• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    ANOUKE
    ANOUKE --- ---
    ČAPZ - Česká asociace pro psychické zdraví pořádá
    11. 12. 2008 v Opatství Emauzy (Vyšehradská 49/320, 128 00 - Praha 2 - Nové Město)

    seminář věnující se tématům
    SOCIÁLNÍ ZAČLEŇOVÁNÍ OSOB S DUŠEVNÍM ONEMOCNĚNÍM a SPIRITUALITA A DUŠEVNÍ ONEMOCNĚNÍ

    Předběžný program semináře:

    8:00 zahájení semináře, registrace a usazování příchozích
    08:30 Daniel Černík – Ježíš jako duševní onemocnění a způsob léčby
    09:00 Pjér la Šé’z – Šamanská krize
    09:30 Michael Vančura – Existuje psycho-spirituální krize?
    10:00 Martin Jarolímek – Existuje psycho-spirituální krize?
    10:30 Martin Skála - Kapacita pro zážitek spirituality
    11:00 Martin Fojtíček - Blázen pro Krista nebo křesťan s duševním onemocněním? Aneb proč se v náboženském jazyce blázní snadněji.
    11:30 Peter Tavel – Pomoc – ale jaká? – psychospirituální rozlišování v praxi
    12.00 Andrea Scheansová - Alternativa akutní psychiatrické péče – rezidenční zařízení

    Pauza na oběd

    14.30 Martin Jarolímek – Sexuální funkce u schizofrenních pacientů
    15.00 Leoš Horák - Jak jsem zase začal hrát fotbal se schizofreniky (Možnosti resocializace reteritorializace schizofrenní existence
    15.30 David Holub – Zkušenosti z ostrova Man a další příběhy z praxe psychiatra
    16.00 Jan Vevera – Paradoxy české psychiatrie
    16.30 Pavel Hlušička – Každy má právo vyjádřit svůj názor prostřednictvím umění

    A dále s otazníkem:
    Ivan David, Johan Pfeiffer, Prokop Remeš, Peter Tavel

    Předpokládaný konec semináře je v 18.00
    Poté hromadný přesun do Café na ½ cesty, kde od 20:00 zahraje převážně z psychoodborníků složená kapela

    STROJVŮDCE A PSYCHOKAT

    Změna programu vyhrazena
    Žádáme o akreditaci v oblasti celoživotního vzdělávání ČLK, AKP, ČAS, MPSV
    Vstupné je jednotné, CZK 200,- Možnost přespání ve spacích pytlích jest v DPS Nad Ondřejovem 36, Praha 4
    KATIA
    KATIA --- ---
    NAVARO: tak ono nejde jenom o ty vyslechy, to uz je lepsi - casto je delaji primo psychologove, policie se diva za zrcadlem atp. prusvih je, kdyz pachatel neni odsouzen a to dite s nim zustava nadale v rodine.... aspon takhle nejak jsem to pochopila, ze toto je v podstate horsi...
    NAVARO
    NAVARO --- ---
    uhm, chapem ze vysluch resp. svedcenie je vrcholne neprijemna vec, ja len ze v bilem kruhu bezpeci nam praveze hovorili, ze sa ta situacia lepsi - tak asi nie.
    KATIA
    KATIA --- ---
    mam kamaradku, ktera nekolik let pracovala s obetma zneuzivani a rikala, ze spoluprace s policii a soudy je naprosto deprimujici a mela absolutni minimum opravdu odsouzenych pachatelu...
    cili potom je opravdu otazka, zda ohlaseni spis obeti neublizi a jestli jsou jine alternativy, ktere zajisti bezpeci....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NAVARO: hele řekla bych, že právní svět, psychoterapeutický svět a svět zbytku lidstva jsou dost rozdílné věci.

    Podle té právničky to je ošetřené tím zabráněním trestnému činu. Je v pořádku hlásit něco co se stalo (třeba před pár měsíci a už nepokračuje) proti přání klienta? A to neberme v úvahu kvalitu české policie a soudů.

    Viz ten důchodce, co má děti s vlastní dcerou a dostal jen podmínku, protože se to stalo před více než 10 roky. (pravda, tam to žádný profesionál nemohl hlásit, ale věděla o tom celá rodina. Strašná představa)
    NAVARO
    NAVARO --- ---
    ZUZKAOU: akoze pochopit sa to pravne da, ale nemyslim ze sa tu bavime o sexualnom zneuziti spred 10 rokov (to je ako nahlasovat tyranie spred 10 rokov). Ak mame aktualne tyranie a aktualne zneuzivanie, su podla mna rovnocenne.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ZUZKAOU: tohle mi prijde tak nejak smutny, ze ta skola, ktera ma prostor do jiste miry podchytit problemy v rodine a pomoct, tak naopak k tem problemum prispiva....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jo a ještě má paniku z pomáhajících profesí. Zcela seriozně se bojí se že bude označená za blázna. Raději nevědět jak jí vlastně doma nadáváají.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KATIA: dost. Klasický příběh - výrazně nadprůměrně chytrá holka, zoufalý rodinný zázemí, totální ne-výchova, komunikace leda hádky. Navíc zdědila zdědila nehorázně silnej temperament, takže nějaká zdrženlivost je u ní heroický výkon.

    No a ve škole se nudí, protože moc dobře ví, že je chytřejší než většina učitelů a protože se nudí, tak prudí.

    Nejšílenější na tom, je, že to podezření o otěhotnění přišlo v pololetí devítky - předtím půl roku sekala latinu a nehorázně si vylepšila známky, protože chtěla na gympl. Tohle jí zase dost rozhodilo.

    Nakonec se na gympl dostala. Ale docela se o ní bojím.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ZUZKAOU: ty jo, prekerni situace ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KATIA: Já se s tím potkala jako se směrnicema na obou linkách, kde jsem dělala (neoznamuje se nikomu nic, bo důvěra a anonymita je nejdůležitější + na lince to není z relevantního zdroje. Ovšem klient se všemožně podpoporuje, aby našel i někoho živého, komu to řekne.)

    Vtipnější situace byla s těhotnou 15 na škole (měly jsme dohodnutou lhůtu, do kdy to řekne babičce, protože já to úplně tajit nemůžu, nakonec to vykecala mámě dřív, než uplynula ta lhůta) a pak teda jedna 14 s podezřením na těhotenství - naštěstí nebyla. Jo a spala na mejdanu s o rok mladším spolužákem. (plus spoustou dalších všude možně ...ehmmm... )
    KATIA
    KATIA --- ---
    ZUZKAOU: toto znam pouze jako priklad z doslechu - vyplynulo znasilneni (nahodne, jednou, pred lety) a po dohode s klientkou nebylo hlaseno, protoze nasledna policejni procedura by zrejme byla podstatne horsi nez cokoliv jineho....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NAVARO: dokážu si představit, že právníci to vidí jako dvě odlišné věci. V tomto případě to docela dává smysly, protože oznamovací povinost na již ukončené sexuální zneužití (dávno, před lety) by u pomáhajících profesí vážně komplikovala práci.
    NAVARO
    NAVARO --- ---
    ZUZKAOU: TYWOE.. wtf?? tak toto si overim u ceskeho kamosa, aj na slovensku.. Sexualne zneuzitie nie je tyranie ci co kurna?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Oznamovací povinnost.

    http://softforum.cz/index.php?page=pravniinfo

    Informovali jsme se u právníka na správný postup v případě, že zjistíte během práce s rodinou, že došlo k sexuálnímu zneužití. Protože nás jeho odpověď překvapila, dáváme vám ji také k dispozici.

    Vážená paní doktorko,

    v daném případě šlo o trestný čin pohlavního zneužití a ohledně tohoto trestného činu NEMÁTE oznamovací povinnost, naopak by mohlo dojít k porušení povinné mlčenlivosti. Ohledně trestného činu pohlavního zneužívání existuje pouze POVINNOST PŘEKAZIT TRESTNÝ ČIN, pokud by tento nadále probíhal nebo hrozil, například dítě je v rodině, kde je někým soustavně pohlavně zneužíváno, svěří se Vám a Vy jste povinna překazit pokračování tohoto stavu, což asi nedokážete jinak, než oznámením na policii. Pokud ale v čase minulém došlo k pohlavnímu zneužívání, nemáte oznamovací povinnost, ale naopak máte povinnou mlčenlivost.

    Oznamovací povinnost se reálně v praxi klinického psychologa týká dvou trestných činů: vraždy a týrání svěřené osoby. Pokud se klinický psycholog hodnověrně dozví, že jiný spáchal vraždu, nebo týrání svěřené osoby, byť v čase minulém, je povinen to neprodleně a prokazatelně oznámit, a to Policii ČR nebo státnímu zastupitelství (rozhodně nestačí orgánu sociálně právní ochrany dětí - OSPOD). Pohlavní zneužívání nepodléhá oznamovací povinnosti, ale pouze povinnosti překazit tento trestný čin pokud probíhá, nebo reálně hrozí.

    Možná by bylo užitečné toto sdělit všem členům AKP ČR, aby nedocházelo k chybným postupům. Kdyby totiž paní doktorka v dobré víře oznámila bez souhlasu pacientky nebo zák.zástupce policii, že v minulosti došlo k pohlavnímu zneužívání, mohla by tím spáchat trestný čin neoprávněného nakládání s osobními údaji formou porušení povinné mlčenlivosti, kde je trestní sazba 1 - 5 let odnětí svobody. Již jsem obdobný případ zažil u dětské lékařky, na kterou podal trestní oznámení vysoce právně kvalifikovaný kriminální recidivista... Takže na tyto věci je třeba dávat velký pozor a pravidla mlčenlivosti a oznamovací povinnosti je nutno dobře znát, popřípadě se předem dotázat, jak to správně udělala paní doktorka i v tomto případě.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: =) ...a pak se kazdej divi, ze se nedohodne s jinymi (velice casto z duvodu pouzivani jinych pojmu a konstruktu... =)
    WIRUS
    WIRUS --- ---
    psychoterapie????tak to bych sem měl popslat DANOSE:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NAVARO: u oprávěného tvrzení že psychologie je multiparadigmatická věda se mi vždycky vtírá do vědomí překlad: "každej si říká co chce..."
    NAVARO
    NAVARO --- ---
    ja len ohladom tej multiparadigmatickosti, pisal som diplomku s temou "paradigma v psychologii", a zaver bol ze psychologia zatial nemala paradigmu a asi ani nebude mat... ma proste skoly, resp. myslinekove a terapeuticke prudy. Keby sme to chceli 100% odborne, tak mozme hovorit o vyzkumnych programoch / tradiciach z laudanovej / lakatosovej filozofie vedy.
    KATIA
    KATIA --- ---
    MORPHLER: jenom bych dodala, ze systemika vychazi hodne ze socialni konstrukcionismu a pojem osobnost je pro ne prilis "individualisticky", cloveka vnima mnohem vyrazneji v propojeni se socialnim... rekneme, ze tradicni psychologie ma pocit, ze clovek ma nejdriv nejakou osobnost a na tu pak pusobi socialni vlivy, konstrukcionismus v podstate rika, ze osobnost vznika v interakci vnitrnich a vnejsich faktoru.... mnohem spise se potom pouziva pojem subjektivita...

    chytra jak radio prave jsem docetla burr the person in social psychology, kdyby to nekoho zajimalo :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam