ZUZKAOU: i me je blizky systemicky pristup - hodne me ted ovlivnuje petr parma, ke kteremu chodim na seminare - a vidim to dost podobne.
asi by slo rozlisit na jedny strane v sirsim smyslu vyuzivani psychoterapeutickych principu v beznych mezilidskych situacich pro "zvyseni hladkosti a prijemnosti jejich prubehu"
a na strane druhy psychoterapii v uzkem slova smyslu vymezenou terapeutickym kontraktem - tam to moje "lze pouzit vsude" je vlastne taky hodne ovlivneny systemikou - prakticky je jedno s jakou prijde klient zakazkou, pokud citim, ze na to jako terapeut mam, je jedno jestli je to komunikacni problem s manzelkou, zavislost, zdravotni nebo duchovni trable nebo cokoliv jinyho
americky model psychoterapeuta jako nahrady osobniho pritele mi taky moc nevoni. pripada mi to jako neeticky vytvareni zavislosti klienta na sobe. na druhy strane si myslim, ze psychoterapie by mhla byt sireji vyuzivana ku prospechu vsech;) ... ovsem kdyz o tom tak uvazuju, taky se mi trochu stira rozdil mezi psychiterapii a poradenstvi, v tuhle chvili to vidim tak, ze je to hodne blizko a lisi se hlavne mirou v jake se do hlouky ...