• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    OTZ
    OTZ --- ---
    LOPIK: no, mam pocit, ze i kdyby to melo vlastni reaktor a ty USBcka bych do portu prilepil, nerkuli napajel primo na sbernici, "jiste trable" by to pri zatezi vykazovalo i tak..protoze implementace USB protokolu ve Win je vcelku tragicka, priorita user procesu nekde v pici, obsluhovat NTFS paralelne to neumi a Seagate sendvicovy HDD jsou dobry leda na to nacpat do nich semtex a poslat to zpatky :D
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    OTZ: Ono se to nezdá ale i flashky si můžou brát co teď koukám kolem 0,5 W i víc ve špičce, dvojkový USBčko dá 2,5 W max, trojkový 4,5 W, kdoví jak to máš zapojený v bedně (ty přední budou na 99% taky jenom "rozdvojka". Ani u těch napájených nikdy nevíš jak je to přesně udělaný, jestli je to fakt napájený celou dobu, nebo se různě probouzí, u těch nástrojů bych si pak nebyl jistej už vůbec s ničím.
    USB jako takový zvádne klidně sto těch zařízení, Windows taky, větší problém je, když se za běhu odpojujou a zapojujou.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    OTZ:
    Tady vůbec nejde o pochopení nebo nepochopení, což se mi zdá, že jsi nepochopil. ;-)
    OTZ
    OTZ --- ---
    KOZZINA: skvely, dekuju, jedinej jsi pochopil zadani :)
    KOZZINA
    KOZZINA --- ---
    OTZ: PS script co ti odebere vsechny Unknown (skryta) zarizeni.
    foreach ($Device in (Get-PnpDevice | Where-Object {$_.Status -eq "Unknown"})) {
        pnputil /remove-device $Device.InstanceId
    }
    pnputil /scan-devices
    KOC256
    KOC256 --- ---
    OTZ: Jak pises: “spravny IT technik”…
    OTZ
    OTZ --- ---
    ano, ovsem :) nicmene nejde tolik o ty flash sticky a SSD disky, ty nepotrebuji tolik proudu a chyby nevykazovaly zdaleka tolik, jako nektery 2,5" a 3,5" HDD (zejmena teda zeleny Barracudy, nejhorsi disky ever btw, a Seatools SW je veledilo, to vam povidam.. :D), ktery jsou ovsem v dokinach (axagon s 2x SATA pozicema a nejakej digitus, skoro totez), samozrejme napajenych vlastnima 12V adapterama primo ze zdi. ja jako spravny IT technik jsem onehdy ty zdroje vymenil, protoze dva vytezovany 3,5" disky potrebujou prece silnejsi zdroj nez 2,5"+3,5", ktery vicemene odpocivaj..jenze jsem se poradne nepodival na vnitrni prumer toho DC konektoru a az asi po pul roce zjistil, ze se to tam proste vrti a dokina se vypina a zapina podle toho, jak zrovna zafouka.. :D pripadne se odpojuje podle toho, jak se zavrti USB kabel v tom vycvachtanym portu..

    takze pricina byla moje vlastni blbost, to je cca cely :)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Vysvětluje to i pak ty chyby na úložištích - odpojí se ti v průběhu zápisu a máš poškozenej filesystem.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    OTZ: Tohle bude imo problém s napájením - USB prostě nezvládne X usb disků a kdoví čeho dalšího v zátěži. Viděl jsem PC, který mělo problém už se slovy jedním plotnovým diskem. Zkus změnit způsob práce - mít X klíčenek nedává smysl a když tohle nedokážeš, tak se snaž zapojit to aspoň do USB 3 (toho modryho) - to utáhne trochu víc.. Ty vzadu bejvaji asi taky trochu lepší, než to co je vyvedeny dopředu. Restartuju PC místo usinani. Můžeš zkusit vypnout I selective suspend pro USB (koukni na google).
    Podle toho masakr obrázku je problém víc v rukou než PC - tohle žonglování s desitkama zařízení widle nepřežijou. To jak to ručně odebíráš asi není v tomhle případě nakonec špatnej nápad.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    OTZ: imho jestli se ti při vyšší zátěži odpojují USB zařízení a nakopávají data, tak máš trochu větší problém, kterej "úklidem" nejspíš nevyřešíš. osobně bych to tipoval na nějakou nestabilitu desky versus paměť. Důkladně bych to otestoval Memtestem apod. To není normální chování.
    OTZ
    OTZ --- ---
    ..spis jsem potaji doufal, ze se ty "obsolete device drivers" daji vyresit nejakou mazanou formuli pres cmd/ps :)
    OTZ
    OTZ --- ---
    LOPIK: jo tak, diky :) no vede me k tomu to, ze pri velky zatezi (40 tabu v chrome, stahovani pres extension co sezere treba 60% takze dohromady 95%, do toho te napadne otevrit si 100megovy PDF nebo HD video a prd ho, IRQ nebo kyho certa proste USB procesy/thready vyhazuje jako prvni) se ty disky pripojeny pres USB rady odpojujou, a jeste je kazdej pes jina ves (co do kapacity, stari, velikosti, stavu..), tak je radsi zkontroluju v jedny davce..ale nedelam to denne, spis ad hoc. a ano, v event vieweru se to pak hemzi chybama disku a kdyz je nejhur, odpojuje to i ethernet :D

    takze po vsem tom trapeni, rozcilovani a nekolika ztratach dat z celych disku (rozesrana MFT) je tohle prosta prevence :)

    sacuju to primarne na nejakou fakin zasrane skvelou uspornou CPU ficuru, C states uz jsem zakazal (a to bylo panecku laborovani, viz muj pribeh s USB zvukovkou), mozna by stalo za to zrusit i speedstep
    OTZ
    OTZ --- ---
    LOPIK: heh, kdyby jenom to :)) dej si zobrazit skryta zarizeni a zejmena v kategoriich [radice USB], [radice zvuku, videa a her], [svazky uloziste] a [zarizeni standardu HID] najdes spoustu polozek ke smazani. ono totiz co USB radic, co USB port, co USB hub a co USB periferie, to zaznam v patricny kategorii (napriklad jedna flashka krat strcena postupne do 5 portu = 5 polozek). a kdyz mas treba 3 root porty na ntb + 2 huby na dokine + 1 na monitoru a jeste 2 externi s ocaskem :) a zapojujes do toho poruznu zarizeni jak ti prijdou pod ruku, do portu co je zrovna volnej a nemas v tom system, vypada to treba takhle:

    a to uz proste uklid potrebuje

    LOPIK
    LOPIK --- ---
    K tomu checkdisku - online režim je na "živým" disku - na tom, z kterýho ti běží systém. Spotfix projede jen chyby co má v journalu (NTFS loguje operace se souborama), sdcleanup by měl vyčistit nepoužívaný security descriptory - třeba od souborů, který už neexistujou.

    Osobně nevím, co tě vede k tomu to pouštět nějak moc často na všem, jestli ti jde o nějakej pocit bezpečí, tak bych to pouštěl spíš v read only, bez toho /f . Neříkám, že to je nějak extra-nebezpečný, ale pouštět to třeba denně tak máš už celkem vysoký riziko, že toho spíš víc zkurvíš než spravíš. Windows mají nějakou základní periodickou kontrolu v sobě. Jestli se bojíš totálního selhání a o data, tak se spíš sem tam koukni do těch událostí, jestli tam nemáš moc často nějaký disk error hlášky, kterých si u sledování chkdsk ani moc nevšimneš..
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    OTZ: U wat mate? To jako ve správci zařízení mačkáš delete u položek, co se ti tam nezdají? :) Ve správci zařízení máš prostě zařízení co máš v kompu, bordel ti tam udělají třeba zbytečně komplikovaný drivery atd., ale to nezachráníš tím, že to smažeš ze správce - buď ti to naskáče znovu, nebo to to zařízení prostě přestane fungovat..
    OTZ
    OTZ --- ---
    a mam jeste jednu zaludnou otazku pro skutecne znalce :)) jde udelat poradek ve spravci zar. nejak efektivneji, nez rucni mazani jedny polozky po druhy...?
    OTZ
    OTZ --- ---
    KOC256: ano, kaji se.. :D
    KOC256
    KOC256 --- ---
    OTZ: To “samozrejme” nefungovalo.
    OTZ
    OTZ --- ---
    nicmene, prisel jsem s dotazem, jak idelane nakonfigurovat chkdsk na non-sys partisny a vselijaky disky? (flashky, SD karta, HDD i SDD; int. na PCIe, vetsina ext. pres USB 2 i 3, 1x eSATA)? mam napsanej .bat na obcasnou hromadnou kontrolu:

    puvodne:
    chkdsk [volume]: /F

    ted:
    chkdsk [volume]: /X /offlinescanandfix

    ale to nevim jestli je ideal..? jakej je presne rozdil mezi tim "online" a "offline" rezimem?

    a tyhle dva prepinace jsou mi uplne zahadou:
    /spotfix
    /sdcleanup
    OTZ
    OTZ --- ---
    L4MA: profesionalni deformace, brm brm :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam