• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    Dotaz: když si vytvořím bitovou kopii systému (W10 Pro), pokud mám nainstalovaný software, který vyžadoval nějakou aktivaci, která se typicky ukládá do registrů, tak by po obnově z té zálohy měly být všechny ty aktivace funkční, že?
    Nicméně jsou i jiné "shady" metody, jak aktivace a jejich ověření fungují, ale pokud bych vytvořil tu bitovou kopii, tak by to měl být prostě úplně identický systém se vším bordelem, ne? Je v té bitové kopii komplet C:, nebo je lepší na to použít nějakou "clone disk" feature? Nikdy jsem to neřešil, ale teď bych rád začal rovnou něčím funkčním.
    PES
    PES --- ---
    LADINEK: No tohle nastavíš jednou a pak už to jede prakticky vždy bezproblémově... stručně které položky kde nastavit (především na tom stroji co sdílí , jinde se na to lze i vykašlat - a pak samo restartovat, jinak se to neprojeví)...
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    PES: eh, diky, no vypada, to, ze ten restart kdyz si chci neco sosnout do Surface bude asi nejjednodusi varianta :D
    PES
    PES --- ---
    Případně se podívat v jaké "skupině" je ten domácí server (viz. Název počítače - Pracovní skupina) a ten doplnit explicitně do OtherDomains.

A bacha na typy těch položek v Registrech...
    PES
    PES --- ---
    LADINEK: No to je způsob jak se v SMB sítích propagují jednotlivé uzly a jak (kdo) řídí správu toho seznamu uzlů (stanic a share) v síti...

Jen stručně - Win uzly to mají v registrech a dá se to "poladit" asi následovně v registrech v sekci
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\LanmanServer
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\LanmanWorkstation
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\Browser
    (ten závisí na předchozích dvou službách)

Z hlediska toho kdo "servíruje" (sdílí) data je důležité "server" = HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\LanmanServer\Parameters nastavení:
    Lmannounce (REG_DWORD) = 0 | 1 - určuje, zda uzel pravidelně "pokřikuje" něco jako "tady jsem", aby ho viděli ostatní a hlavně aby ho i zaregistrovali správci (pokud něco sdílí). Nicméně vhodné je u "klientů" tohle vypnout (0), pak se neozývají ani jinde v jiných sítích, zatímco pro stabilní server sdílející prostředky naopak zapnout (1).
    Tamtéž lze ještě vrtat do dalších parametrů sdílení, ale to jen pro znalé, co si i pečlivě přečtou dokumentaci.

Pro klienty je v parametrech zajímavé HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\LanmanWorkstation\Parameters
    OtherDomains (REG_MULTI_SZ) = WORKGROUP1 WORKGROUP2 atd... - seznam "skupin" po kterých se hledají uzly (výchozí pro nedoménové stroje je "WORKGROUP" , ale lze si udělat samostatné skupiny, třeba domácí, a pak si stroj hledí automaticky jen domácích a také je vidět ve své skupině, ale tady se dá doplnit, aby se uměl podívat i po ostatních - tedy zkráceně - má-li někdo doma svoji extra skupinu se svým jménem, tak lze tady doplnit třeba alespoň tu výchozí WORKGROUP , aby jinde viděl obecně sdílené prvky, více skupin se zadává v RegEditu na samostatných řádcích)

Procházení sítě se řídí v tom "Browser" = HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\Browser\Parameters, kde si určují položky:
    MaintainServerList (REG_SZ) = Auto | Yes | No - volí, zda se uzel může stát správcem seznamu prostředků v síti, samo když ho vezme a pak ho někdo vypne, chvíli trvá, než si to zbylí dohodnou jinak (výchozí je "Auto" , ale dá se nastavit "No" pro stanice co přichází a odchází

IsBrowseMaster (REG_SZ) = Yes | No - (ověřit, zda hodnoty parametru nejsou "True" a "False" či jsou to ekvivalenty) zvyšuje šance na to, že se dotyčný uzel stane hlavním správcem seznamu (většinou se vyskytuje jen na Server verzích Win a je to i volba v konfiguraci SAMBA na Linuxu - tam je to v rámci parametru OS Level = číslo 0-255 čím vyšší, tím prioritnější )

IsBrowseMaster (REG_SZ) = (REG_SZ) = Yes | No - (ověřit, zda hodnoty parametru nejsou "True" a "False" či jsou to ekvivalenty) opět zvyšuje šance na to, že se dotyčný uzel stane hlavním správcem seznamu (většinou se vyskytuje jen na Server verzích Win a je to i volba v konfiguraci SAMBA na Linuxu - tam je to v rámci parametru OS Level = číslo 0-255 čím vyšší, tím prioritnější )

Takže shrnuto - pro server sdílející prostředky dát
    Lmannounce = 1
    MaintainServerList = Yes
    popř. také
    IsBrowseMaster = Yes
    IsDomainMaster = Yes

Zatímco pro stanice se hodí dát natvrdo
    Lmannounce = 1 (0 - pokud chcete být lehce paranoidní a neavizovat se v SMB vrstvě v cizích sítích naplno)
    MaintainServerList = No
    popř. také
    IsBrowseMaster = No
    IsDomainMaster = No
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    PES: ahoj, uprime, vubec nevim o cem pises...ja v se sitich vubec nevvyznam a proste je mi divny, ze kdyz jsem defakto 3x udelal to same, tak na jednom stroji to proste bez restartu nejde...
    PES
    PES --- ---
    LADINEK: A co věci kolem SMB Local Browse Master popř. LMAnnounce
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    RATTKIN: ne mam nasdilenou jen slozku kam taham veci, jednu. Ale je mi prave divny, ze telefon i notes ji videl uplne normalne porad, ale jen ten Surface musim vzdy restartovat aby se tenhle konkretni PC kde je ta nasdilena slozka zobrazil...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    PES: jo to je zlatý, dokud nepotřebuješ třetí (ipv6 je se sambou snad vtip)
    PES
    PES --- ---
    RATTKIN: No obvykle to jde přes SMB jméno jedním USR jménem a přes IP jiným USR jménem...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    LADINEK: taková typická samba chyba (prý je to dokonce feature) je že nemůžeš z jednoho serveru mít dva shary pod různým jménem, tak se ptám, jestli nemáš víc sdílených složek
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    Hoj, mam takovej dotaz. Na domacim PC mam nasdilenou do site slozku (filmy etc.) tu slozku normalne vidim z jednho notebooku a z telefonu, ale kdyz chci do tyhle slozky se Surface tak ji nevidim (notebook ale jo) a musim Surface restartovat. Pak se slozka normalne v oknce "sit" ukaze...nevi nekdo kde je problem, ze ji Surface nevidi porad a ostatni ano? Diky
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    ROLAND: Pro hraní her je dobré zakoupit klávesnici, v jejímž software můžeš určité klávesy zamknout :)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ROLAND: na hesla jsou password managery - já si ty dlouhý a unique taky nepamatuju :)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    KOC256: No já už jsem asi moc starej nebo spíš blbej co zapomíná piny a hesla. A vlastně zkratky mi nikdy moc nešly a pak už jich bylo tak moc že se mi to plete všechno dohromady.
    Takže já už jsem jen takový ten pan klikal. :) Což u strategií v multiplayeru se obvykle rovná jasná prohra. :)
    A nebo když pak vyjde nějaká *** aktualizace kde udělají velkou změnu layoutu tak jsem v háji. I když pokud se nepletu tak Windows udělali i nějaké změny zkratek.
    WinKey mám obvykle disabled. Není nic lepšího když hraješ vyskočí ti start nabídka nebo rovnou hra padne do systému. A proto někteří barbaři tahle tlačítka i rádi natvrdo kuchají. Ne nepatřím mezi ně, ale taky už mě to napadlo. :D

A pak ještě zapomínám na shift a občas se mi zapne ta z... funkce jedním prstem? A myš funguje jinak a všechno jinak a já pak pokaždé zuřil jak to vrátit zpátky. Dodnes si nepamatuji jak se to opravuje. A nechápu k čemu je tahle funkce ve Windows dobrá?

Teď už jen čekám kdy se vytasí Windows že bude chtít mesíční platby a to pak nevím co budu dělat.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ROLAND:
    Uzamčení

WinKey + L
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ROLAND: Asi zvyk :)

ROLAND
    ROLAND --- ---
    KOC256: Díky, právě jsem si zlomil prsty. :D Já používal to s tím del, protože tam vyjede menu na uzamčení a přepínání uživatele. A to Esc mi nikdy nějak nepřirostlo k srdci.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ROLAND:
    Ctrl+Shift+Esc
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    PES: Windows mají stále x univerzálních ovladačů pro různá zařízení. Takže u některých zařízení v základu ani není potřeba instalovat žádné další ovladače aby to zařízení fungovalo.
    Takže třeba momentálně nemám ani nainstalované ovladače k tiskárně a stejně po zapnutí tiskárny ji Windows rozpoznají jako třídu xyz. A tisk i sken mám normálně přístupný.

S buildem 20H2 mi začali fungovat i sluchátka bez nutnotsti instalace ovladačů. Horší je to s klávesnicí, tam ty podělané ovladače nainstalovat musím a musím i podstupovat ten pain další věci co se furt aktualizuje k h. a její funkčnost je horší a horší. Takže občas po spuštění Windows nebo návratu z hybernace či zamknutého systému musím vyzicky vyndat a zandat USB kablík aby naskočilo to podsvícení co mám. A když tohle nepomůže tak musím lovit x vláken co ten sajrajt má spuštěný. Hlavní vlákno které kilne všechny ostatní a ukončí ten řídíci program jsem zatím nenašel. :/

Aspoň že už nemusím ctrl+alt+del a stačí správce úloh pustit pravým tlačítkem na nabídce start. A nebo to šlo už u dřívejších buildů W10? Já si jistý nejsem, ani si nějak nevybavuji že by byl i Powershell takhle normálně v nabídce jako je teď. Nebo min jsem si ho tedy fakt dříve nevšiml.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam