• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    HC_
    HC_ --- ---
    chtela bych se zeptat, nevite o nejakem seminari, ktery je primo zamereny na osvojeni si technik prace psychoterapeuta na skupine, my to se to v surackym vycviku neucime, docela by mi to bodlo
    nasla jsem jen na viap.cz lege artis - to vede Ruzicka, toho ja nemusim, jake to je?
    a seminar Začátky v psychoterapii - mate s tim nekdo zkusenost?

    potrebuju se hlavne naucit, jak klienta vracet k sobe samemu, kdyz je na skupine agresivni, ruzne takove ty tezke situace, ve kterych si nejsem jista, kdyz vedu skupinu, kolegyni to uci primo na vycviku, trenuji i individualy a my nic :(, takze se ucim hlavne zkusenosti a od kolegu, ale to je malo
    diky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HC_: já jsem nějak nikdy nepobrala psychoanalytickou verzi narcismu. Zejména protože ty lidi se sklonem k narcismu mají díky mizernýmu sebepřijetí (a je ho maskování) hodně daleko k autoerotismu...

    Ale uznávám, že okolo sebe nemá narcisty spadající pod klinickou poruchu osobnosti.

    Naopak mě teď docela hodně oslovila (protože to dává smysl) analytická koncepce - napojená na poruchy vazby.

    http://obchod.portal.cz/produkt/opustenost-a-sebeodcizeni/

    Základním princip - dítě a matka nezvládnou během prvního roku života navázat bezpečnou a jistou vazbu, tudíž si dítě nemá prostor a sílu vytvořit self a staví jen fasády/personu. A s tím související trable. Ale rozhodně to není o chybějících vztazích, naopak o touze po splynutí s někým, když nedošlo k pocitu splynutí a naplnění v dětství. A pochopitelně o frustraci z nenaplnění takových tužeb. ( ha- to mám z jiné portálovské knížky - Narcismus vnitřní žalář, taktéž junguánské)

    V případě že je ta vazba úplně zničená, tak se pohybujeme u Koukolíka a jeho deprivantů, a nebo u těžkých poruch osobnosti, kdy schopnost navazovat vztahy skutečně chybí, protože díky nějakým extrémním, dlouhodobým zážitkům v dětství jsou všichni cizí lidi jen nepřátelé. Takovej člověk vazbu s terapeutem asi fakt nenaváže.
    Ale kolik jich je?


    Respektive u dětí v ústavech reálně hrozí, že se nenaučí hluboké a uspokojující vztahy, ale mají nějaké vztahy a jsou při velké námaze na nich pracovat a učit se. Většinou. (toto už bohužel není žádná analýza, ale hnusná realita)
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    Můj názor je, že vytvářejí, ostatně jako všichni.Ale mě by zajímalo v tom odstavci to idealizované rodičovské imago ???? já do analýzy příliš nevidím, takže se s tímto pojmem setkávám poprvé.
    HC_
    HC_ --- ---
    HC_: nejak sem nenasla auditko o poruchach osobnosti..
    HC_
    HC_ --- ---
    Zajímalo by mě, co si myslíte o názoru, že lidé s narcistní poruchou osobnosti nevytvářejí přenosový vztah k terapeutovi.


    O těchto nositelích narcistické nerovnováhy bylo už z klasického období známo, že °nevytvářejí přenos°, a proto byli považováni za neanalyzovatelné.
    Teprve zakladatel psychologie Self Heinz Kohut popsal zvláštnosti jejich přenosového vztahu a způsob jeho interpretace. Pacienti s narcistickou nerovnováhou zaujímají k analytikovi specifický funkcionální vztah. Potřebují ho jako nositele své lidské hodnoty. Jejich porucha je spojena s pocitem povinnosti být zcela mimořádný člověk. Jak uvěří, že dostáli, nechtějí-li se vzdát zdravého rozumu? V praktickém životě za každou cenu usilují o úspěch. Pokud je nikdo nechválí, tvrdě pracují na budoucím ocenění, nebo si zoufají. Výkon analytické profese se neslučuje s projevy obdivu nebo s pochlebováním analyzandovi. Pacient vydrží v léčbě s pomocí idealizujícího nebo některého ze zrcadlících přenosů. V preobjektním přenosu idealizujícího typu se na analytika přenáší útvar zvaný idealizované rodičovské imago. Podle Kohuta je tento typ idealizace rodičů součástí normálního raného (preverbálního) vývoje. Ožije-li v analýze, je lékař vnímán jako nejskvělejší člověk na světě. "zajímám-li tak dokonalého člověka, jsem i já někdo zcela mimořádný," konstatuje s uspokojením pacient. V zrcadlících přenosech se aktivuje grandiózní Self, podle Kohuta rovněž součást raného úseku preverbálního vývoje."

    zdroj: http://derewi.blog.cz/0610/narcismus-porucha-osobnosti-diagnoza
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    HC_: vim vim :D
    HC_
    HC_ --- ---
    FONTAIN: kaleidoskop o.s.
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    HC_: to by bylo neco pro me :D
    HC_
    HC_ --- ---
    FONTAIN: sorry a ja ti je furt nutim, mozna jeste jestli existuje v praze ta ter. komunita pro lidi s poruchama osobnosti,ted si nevzpomenu na jmeno
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    Apropo nemate tu nekdo v pocitaci neco o Jakobsonove progresivni relaxaci?
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    HC_: jo jo ale ty droge ne e, na to nejak nemam chut :) ale urcite neco obeslu, hlavne se skusim obratit na moji byvalou praci Vychovny ustav Klicov. tam sice drogy jsou taky, ale ne jen.
    HC_
    HC_ --- ---
    FONTAIN: zkus tedy zarizeni v praze, skupinova terapie se dela napr. v dennim stacionari nebo dolecovacím centru (oboji sananim), a na praxi se tam bere
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    ZUZKAOU: Jee dík, to je fajn, hned v pondělí se jdu hlásit, snad to stihnu...
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    HC_: nevim jestli jsem to uz nepsala, ale ja potrebuju neco v PH, protoze mam doma male miminko a nemiuzu ho na dlouho opustet...jinak znam tyhle zarazeni jako klient, bohuzel tuto zkusenost jsem uz davno udelala jako klient,ale jako opravdovy klient....shanim neco kde bych mohla dva hodku a pul jednou tejdne dochazet ????? docela problem...zkusim rozeslat svuj zivotopis, treba se nekde chytnu.

    Jinak jsem si ted domu donesla terapii pevnym obetim od Prekopove, uz s enmuzu dockat na chvilku casu az se zactu...hodim vam pak reference jestli teda mate zajem :))))
    HC_
    HC_ --- ---
    FONTAIN: no ja v jedne pracuju, kontretne v Nove Vsi,
    muzes si zkusit zavolat, ale jinak je pravidlem, ze jine komunity berou urcite, ja napr. byla tyden na praxi na Karlově, pak v Němčicích, bylo to super, protože je tam člověk zařazen jako klient, ubytován s klienty, je v pracovní terapii, takze si to vyzkouší z té druhé strany
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    KATIA: no, ale na zaver jsme mluvila az o aroganci nekterych "slavnych" terapeutu...... jako, kdyz se s tim clovek setka v oboru a jeste vlastne v takovemhle tak ho to hodne znechuti, ale kdyz se na to podivas s jineho pohledu zjistis, ze ikdyz se tyhle lidi tvari jako polobohove na jejich terapiii neni vubec nic poznat ba naopak vedou ji presne podle ucebnice :))
    KATIA
    KATIA --- ---
    FONTAIN: promin, to jsem nemyslela na direktivitu, ale na chvalu s trapkovou - to ze jsou popularni podle me nic nerika o tom, jestli jsou opravdu dobry.
    jinak s pouzitim direktivity vuci ruznym skupinam souhlas.
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    KATIA: znamka kvality opravdu nevychazi z pouzivani direktivity ano ci ne...je typ klientu, u kterych to bez direktivity to nejde...viz zavislosti
    KATIA
    KATIA --- ---
    FONTAIN: myslim, ze direktivitu do urcite miry dokazu akceptovat, i me osobne sedi pristupy, ktere ji dokazi pouzit, kdyz je potreba, a ne pristupy za kazdou cenu nedirektivni... i kdyz jsem presvedcena, ze terapie ma spis smerovat k nedirektivite a posileni klienta. to ze to hodne lidi pouziva pro me neni zadna znamka kvality.
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    KATIA: tvuj nazor akceptuji,ale musim k tomu rict, ze ja jsem nikdy z niceho od nich nemela podobny pocit, je to vec vnimani kazdeho z nas, ale nedrazdi te direktivita, ktera si dokazu pri jejich praxi celkem dulezita a az nezbytna? rodina, ktera je uz se svym problem navstivi, se da predpokladat, ze je leta zabehnuty system i se svoji patologii. Kdyz vezmes v potaz to, ze ne vsichni clenove rodiny nejsou motyvovani stejnou merou, tak pro urcitou zmenu je direktivita z meho pohledu dulezita...mozna sem se ted uplne netrefila do toho co si chtela rict, ale ja myslim, ze co se tyce rodine terapie spoustu terapeutu vychazi z nich a proto bych jim to pravo neodepirala. a kdyz budeme mlluvit az o jakesi pozici nadrazenosti......no divila by jsi se kolik z obdorniku maji tyto postoje vuci svym sstudentum...aspon ja jsem se s tim hodnekrat setkala
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam