DRAGON: Bavím se obecně o principu. A tohle pravěké pravidlo platí stále. V online prostředí nikdy neexistuje 100% ochrana. Pokud chceš nejlépe chránit svá data a co nejvíce se přiblížit ke 100%, tak používáš HW firewall, vlastní šifrování a to ostatní a máš to na vlastních discích oddělených od internetové sítě a ne někde v internetovém cloudu.
Jenže to není zrovna levná záležitost a chce to hodně znalostí a určité chování. Ale tohle nebyla má hlavní premisa celé té diskuze.
Mě vadí, že se ukládají data bez mého vědomí. Třeba ten soubor s klíči, já ho na ten OD nekopíroval. A i jsem odmítl, že nechci na OD provádět nějaké zálohy. Že se tě snaží proti tvé vůli nutit používat něco co nechceš nebo nepotřebuješ.
Že systém si dělá víc a víc co chce jeho majitel pro svůj cyklický byznys plan. Ty si něco nastavíš, stáhneš si nějakou aktualizaci a v některých případech musíš znovu nastavovat co si si nastavil dříve.
Šifrování jsou pak za mě jen magické formulky, na běžné zabezpečení ok, ale záleží jak moc zajímavou věc máš a kdo se o ní dozví. A může se ti i sát, že se pak i sám ke svým zašifrovaným datům nedostaneš.
SS si také myslelo že jejich Enigma je safe, zatím co už několik měsíců spojenci četli jejich komunikaci.
A vzhledem k tomu že k OD přistupuješ obvykle z W10 tak i to šifrování tak trochu ztrácí smysl.
A jestli si myslíš že ti nějaká společnost, přizná že jejich řešení není safe nebo že nedošlo k prolomení, tak si z prominutím blázen.
To co se dozvíš z médií je jen špička ledovce a ještě se dá polemizovat jestli šlo skutečně o prolomení a nebo někdo kecal a prozradil kšefty s daty. Každý kdo používá v zájmu snahy legální free produkty není už dávno uživatelem, ale produktem. A v různé míře se to dá použít i u těch platících. Nějaké GDPR je v praxi víceméně jen prázdný cár papíru, se kterým si společnosti akorát vytírají zadek.