupin se zadává v RegEditu na samostatných řádcích)


    Procházení sítě se řídí v tom "Browser" = HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\Browser\Parameters, kde si určují položky:
    MaintainServerList (REG_SZ) = Auto | Yes | No - volí, zda se uzel může stát správcem seznamu prostředků v síti, samo když ho vezme a pak ho někdo vypne, chvíli trvá, než si to zbylí dohodnou jinak (výchozí je "Auto" , ale dá se nastavit "No" pro stanice co přichází a odchází

    IsBrowseMaster (REG_SZ) = Yes | No - (ověřit, zda hodnoty parametru nejsou "True" a "False" či jsou to ekvivalenty) zvyšuje šance na to, že se dotyčný uzel stane hlavním správcem seznamu (většinou se vyskytuje jen na Server verzích Win a je to i volba v konfiguraci SAMBA na Linuxu - tam je to v rámci parametru OS Level = číslo 0-255 čím vyšší, tím prioritnější )

    IsBrowseMaster (REG_SZ) = (REG_SZ) = Yes | No - (ověřit, zda hodnoty parametru nejsou "True" a "False" či jsou to ekvivalenty) opět zvyšuje šance na to, že se dotyčný uzel stane hlavním správcem seznamu (většinou se vyskytuje jen na Server verzích Win a je to i volba v konfiguraci SAMBA na Linuxu - tam je to v rámci parametru OS Level = číslo 0-255 čím vyšší, tím prioritnější )


    Takže shrnuto - pro server sdílející prostředky dát
    Lmannounce = 1
    MaintainServerList = Yes
    popř. také
    IsBrowseMaster = Yes
    IsDomainMaster = Yes

    Zatímco pro stanice se hodí dát natvrdo
    Lmannounce = 1 (0 - pokud chcete být lehce paranoidní a neavizovat se v SMB vrstvě v cizích sítích naplno)
    MaintainServerList = No
    popř. také
    IsBrowseMaster = No
    IsDomainMaster = No
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    PES: ahoj, uprime, vubec nevim o cem pises...ja v se sitich vubec nevvyznam a proste je mi divny, ze kdyz jsem defakto 3x udelal to same, tak na jednom stroji to proste bez restartu nejde...
    PES
    PES --- ---
    LADINEK: A co věci kolem SMB Local Browse Master popř. LMAnnounce
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    RATTKIN: ne mam nasdilenou jen slozku kam taham veci, jednu. Ale je mi prave divny, ze telefon i notes ji videl uplne normalne porad, ale jen ten Surface musim vzdy restartovat aby se tenhle konkretni PC kde je ta nasdilena slozka zobrazil...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    PES: jo to je zlatý, dokud nepotřebuješ třetí (ipv6 je se sambou snad vtip)
    PES
    PES --- ---
    RATTKIN: No obvykle to jde přes SMB jméno jedním USR jménem a přes IP jiným USR jménem...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam