• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    PES: eh, diky, no vypada, to, ze ten restart kdyz si chci neco sosnout do Surface bude asi nejjednodusi varianta :D
    PES
    PES --- ---
    Případně se podívat v jaké "skupině" je ten domácí server (viz. Název počítače - Pracovní skupina) a ten doplnit explicitně do OtherDomains.

    A bacha na typy těch položek v Registrech...
    PES
    PES --- ---
    LADINEK: No to je způsob jak se v SMB sítích propagují jednotlivé uzly a jak (kdo) řídí správu toho seznamu uzlů (stanic a share) v síti...

    Jen stručně - Win uzly to mají v registrech a dá se to "poladit" asi následovně v registrech v sekci
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\LanmanServer
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\LanmanWorkstation
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\Browser
    (ten závisí na předchozích dvou službách)

    Z hlediska toho kdo "servíruje" (sdílí) data je důležité "server" = HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\LanmanServer\Parameters nastavení:
    Lmannounce (REG_DWORD) = 0 | 1 - určuje, zda uzel pravidelně "pokřikuje" něco jako "tady jsem", aby ho viděli ostatní a hlavně aby ho i zaregistrovali správci (pokud něco sdílí). Nicméně vhodné je u "klientů" tohle vypnout (0), pak se neozývají ani jinde v jiných sítích, zatímco pro stabilní server sdílející prostředky naopak zapnout (1).
    Tamtéž lze ještě vrtat do dalších parametrů sdílení, ale to jen pro znalé, co si i pečlivě přečtou dokumentaci.


    Pro klienty je v parametrech zajímavé HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\LanmanWorkstation\Parameters
    OtherDomains (REG_MULTI_SZ) = WORKGROUP1 WORKGROUP2 atd... - seznam "skupin" po kterých se hledají uzly (výchozí pro nedoménové stroje je "WORKGROUP" , ale lze si udělat samostatné skupiny, třeba domácí, a pak si stroj hledí automaticky jen domácích a také je vidět ve své skupině, ale tady se dá doplnit, aby se uměl podívat i po ostatních - tedy zkráceně - má-li někdo doma svoji extra skupinu se svým jménem, tak lze tady doplnit třeba alespoň tu výchozí WORKGROUP , aby jinde viděl obecně sdílené prvky, více skupin se zadává v RegEditu na samostatných řádcích)


    Procházení sítě se řídí v tom "Browser" = HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\Browser\Parameters, kde si určují položky:
    MaintainServerList (REG_SZ) = Auto | Yes | No - volí, zda se uzel může stát správcem seznamu prostředků v síti, samo když ho vezme a pak ho někdo vypne, chvíli trvá, než si to zbylí dohodnou jinak (výchozí je "Auto" , ale dá se nastavit "No" pro stanice co přichází a odchází

    IsBrowseMaster (REG_SZ) = Yes | No - (ověřit, zda hodnoty parametru nejsou "True" a "False" či jsou to ekvivalenty) zvyšuje šance na to, že se dotyčný uzel stane hlavním správcem seznamu (většinou se vyskytuje jen na Server verzích Win a je to i volba v konfiguraci SAMBA na Linuxu - tam je to v rámci parametru OS Level = číslo 0-255 čím vyšší, tím prioritnější )

    IsBrowseMaster (REG_SZ) = (REG_SZ) = Yes | No - (ověřit, zda hodnoty parametru nejsou "True" a "False" či jsou to ekvivalenty) opět zvyšuje šance na to, že se dotyčný uzel stane hlavním správcem seznamu (většinou se vyskytuje jen na Server verzích Win a je to i volba v konfiguraci SAMBA na Linuxu - tam je to v rámci parametru OS Level = číslo 0-255 čím vyšší, tím prioritnější )


    Takže shrnuto - pro server sdílející prostředky dát
    Lmannounce = 1
    MaintainServerList = Yes
    popř. také
    IsBrowseMaster = Yes
    IsDomainMaster = Yes

    Zatímco pro stanice se hodí dát natvrdo
    Lmannounce = 1 (0 - pokud chcete být lehce paranoidní a neavizovat se v SMB vrstvě v cizích sítích naplno)
    MaintainServerList = No
    popř. také
    IsBrowseMaster = No
    IsDomainMaster = No
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    PES: ahoj, uprime, vubec nevim o cem pises...ja v se sitich vubec nevvyznam a proste je mi divny, ze kdyz jsem defakto 3x udelal to same, tak na jednom stroji to proste bez restartu nejde...
    PES
    PES --- ---
    LADINEK: A co věci kolem SMB Local Browse Master popř. LMAnnounce
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    RATTKIN: ne mam nasdilenou jen slozku kam taham veci, jednu. Ale je mi prave divny, ze telefon i notes ji videl uplne normalne porad, ale jen ten Surface musim vzdy restartovat aby se tenhle konkretni PC kde je ta nasdilena slozka zobrazil...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    PES: jo to je zlatý, dokud nepotřebuješ třetí (ipv6 je se sambou snad vtip)
    PES
    PES --- ---
    RATTKIN: No obvykle to jde přes SMB jméno jedním USR jménem a přes IP jiným USR jménem...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    LADINEK: taková typická samba chyba (prý je to dokonce feature) je že nemůžeš z jednoho serveru mít dva shary pod různým jménem, tak se ptám, jestli nemáš víc sdílených složek
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    Hoj, mam takovej dotaz. Na domacim PC mam nasdilenou do site slozku (filmy etc.) tu slozku normalne vidim z jednho notebooku a z telefonu, ale kdyz chci do tyhle slozky se Surface tak ji nevidim (notebook ale jo) a musim Surface restartovat. Pak se slozka normalne v oknce "sit" ukaze...nevi nekdo kde je problem, ze ji Surface nevidi porad a ostatni ano? Diky
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    ROLAND: Pro hraní her je dobré zakoupit klávesnici, v jejímž software můžeš určité klávesy zamknout :)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ROLAND: na hesla jsou password managery - já si ty dlouhý a unique taky nepamatuju :)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    KOC256: No já už jsem asi moc starej nebo spíš blbej co zapomíná piny a hesla. A vlastně zkratky mi nikdy moc nešly a pak už jich bylo tak moc že se mi to plete všechno dohromady.
    Takže já už jsem jen takový ten pan klikal. :) Což u strategií v multiplayeru se obvykle rovná jasná prohra. :)
    A nebo když pak vyjde nějaká *** aktualizace kde udělají velkou změnu layoutu tak jsem v háji. I když pokud se nepletu tak Windows udělali i nějaké změny zkratek.
    WinKey mám obvykle disabled. Není nic lepšího když hraješ vyskočí ti start nabídka nebo rovnou hra padne do systému. A proto někteří barbaři tahle tlačítka i rádi natvrdo kuchají. Ne nepatřím mezi ně, ale taky už mě to napadlo. :D

    A pak ještě zapomínám na shift a občas se mi zapne ta z... funkce jedním prstem? A myš funguje jinak a všechno jinak a já pak pokaždé zuřil jak to vrátit zpátky. Dodnes si nepamatuji jak se to opravuje. A nechápu k čemu je tahle funkce ve Windows dobrá?

    Teď už jen čekám kdy se vytasí Windows že bude chtít mesíční platby a to pak nevím co budu dělat.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ROLAND:
    Uzamčení

    WinKey + L
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ROLAND: Asi zvyk :)

    ROLAND
    ROLAND --- ---
    KOC256: Díky, právě jsem si zlomil prsty. :D Já používal to s tím del, protože tam vyjede menu na uzamčení a přepínání uživatele. A to Esc mi nikdy nějak nepřirostlo k srdci.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ROLAND:
    Ctrl+Shift+Esc
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    PES: Windows mají stále x univerzálních ovladačů pro různá zařízení. Takže u některých zařízení v základu ani není potřeba instalovat žádné další ovladače aby to zařízení fungovalo.
    Takže třeba momentálně nemám ani nainstalované ovladače k tiskárně a stejně po zapnutí tiskárny ji Windows rozpoznají jako třídu xyz. A tisk i sken mám normálně přístupný.

    S buildem 20H2 mi začali fungovat i sluchátka bez nutnotsti instalace ovladačů. Horší je to s klávesnicí, tam ty podělané ovladače nainstalovat musím a musím i podstupovat ten pain další věci co se furt aktualizuje k h. a její funkčnost je horší a horší. Takže občas po spuštění Windows nebo návratu z hybernace či zamknutého systému musím vyzicky vyndat a zandat USB kablík aby naskočilo to podsvícení co mám. A když tohle nepomůže tak musím lovit x vláken co ten sajrajt má spuštěný. Hlavní vlákno které kilne všechny ostatní a ukončí ten řídíci program jsem zatím nenašel. :/

    Aspoň že už nemusím ctrl+alt+del a stačí správce úloh pustit pravým tlačítkem na nabídce start. A nebo to šlo už u dřívejších buildů W10? Já si jistý nejsem, ani si nějak nevybavuji že by byl i Powershell takhle normálně v nabídce jako je teď. Nebo min jsem si ho tedy fakt dříve nevšiml.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    JIMX: Unifikace - často pro několik typů zařízení ve skupinách, různé operační systémy a jejich verze + nějaké ty vlastní programové nadstavby.
    Samotný ovladač a certifikace má obvykle max pár mega nebo pár desítek mega. Zbytek je v podstatě odpad. Ale rozlišit co skutečně potřebuješ, to je pro běžného uživatele, jako jsem už i já prostě nemožné.
    A někdy je to i napevno svinsky provázané, takže i ten balast co nechceš tam nakonec musíš napcpat taky. :/

    Třeba takové mé oblíbené detonátory 30.82 (i když v těch dobách pařan potřeboval min 3 verze ovladačů aby si mohl zahrát bez problémů všechny tehdy dostupné hry) pro nvidie měli velikost instalátoru cca 12MB. Dnes cca 630MB holly fuck? Jenže to nejsou ovladače a je to jen komprimovaný balíček všeho možného nejen ovladačů, ale klasika i mnoha příprců v zájmu byznysu a pohodlnosti (pokud už to spíše není lenost). Když to rozbalíš tak to má ve skutečnosti cca 1,6GB? Předpokládám samotná část ovladačů pro různé verze systému pak asi 590MB? Stačí se pak podívat na přiložený texták a seznam zařízení.
    Čeho si uživatel nevšimne to ho nebude bolet.
    To co stahuješ je pak zabalený balíček tuny věcí co vesměs většinou ani nepotřebuješ.

    Pak je peklo skanovat antivirem nebo něco vyhledávat v systémovém disku když tam máš přes 2,5milionu souborů. Pak se nemůžeme divit že nám nestačí ani rychlost nvme. Přitom by ten systém dokázal pěkně frčet i na klasickém kvalitním 7200 plotnovém disku.

    Když vezmu co jsem si pořídil laserovku od HP 135a tak základní ovladače pro tisk a scan zaberou ke stažení jen cca 10.3MB. - rozbalené cca 50MB a je to opět pro asi 3 systémy? klasika i386 - takže hádám že by to mohlo fungovat stále i na 386 Intelu a tedy i Win3.11? :) Nicméně pro tiskárny existoval a stále existuje i univerzální print driver.

    BTW už jsem si vzpoměl co jsem kdysi zkoušel a našel tuším i na Hirenu? - Linux co měl velikost asi 30MB a měl i nějaké to grafické rozhraní, ale moc jsem tomu nerozuměl, jen klikal a používal ty diagnostické utility co tam byly. I když většinu jel klasika přes DOS.



    PES
    PES --- ---
    JIMX: No to je to, v čem to píšou (.NET + halda balastu?). Kdysi se ovladač HP laserovky vešel snad i na 1,44MB disketu (samo něco malo ušetřila komprese)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam