Moc fajn podnětná diskuse se tu rozběhla, díky za ni. Jen mi příjde, že někteří zde zbytečně generalizují. Pokud máme možnost zalékovat jako takovou "snadnou a bezpečnou" možnost, která v jistém smyslu zabírá a pomáhá a kromě toho taky možnost "pouhé" psychoterapie, tak nechápu, proč si tu říkáte musí to být tak nebo tak. Vždyť ke každému případu se dá přistupovat individuálně. Když máme pacienta ve floridní fázi, který neví pořádně o sobě, běhá po oddělení nahý a maximálně nesouvisle řekne pár vět, tak tam asi psychoterapie (v tu danou chvíli) moc nemá smysl. Ale je spousta schizofreniků, kteří buď nejsou floridní nebo třeba mají mírné symptomy a dá se s nima bavit. Tam už se dá uvažovat o tom, jakou intervenci použít, když není situace tak akutní.
Taková terapie samozřejmě nebude nic jednoduchého, bez nějaké jednotící linie (koherentní osobnost) je to spíše umění než řemeslo, ale příjde mi, že terapie u schizofrenií má potenciál. Samozřejmě hned vyvstává otázka, kdo se do toho bude pouštět: je to, jak píše Sebien, strašně náročné na zdroje (čas, nasazení,...), ale zase to může být hodně dobrá výzva.
Mně příjde, z toho mála co jsem viděl, četl a slyšel, že se prostě schizofrenici zelékovávají tak nějak defeaultně a moc se neřeší, jestli by v daném případě nešlo dělat psychoterapii (případně nějaká kombinace). To co jsem viděl, tak byla práce dr. Pilulky, který jenom ladil dávkování, případně měnil substance, aby se minimalizovaly vedlejší účinky a pak se čekalo, až floridní fáze odezní (a doufalo (nebo nedoufalo), že se neobjeví znova). To mi příjde trochu primitivní na to, jaké možnosti a znalosti dnes máme (nehledě na to, že taková psychoterapie schizofreniků může hodně solidně rozšířit poznatky současné psychologie), no ale zase to bylo v nemocnici a tam to diktuje medicínský model.
A psychoterapie tam s psychotiky vlastně neprobíhala žádná (možná lehce podpůrná) a přitom mi přišlo, když jsem se s některými lidmi bavil, že tam ten terapeutický potenciál je a i když to bude o dost jiné než terapie neuróz, tak jsem tam nějaké podobnosti viděl.